Facebook hozzászólás

Karakas Hédi: A judo a szerelmem, a szerelmért pedig áldozni kell!

Japánból adott exkluzív interjút a kétszeres olimpikon, ahová 6 hetes edzőtáborba utazott.Sportolónőnk elárulta, mi az oka annak, hogy időről-időre visszatér a szigetországba, és arról is mesélt, mi nem hiányozhat soha a táskájából, van-e valamilyen kabalája, illetve miért kerüli ki a padlón levő csíkokat, mielőtt a tatamira lép… 

Karakas Hedvig közeli, Kép: Scitec Nutrition
Karakas Hedvig, Kép: Scitec Nutrition

– Több alkalommal jártál már Japánban, edzőtáborban és versenyeken is. Tavaly például két teljes hónapot töltöttél el ott. Miért döntöttél úgy, hogy ismét a felkelő nap országában készülsz fel a következő megmérettetésekre? Annyira bejött esetleg az ő edzésmódszerük?

– Több különbség is van az itteni és az európai judo között. Míg náluk inkább a technika, nálunk az erő dominál. Japánban rengetegen judóznak, és a sokadik vonal is magasabb szinten van, mint Magyarországon. Az itteni tréning nagy részét a küzdelem teszi ki, míg mi, mivel partnerhiánnyal küszködünk, kénytelenek vagyunk a meccseket különböző formákban modellezni. Főleg ezek miatt gondolom úgy, számomra hasznos, hogy minél több időt töltsek el Japánban.

Élvezi, ha nőies lehet
Mivel a dzsúdó egy kimondottan férfias és kemény sportág, Hédi a magánéletben igyekszik ezt ellensúlyozni és szívesen vesz fel nőies és csinos ruhákat. Sőt, azt is élvezi, ha fotózzák: “Izgalmas dolog, amikor profi szakemberek kezébe kerülök, akik kisminkelnek, megcsinálják a hajamat, és szép ruhába öltöztetnek. Ilyenkor néhány órára kiszakadhatok abból a monoton életből, amely az élsporttal jár együtt.”

A judo köztudottan egy monoton sport. Ha pedig edzőtáborban vagy, akkor ez még inkább fokozódik, hiszen ilyenkor a nap huszonnégy órájában csakis a tréningekre koncentrálsz. Miként viseled ezeket az egyhangú napokat, heteket?

Valóban, nagyon ingerszegény az edzőtábor, jóformán semmi elvonó tényező nincs, ami még monotonabbá teszi az egészet. Ám ez egyben pihentető is. A judo a szerelmem, a szerelmünkért pedig áldozni kell. Ami talán nem is jelent akkora önfeláldozást, hiszen minden egyes nap azt csinálhatom 100%-ban, amit szeretek. Örülök, hogy itt lehetek, hiszen úgy érzem, a rengeteg küzdelem alatt tudtam eddig a legtöbbet fejlődni!

Van olyan kabalád, ami nélkül nem indulsz útnak?

Hiába töltöttem be a huszonnyolcat, a szívem mélyén még mindig gyerek vagyok. Mivel imádom a plüssállatokat, folyton magammal viszek egyet. De bevallom, nem könnyű a választás…

Miért, választani is szoktál közülük, hogy melyiket csomagolod el?

Karakas Hedvig súlyzóval, Kép: Scitec Nutrition
Karakas Hedvig, Kép: Scitec Nutrition

Persze! Mivel sok van, ezért folyton váltogatom a plüssöket… Egyébként a kedvenc fejhallgatóm is nélkülözhetetlen eleme az utazásoknak és a kulacs vagy a shaker is, hiszen igyekszem nagy hangsúlyt fektetni a folyadékbevitelre. Az edzés utáni fehérjepótlásra pedig mindig kéznél van egy tasak fehérje, aminek finom íze mellett kiemelkedően magas a fehérjetartalma, viszont zsír- és hozzáadott cukortól mentes, ami nekem fontos szempont, mivel versenyidőszakban tartanom kell a súlyomat.

Szokták mondani, hogy a női táska kész rejtély, könnyű benne elveszni. Mi az, ami nem hiányozhat a te retikülből?

Nem tagadom, nekem is tipikus női táskám van: általában káosz uralkodik benne… Szeretem ezeket a kiegészítőket és sok is van belőlük. Mivel a vitaminok nagy részét étkezés közben veszem be, így ha tudom, hogy nem otthon ebédelek, akkor mindig elteszem a vitamintároló kis dobozkámat. Talán ez a legkirívóbb az én táskámban.

Bőrönd, tele ruhákkal
Ha valahova elutazik, Hédi általában minél több ruhát magával visz. „Szeretem, ha attól függetlenül, hogy nem vagyok otthon, válogathatok, épp melyik darabhoz van kedvem. És ez nem csak a hétköznapi öltözékekre vonatkozik!”

Szereted megkóstolni más népek ételeit? Mi volt a legfurcsább dolog, amit Japánban ettél?

Nagyon szeretem az új ételeket, viszont nem akarom kockára tenni az egészségemet csupán merészségből, úgyhogy csak azokat kóstolom meg, amikről tudom is, hogy mi. Az étkezésemre egyébként nagy hangsúlyt fektetek, és mivel a dietetikusom még nagyobbat, ezért mindig óvva int az ismeretlen kipróbálásától.

Van valamilyen különleges rituáléd, mielőtt kiállsz a tatamira?

Sok van és nem is tudom, ehhez miért ragaszkodik az ember. Például a tatami melletti rész mindig valamilyen puha anyaggal fedik le, viszont mivel a csarnokok nagyok, így több darabból rakják össze, ami csíkokat eredményez. Én pedig mindig figyelek, hogy ne lépjek rá ezekre. –

(Szöveg: Scitec Nutrition)

5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni
Bővelkedik a pozitív szokásokban a japán kultúra a mindennapi életben, melyek mindenkinek követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!