Facebook hozzászólás

Készítse fel autóját is a pollenszezonra!

A vezetés közben hirtelen jött tüsszögési roham, vagy a viszkető, könnyező szemek könnyen elvonhatják a figyelmünket, ami a kényelmetlenségen túl akár balesetveszélyes is lehet. Allergiásként ezért törekedjünk rá, hogy az autóban is a lehető legkevesebb allergént lélegezzük be!

Tapasztalt allergiásként már jó előre felkészülünk a tüneteket okozó növény virágzására, hogy mire a pollenek megjelennek a levegőben, már a szükséges gyógyszerek birtokában tudjuk csillapítani a tüneteket. Azonban nem csak magunkat, de az autónkat is fontos felkészíteni a pollenszezonra, a következőkben ehhez adunk tanácsokat.

Szűrje ki a polleneket!
A pollenszűrő rendben tartása pollenallergiások számára rendkívül fontos – figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A pollenszűrő cseréjét javasolt a szezon elején mindenképp elvégezni, ezzel a pár perces művelettel biztosíthatjuk, hogy az allergének az autó utasterébe ne jussanak be.

Kritikus pont: a klíma
Egyre több a penészgomba allergiás beteg, sajnos ők is sok kényelmetlenségre számíthatnak az autóban, ha nem ügyelnek megfelelően a klíma és a kárpit tisztán tartására. Egy nem megfelelően tisztított klímában a penész is megtelepedhet. A klíma bekapcsolásával az allergének az utastérbe kerülnek, ami a penészgombára érzékenyek számára kellemetlen tüneteket okozhat.

Az autónkat is fontos felkészíteni a pollenszezonra Kép: Pixabay
Az autónkat is fontos felkészíteni a pollenszezonra Kép: Pixabay

Nézzen be a gumiszőnyegek alá is!
A penészgomba allergiásoknak érdemes a kárpitra kiömlött folyadékokat is alaposan felszárítani, nedves környezetben ugyanis könnyen megindul a gombák elszaporodása. Ez akár észrevétlenül is megtörténhet a gumiszőnyegek alatt, amire többnyire csak az autóban egyre kellemetlenebb dohos szag és az erősödő allergiás tünetek figyelmeztetnek.

Poratka a kárpitban
A háziporatka az ember elhullott hámsejtjeivel táplálkozik, ezért főként olyan helyeken találhatjuk meg, ahol bőven akad számára táplálék. Ezek elsősorban a lakásban lévő kárpitozott bútorok, az ágy és az ágynemű, a matrac, a szőnyegek, de természetesen előfordulhatnak az autóban is, különösen, ha valaki például a munkájából adódóan sok időt tölt vezetéssel. Ha valaki allergiás rá, akkor érdemes gyakran nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval tisztítani a kárpitot.

Illatanyagok az autóban
Allergiások, asztmások jobb, ha kerülik az erős illatosítókat az autóban, mert ezek gyakran irritálhatják a betegség miatt egyébként is érzékeny, gyulladt nyálkahártyát, ami erős köhögési rohamot is kiválthat.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…
1 / 1 495

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!