Facebook hozzászólás

MEGELŐZÉS

Könnyen a szemünkre mehet a cukorbetegség

Alattomos egy dolog a cukorbetegség, ami számos esetben egészen sokáig nem mutat semmilyen tünetet, mégis súlyosan károsítja a szervezetet. Az általános tévhittel ellentétben ez a kór jóval több gondot jelent, minthogy az elszenvedője nem ehet cukrot. A sokáig elhanyagolt vagy rosszul kezelt diabétesz tönkreteszi, az érrendszert és a szövődményei akár vaksághoz is vezethetnek.

A WHO adatai alapján az európai régióban a 18 éves és az annál idősebb korosztályból 64 millió ember él cukorbetegséggel. Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8 % feletti a cukorbetegség előfordulási aránya, és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévők előfordulása.

A cukorbetegségnek több típusa létezik, ezek közül a legelterjedtebb, a 2-es típusú cukorbetegség, a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek kb. 90 %-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved.  Ahhoz, hogy a sejtek fel  tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

Tökéletes szemöldök és kikészítés, Kép: avon
Kép: avon

A cukorbetegség egyik legnagyobb veszélye, hogy az élelmiszerekkel bevitt cukor túl sokáig a véráramban marad, aminek következtében roncsolja az érrendszert, és ezáltal a létfontosságú szerveket. Szövődményei a szívben és a vesékben is súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak, köztük az egyik legfontosabb érzékszervben, a szemben is.

A cukorbetegség a fejlett országokban, így Magyarországon is a lakosság vezető vaksági oka. Nálunk a cukorbetegek 4,5 %-a vak, ami háromszorosa a Nyugat-Európai átlagnak. Ennek az igen magas szám kialakulásának és növekedésének oka, hogy minél hosszabb ideje küzd valaki a betegséggel, annál nagyobb esélye van arra, hogy kialakuljon nála valamilyen szemkárosodás. A  kezeletlen vagy nem jól beállított vércukorszinthez leggyakrabban az alábbi kettő szembetegség kapcsolódik:

Retinakárosodás, ami akár vaksághoz is vezethet – retinopátia: a kezdeti stádiumban nincsenek tünetei. Ahogyan a többi szervnél, a retinában is a kis ereket károsítja a diabétesz, amik előrehaladott állapotban végül elzáródnak. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy új erek képződnek a retinában, de ezek már gyengébbek, és merevek lesznek. A látás romlást és végül a vakságot az erekből kiszivárgó vér okozza.

Szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

Vércukormérő és cukor, Kép: pexels
Kép: pexels

Minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg a cukorbetegséggel. Becslések szerint évente a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár. A legtöbben a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) szövődmények miatt veszítik életüket, ami annak fényében nem meglepő, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli.

Zöldhályog – glaukóma:  amennyiben nem kezelik időben, ez a szembetegség is vaksághoz vezethet. A zöldhályog a megnövekedett szemnyomásnak köszönhetően alakul ki, aminek következtében az erek, amelyek a retinához és a látóideghez szállítják a vért, összenyomódnak. Súlyos esetben a retina és a látóideg károsodása látásvesztést okozhat. A zöldhályog kialakulása mellett a cukorbetegség feltehetően a szürkehályog kialakulásának a kockázatát is növeli.

Tartsuk szemmel egészségünket, előzzük meg a bajt!

Annak érdekében, hogy megóvja látását – többi létfontosságú szervével együtt –, törekedni kell arra, hogy időben fény derüljön a cukorbetegség  tényére, ami az orvosa által beállított megfelelő kezeléssel manapság könnyedén kordában tartható. Mint a legtöbb betegség esetében, a megfelelő életmód ott is kulcsfontosságú. Az egészség megőrzése, és a további problémák megelőzése érdekében szükség van a helyes táplálkozásra, adott esetben az előírt diéta betartására, a rendszeres testmozgásra és a dohányzás mellőzésére. Az életmódbeli változtatások mellett fontos, hogy szigorúan kövesse az orvosa által előírt terápiát. Napjainkban szerencsére már szájon át szedhető innovatív készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét. Ezen kívül minden diabéteszben érintett betegnek javasolt évente elmenni szemészeti vizsgálatra, és rögtön felkeresni egy szakembert, ha valami szokatlant tapasztal saját, esetleg családtagjai vagy ismerősei  szemével vagy látásával kapcsolatban.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!