Facebook hozzászólás

Kergesd el a kellemetlen téli látogatót

Csöpögő orr, könnyező szem, állandó tüsszögés, elesettség – mindannyian ismerjük a nátha tüneteit. A megelőzésben és a gyógyulásban is sokat segít, ha az immunrendszerüket megerősítjük. Elmondjuk mit kell tenned! 

A nátha oka:

A cseppfertőzés útján terjedő meghűlés ellen nincs védőoltás, pedig – hasonlóan az influenzához – ezt is vírus okozza. Míg azonban az influenza vírusának három nagy csoportját különböztethetjük meg, a náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle idézi elő. A betegség lefolyása gyors, így nem érdemes és nem is lehetséges védőoltással próbálkozni ellene.

Orrfújás, Kép: pxhere
Kép: pxhere

Az egyszerű nátha nem tévesztendő össze az influenzával vagy a szénanáthával. Az influenza súlyos betegség, szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek, tehát komolyan kell venni. A szénanátha pedig allergiás ártalom, melynek tünetei (tüsszögés, orrfolyás, könnyezés) hasonlítanak ugyan a nátháéihoz, de sem a vírusokhoz, sem a hideghez nincs köze. A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a legyöngült immunrendszer. Szervezetünk ellenálló-képessége a hideg, nyirkos idő hatására csökken, ami kedvez a vírusok szaporodásának. Ebben az évszakban egyébként is vitaminhiánnyal küzdünk.

A vírusok rohamos terjedése cseppfertőzés útján történik, a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyünkön szinte kivédhetetlen a fertőződés. Bár sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés nem súlyos betegség. Lappangási ideje egy-két nap, de lehet csak néhány óra is.

Nátha tünetei:

Fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és orrváladékozás kíséri. A rekedtség és a köhögés jelzi, hogy a fertőzés már elért a gégéig, esetleg a légcsőig is. Ha láz és hőemelkedés is kíséri, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. A baktériumok hátracsorognak, közvetlenül fertőzik a melléküregeket, s a fertőzött váladékon át történő lélegzés beporlaszthatja azt a tüdőbe. Így okozhat tüdőgyulladást az egyszerű nátha.

Nátha kezelés:

Rendkívül fontos tehát a váladékozó orr gyakori kifújása! Gyermekek esetében ez nem is olyan egyszerű, hiszen anatómiailag még alkalmatlanok egy alapos orrfújásra. Az orrleszívó pumpák gyakori használata segíthet abban, hogy a nátha ne okozzon további betegségeket.

5 gyógynövényes tipp megfázásra
Citromos tea, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Egy kis odafigyeléssel és a bükki füvesember javallataival megelőzhetjük a felsőlégúti, megfázásos panaszokat. Szabó Gyuri bácsi most a gyógyteák mellett az illóolajok használatára is tippeket ad.

Szervezetünk néhány nap alatt legyőzi az egyszerű náthát, elég a tüneteket kezelnünk. Segítenek a gyógyteák, a méz és az inhalálás. Ha a felgyülemlett váladék és a megduzzadt, gyulladt orrnyálkahártya miatt eldugult az orrunk, az eukaliptusszal való inhalálás, légtisztító cukorkák, hurutoldók, balzsamok hoznak megoldást.

Hasznos kellék a párologtató is. De ne felejtkezzünk meg a vitaminokról különösen a C-vitaminról amit ilyenkor magasabb dózisban érdemes fogyasztanunk. Nagy segítség lehet immunrendszerünknek a C-vitamin mellett még a béta-karotin, a cink és a különböző probiotikus készítmények is. A légút tisztító illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat.

Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek (kapszulák, cukorkák) a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják.

(Forrás: vitaminsziget.com)

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!