Facebook hozzászólás

Itt van minden, amit az epehólyagról tudnod kell!

Milyen tünetek utalnak epehólyag gyulladásra? Hogyan kezelhető, és főleg hogyan előzhető meg? Szakértő segítségével összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat az epehólyag gyulladásról.

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő, körte formájú hólyag. Funkciója, hogy a máj által termelt epét tárolja, majd a zsíremésztés elősegítése érdekében nagyobb mennyiségben a bélrendszerbe juttassa. Gyulladását az okozza, hogy ha az epe nem tud megfelelően ürülni, pang. Dr. Gulyás Tamás cikkéből kiderülnek a fontosabb tudnivalók az epehólyag gyulladásról.

A megelőzéshez együnk sok zöldséget Kép: Pixabay
A megelőzéshez együnk sok zöldséget Kép: Pixabay

Az epehólyag gyulladás tünetei

Mivel az epehólyag a máj alatt helyezkedik el, a fájdalom is a jobb felső hasi területen jelentkezik. Sugározhat azonban a hátba, sőt a jobb karba is. E mellett, mivel az epehólyag a felső bélrendszerrel van kapcsolatban hányinger, hányás is kísérheti a fájdalmakat. Ha a gyulladás kifejezett, akkor láz is jelentkezhet, de bakteriális felülfertőződés esetén mindenképpen. A tünetek legtöbbször kiadósabb étkezés után jelentkeznek, de ez nem minden esetben igaz.
Ezek a heveny epehólyag gyulladás tünetei. Létezik az epehólyagnak krónikus gyulladása is, amikor a tünetek hasonlóak, de sokkal bizonytalanabbak, és általában nem jár lázzal.

Az epehólyag gyulladás okai

A gyulladás oka szinte minden esetben az epe elfolyási akadálya. Ezt okozhatja epekő, a patkóbélbe ömlő kivezetőnyílás szűkülete és ritkán tumor is. Épp ezért a kivizsgálás minden esetben orvosi feladat.

Mit mutat ki a hasi ultrahang?
Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag-, vese- és hasnyálmirigy-panaszok kivizsgálására is.

Az epehólyag gyulladás kivizsgálása

A kivizsgálás mindenképpen a kórelőzmény pontos tisztázásával kezdődik, majd azt hasi vizsgálat követi. A laborvizsgálatok önmagukban nem tudják igazolni az epehólyag gyulladást, mert eltérő értékeik más betegségekre, gyulladásokra is jellemző lehet. Az ultrahang mutathat megnagyobbodott, vagy megvastagodott falú epehólyagot, és ritkán csal. A pontos ok tisztázására gyomor-bél tükrözés és az epeutak megfestése (ERCP) is szükséges lehet.

Az epehólyag gyulladás kezelése

Valódi epehólyag gyulladás kórházi felvételt tesz szükségessé. Mivel az epe ürülést még az étel gondolata is fokozhatja, szigorú koplalás és ágynyugalom szükséges. Ha ez ugyanis nem történik meg a pangó epe további gondokat okozhat. Ez esetben infúziós folyadékpótlás is szükséges.
Bakteriális felülfertőződés antibiotikum kezelést is szükségessé tehet. A fájdalmat pedig fájdalomcsillapítókkal és sima izomlazítókkal kell csillapítani.
Hagyományos orvosi kezelés része az epehólyag eltávolítása, amit heveny gyulladás esetén nem végeznek, csak nyugvó stádiumban. Epekövesség, krónikus panaszok esetén, illetve többszöri gyulladás esetén a műtétet megajánlják a betegek számára.
Ha a gyulladás nem olyan mértékű, hogy kórházi kezelést igényel, otthon is egy erősen zsírszegény, főként zöldségekből álló diéta javasolt, amit érdemes napi 2-3 kanál őrölt lenmaggal kiegészíteni. E mellett napi 5 pohár kamilla tea fogyasztását is javasoljuk.

Mozogjunk rendszeresen! Kép: Pixabay
Mozogjunk rendszeresen! Kép: Pixabay

Az epehólyag gyulladás megelőzése

A megelőzésért sokat tehetünk. Ha az okokból indulunk ki, akkor láthatjuk, hogy legfontosabb feladat az epekőképződés, illetve az epe besűrűsödés esélyeinek csökkentése.

 • Az epehólyag képződés fő oka a rostszegény és a zsírokban gazdag étrend. A zsírokra sok rosszat lehet fogni, de itt inkább a rostszegénység vet többet a latban. A rostbevitelt megfelelő mennyiségű zöldség, teljes kiőrlésű gabonák és gyümölcsök fogyasztásával növelhetjük. Ez tehát a legfontosabb feladat. Sok információ kering az epekövek retekkel történő oldásáról. Ezek egy része valós, egy része csak kacsa, az azonban biztos, hogy az epekőképződést, illetve a meglévő epekövek növekedését meg lehet vele állítani.
 • A rendszeres fizikai mozgás szintén jelentősen csökkentheti az epekőképződés kockázatát.
 • A túlsúly ellenben növeli a kockázatot, így itt is igaz, hogy normál testsúly felé kell törekednünk. Itt kell megjegyezni, hogy a gyors fogyás átmenetileg úgy változtatja meg az epe összetételét, hogy az a kőképződés irányába hat. Így a fogyást mindenképpen gondosan kell tervezni.
 • Minthogy a rendszeres méregtelenítés sok helyen javasolt, ez esetben sincs ez másként. Az epekőképződés megelőzése céljából érdemes évente 3-4-szer egy 3-4 hetes epekőellenes étrendet beiktatni, amit erőteljes mozgásprogrammal is érdemes kiegészíteni.

A betartandó alapelvek:

 • Kerülni kell a magas zsírtartalmú húsokat, tejtermékeket és a tojást.
 • Sok teljes kiőrlésű gabona, zöldség, gyümölcs (különösen körte) és hüvelyesek fogyasztása.
 • Napi 2×1 teáskanál őrölt lenmag.
 • Napi 2 kanál lenmagolaj.
 • Napi 4-5 pohár kamilla tea.
 • Sok citrom, lime és kurkuma.
 • Napi 1 fekete retek, illetve 2 kisebb retek fogyasztása.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 157

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!