>
Facebook hozzászólás

Keresd a waweli sárkányt a Visztula partján!

Krakkó, Lengyelország egykori fővárosa az egyik legszebb és legismertebb lengyel város. Főleg történelmi műemlékeiről és ritka művészeti alkotásairól ismert, de gazdag zsidó kulturális gyökereiről is, melyek most kerülnek újra feltárásra. Krakkó gasztronómiai programokban is bővelkedik. Érdemes tudni, hogy Varsó mellett Krakkó az egyedüli lengyel város, melynek éttermeit a nagy presztízsű Michelin-étteremkalauzban is kiemelték – ajánlja Hannes Saarpuu, a Lux Express Csoport ügyvezetője. 

Krakkó főtere, Kép: Lux Exprfess
Krakkó főtere, Kép: Lux Exprfess

Nyári látványosságok Krakkóban

A kultúra kedvelői a Krakkóban megrendezett számos esemény közül választhatnak. Közülük az egyik a nagy népszerűségnek örvendő Kraków Live Festival zenei fesztivál augusztus 19-20-án. A színpadon olyan sztárok lépnek fel, mint a Massive Attack, a The Chemical Brothers , a Sia vagy a Haim. További részletek a rendezvény weboldalán találhatók.

További érdekes nyári zenei esemény még Krakkóban a Nyári Jazz Fesztivál, mely július 23-án kezdődik, valamint a Férfias Zenélés (Męskie Granie) ciklus keretében megrendezett koncert, magas zenei színvonalat képviselő népszerű, fiatal zenészek közreműködésével. Fellépésük augusztus 13-án tekinthető meg a Korona Stadionban.

Wawel, Krakkó, Kép: Lux Express
Wawel, Krakkó, Kép: Lux Express

Krakkó – a műemlékek és a művészet városa

Krakkó legnevezetesebb és legismertebb műemlékei a Wawel-dombon találhatók. A turisták ott megtekinthetik a Királyi várat és a Székesegyházat, melyben koronázták, és helyezték végső nyugalomra a legnagyobb lengyel királyokat. Szintén fontos építménye még a városnak a Mária-templom és annak Wit Stwosz által készített, kimagasló remekműként elismert oltára. A krakkó-i kirándulás szintén kivételes alkalmat nyújt Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festményének – a Hölgy hermelinnel művének megtekintéséhez. A festmény jelenleg a Czartoryski múzeum gyűjteményében található és az egyik legértékesebb kincse.

Figyelem!
Aki a környéken is szeretne körülnézni, ugorján át Zakopanéba egy kis hegymászásra, vagy menjen el a Dunajecre tutajozni! Mindkettő feledhetetlen kirándulás!

De Krakkó nem csak műemlékekből áll. A város tele van fiatalok által látogatott felkapott helyekkel. Jó példája ennek a zsidó társadalom gazdag múltját bemutató Kazimierz városrész. Népszerűsége folyamatosan nő mind a turisták, mind Krakkó polgárai körében. Krakkóba vonzanak a jó állapotban megőrzött zsinagógák és temetők, az újonnan létrejövő, a városrész kulturális örökségére emlékeztető képzőművészeti galériák, régiségkereskedések és éttermek. A városrész műemlékei az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek.

Egy kis gasztronómiai útravaló Horvátországba
Horvátország ízei, italai legalább olyan változatosságot, és élménygazdagságot kínálnak, mint természeti, történelmi szépségei. Ne csupán a szigeteket, eldugott öblöket, ódon városkákat fedezzük hát fel, hanem Szlavónia, Dalmácia és az Isztriai félsziget zamatait is!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!