Facebook hozzászólás

Kell az önvédelem a férfiaknak is

Az önvédelmi technikák elsajátítására nemcsak a nőknek van szükségük, hanem a férfiaknak is, különösen azoknak, akik több műszakban dolgoznak, esetleg olyan sportágat választanak maguknak, amilyent egyedül űznek a természetben. Ilyen a terepfutás is, amely egy nemrégiben történt, élsportolót ért támadás következtében került ismét a figyelem középpontjába.

Mint ismert, február közepén vascsővel támadt rá Kiss Miklós válogatott terepfutóra, a hegyfutas.hu alapítójára a Hármashatár-hegyen egy férfi. A sportoló szokásos futóedzését tartotta az ismert turistaútvonalon, amikor a zavartnak tűnő férfi káromkodva, ordítva vascsővel és gázsprayvel felfegyverkezve rátámadott.

Hegyfutás, Kép: hegyfutas.hu
Kép: hegyfutas.hu

− Dinamikus mozgásban voltam a támadáskor, de már korábban is érzékeltem a jelenlétét. A támadás pillanatában természetesen nagyon meglepődtem, így ösztönből cselekedtem. A vascsövet sikerült kicsavarnom a kezéből, majd egy rövid dulakodást követően, látva, hogy más fegyvernek látszó tárgy is lehet a táskájában, elfutottam – mondja Kiss Miklós.

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a terepfutó esetében a sportos előélet jó alap volt ahhoz, hogy a támadás ne érjen tragikus véget.

− Jól reagált az adott helyzetben, ráadásul aktív életvitelének köszönhetően kiváló állóképességgel rendelkezik, a testképe is tudatos. Helyesen fel tudta mérni a saját és támadójának erejét, így kiváló döntést hozott a legfontosabb pillanatban − magyarázza a szakértő, majd hozzáteszi, a test-test elleni küzdelem sok sportágtól idegen, ezért minden sportolóknak azt javasolja, tanuljanak önvédelmet.

5 nőtípus, aki tutira elmegy önvédelmet tanulni
Mindannyian tudjuk, mennyire fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat az utcán. Kevesen vannak azonban, akik olyannyira tudatosak ezen a téren, hogy legalább néhány hónapos önvédelmi oktatáson részt vegyenek – mondja Kovács Ildikó női önvédelmi oktató. A szakértő úgy véli, az újraélesztéshez hasonlóan életet menthet az is, ha képesek vagyunk megvédeni magunkat.

− Sok férfi érzi úgy, hogy meg tudja egyedül is oldani a hasonló helyzeteket. Én azonban azt javaslom: szánjunk időt arra, hogy elsajátítsunk néhány olyan önvédelmi technikát, amellyel aztán magunkat, vagy a társunkat is meg tudjuk védeni szükség esetén − mondja a terepfutó. Kiss Miklós fontosnak tartja, hogy saját példájából kiindulva hívja fel a figyelmet arra: megfelelő felkészültséggel és tudatos hozzáállással sikeresen ki lehet védeni egy nem várt támadás.

Az önvédelmi szakértő hozzáteszi: számos sportoló fordult már meg az óráin, de azok számára is hasznos mozgásforma lehet az önvédelmi edzés, akik nem élnek ennyire aktív életet. Úgy véli, egy három-négy hónapos tanfolyamon elsajátítható tudásra, mindenkinek szüksége van. Ráadásul férfiak esetben nemcsak önmagukról kell gondolkodniuk, hanem családtagjaik, környezetük védelméről is. Egy támadási helyzetet látva, fizikai adottságai alapján egy férfi az, aki a legeredményesebben közbe tud lépni.

Időközben a rendőrség elfogta Kiss Miklós támadóját, akit a véletlennek köszönhetően éppen a terepfutó pillantott meg néhány nappal ezelőtt a Kondor út környékén. Miklós követni kezdte az akkor is zavartan viselkedő férfit, közben pedig értesítette a rendőrséget. A tettest elfogták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói B. Ferencet garázdaság vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

CSALÁD

6 tipp a kutyás nyaraláshoz

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!