Facebook hozzászólás
201

Jön a forróság! Így készüljünk a kánikulára!

A héten nem valószínű csapadék és fokozatosan melegszik az idő, vasárnap már 40 fok közeli maximumokra lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Összeállításunkból megtudhatja milyen veszélyek leselkednek Önre a strandszezonban és mit érdemes fogyasztani a nagy melegben.

Jön a forróság, irány a vízpart! Kép: SXC

Kedden a sok napsütés mellett keleten, északkeleten növekszik meg helyenként erősebben gomolyfelhőzet, és az utóbbi tájakon kialakulhat egy-egy zápor. A minimumhőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 27 és 34 fok között alakulnak, északkeleten lesz hűvösebb. Szerdán és csütörtökön egyaránt napos idő várható, csapadék nem valószínű. Szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 19, a legmagasabb hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. Csütörtökön a leghidegebb órákban 13 és 20 fok között alakul a hőmérséklet, napközben 29-35 fokig melegszik a levegő.

Pénteken is alapvetően derült, napos, csapadékmentes időre lehet számítani. A minimumhőmérséklet 14 és 21 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 32 és 36 fok között alakulnak. Szombaton többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható. A Dunántúlon időnként megélénkül a déli szél, másutt általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 23, a legmagasabb hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul.

Vasárnap is alapvetően derült, napos időre lehet számítani, helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, de csapadék nem valószínű. Időnként megélénkülhet a déli, délkeleti szél. A minimumhőmérséklet 16 és 24 fok között alakul, nappal 34-39 fokig emelkedhet a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Könnyű ételek, sok folyadék!

Hogyan alkalmazkodhatunk a kánikulához? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjei: Strandra, piknikre, szabadtéri programokra vigyünk egészséges rágcsálnivalókat! A strandon található büfék, hot-dog standok nem mindig nyújtanak megfelelő választási lehetőséget, így érdemes már otthon felkészülnünk az útra. Vigyünk magunkkal megmosott és felszeletelt idénygyümölcsöket és zöldségeket (dinnyét, őszi- és sárgabarackot, bogyós gyümölcsöket, sárgarépát), sótlan olajos magvakat (mandulát, diót, mogyorót), teljes kiőrlésű vagy korpás kekszeket, amelyeket bármikor elropogtathatunk törölközőnkön ülve.

Milyen veszélyek leselkednek ránk a strandon?
Vitathatatlanul itt az igazi strandszezon. Sokan a síszezont tartják a leginkább balesetveszélyes időszaknak, azonban a tavasz és a nyár is ugyanannyi veszélyt rejt magában. Május elején kinyitottak a strandok, a jó idő sokakat csábít a vízpartra. A kikapcsolódás alatt ráadásul könnyebben válunk felelőtlenné.

Strandra, piknikre, szabadtéri programokra vigyünk egészséges rágcsálnivalókat! A strandon található büfék, hot-dog standok nem mindig nyújtanak megfelelő választási lehetőséget, így érdemes már otthon felkészülnünk az útra. Vigyünk magunkkal megmosott és felszeletelt idénygyümölcsöket és zöldségeket (dinnyét, őszi- és sárgabarackot, bogyós gyümölcsöket, sárgarépát), sótlan olajos magvakat (mandulát, diót, mogyorót), teljes kiőrlésű vagy korpás kekszeket, amelyeket bármikor elropogtathatunk törölközőnkön ülve.

Gondoskodjunk az otthon maradt gyermekről! A gyerekek hajlamosak arra, hogy elfelejtenek enni, de főként inni, ha belemerülnek az otthoni játékba. Készítsünk nekik otthonra ízletes italokat, mint gyümölcsös limonádét, vízzel vagy tejjel készült „smoothie”-t (gyümölcsturmixot), vagy lehűtött teákat (mint menta-, citromfű-, gyümölcsteát). Rágcsálnivalónak adjunk teljes kiőrlésű vagy korpás kekszet, ezekből bármikor elmajszolhatnak egyet a gyerekek játék közben.

A légkondicionált irodában is „nyáriasítsuk” étrendünket! Vegyünk magunkhoz könnyen emészthető, ám tápláló étkeket. A teljes kiőrlésű gabonák energiát szolgáltatnak a fizikai- és szellemi teljesítményhez, ezeket párosítsuk zsírszegény, sovány húsokkal és halakkal! A zöldségek önálló ételként, köretként és salátaként is kötelező elemei nyári étrendünknek, míg desszertnek válasszunk gyümölcsös édességeket és gyümölcssalátákat.

Legyünk tudatosak a kerti parti, illetve az éttermi étkezés alkalmával is! Törekedjünk a kisebb (előétel nagyságú) adagokra, kerüljük a nehezen emészthető (például bő olajban sült), illetve nagy energiatartalmú ételeket. Minden esetben kérjünk salátát is és adagoljuk magunknak az öntetet, ha lehet. A hőségben kerüljük a tömény alkoholos italok fogyasztását.

Akár strandon, irodában, otthon vagy kint tartózkodunk, mindig legyen nálunk vizes palack! A nagy kánikulában – attól függően, hogy egy hűvös irodában vagy a szabadban töltjük-e a napot – legalább 4-5 pohárral több folyadékra van szükségünk a megszokott mennyiségnél, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Egész napos, megerőltető, kint végzett munka esetén ennél jóval több plusz folyadékmennyiséggel kell számolnunk.

Kerüljük el a gyomorrontást a nyári melegben! A magas hőmérséklet különösen kedvez a gyomorrontást okozó kórokozóknak, így kiemelt figyelmet kell szentelnünk a megfelelő higiéniának. Mindig hűtőtáskában szállítsuk a romlandó ételeket, ezt használat előtt alaposan mossuk ki. A mélyhűtött ételeket a hűtőben engedjük fel, majd mikrohullámú vagy hagyományos sütőben forrósítsuk át. Ha kint készítünk ételt, különítsük el a nyers- és készételhez felhasznált eszközöket, edényeket.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!