Facebook hozzászólás

Költészet napja a Duna Televízióban

József Attila születésnapja, április 11-e a magyar líra legnagyobb ünnepe. A Duna Televízió kezdetek óta kitüntetett figyelmet szentel költői életművek bemutatásának. A képernyőn sorra jelennek meg költők portréi, lírai alkotásokat feldolgozó műsorok, filmek, etűdök. A csatorna nézői napi rendszerességgel láthatnak klasszikus és kortárs versfeldolgozásokat neves színészek, előadóművészek tolmácsolásában. Idén immár 47 éve, hogy ünnepeljük a verseket és alkotóikat, így a Duna Televízió ebben az évben is verseket, versműsorokat tűz programjára ezen a neves napon.

A Duna Televízióban az ünnepet megelőzően április 10-én 19.40-kor a Kikötő Extra idézi meg József Attila alakját. Tverdota György egyetemi tanár, irodalomtörténész, József Attila-kutatóval, Galkó Balázs színművésszel, aki a költő műveiből összeállított esttel évek óta járja az országot, valamint Kovács Ida muzeológussal, József Attila összes fényképe című album összeállítójával beszélget a műsorvezető Kalocsai Andrea az emberekben élő József Attila képről.

Április 11-én, az ünnep napján a Duna Televízió műsorának kínálatában egyaránt szerepelnek klasszikus és kortárs költők műveit bemutató műsorok, az ünnepnek a Kívánságkosár (11.30-kor) is figyelmet szentel. A műsor vendége lesz Szilágyi Szabolcs a debreceni Tóth Árpád Gimnázium igazgatója, Koroknai Árpád debreceni zenész, valamint Bíró Gergely, a Tóth Árpád Országos Középiskolai Versmondó Verseny győztese. A legutóbbi Salvatore Quasimodo Költőverseny díjazott alkotásai is képernyőre kerülnek: Kabdebó Tamás: Róma-ámor című műve 15.40-kor, Szálinger Balázs: Halott porokból mindenféle úrnő című alkotása 15.45-kor látható a Duna Televízió kínálatában.

Ez a nap nem múlhat el József Attila-vers nélkül. Kaszás Gergő tolmácsolásában egy lírai filmetűdöt láthatnak az Óda című költeményre, 15.50-kor mely méltán tartozik a világirodalom legkiemelkedőbb alkotásai közé. Az est folyamán 20.55-kor Bertók László műveit az Állunk a világ közepén című versfilmben láthatják a nézők. Éjfél után is láthatnak, hallhatnak verseket, 0 óra 25 perckor a Rejtett szavak című versösszeállításban Szervét Tibor idézi meg Kosztolányit, Karinthyt, Pilinszkyt, Weörest. József Attila költeményei már több kortárs zenekart is megihlettek. A Szélkiáltó együttes repertoárjában is több műve szerepel az énekelt versek között. Éjfél után 0 óra 50 perckor ezek közül láthatnak a Duna Televízió nézői egy csokorra valót. A kortársak közül pedig Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Lator László, Vörös István, Szőcs Géza, Mezey Katalin, Ferencz Győző, Gergely Ágnes, Térey János és Tóth Krisztina versei kerülnek a képernyőre a Költészet Napján.
Tartsanak a Duna Televízióval a Költészet Napján, ünnepeljük együtt a magyar lírát!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!