Facebook hozzászólás

Könyvajánló: Asszonyi

Wessely Anna 1982-ben közreadott, Asszonyi Tamás munkásságát analizáló kismonográfiája után, több mint húsz év elmúltával ebben a most megjelent kötetben (Asszonyi, Szemimpex Kiadó) Tóth Antal művészettörténész tekinti át a művész izgalmas életművét.

Asszonyi Tamás figuratív szobrásznak indult, és az éremművészetben is a figurativitást folytatta, mert úgy ítélte meg és azt tartja ma is, hogy a tartalom, a mondanivaló az elsődleges, a fontos. Azt vallja, hogy nincs sok értelme a szépművű absztrakt formának, ha az nem hordoz tárgyi jelentést. Nála ez nem kényszerű választás, hanem meggyőződés kérdése.

Ő az, aki többek között “feltalálta” az érem harmadik, majd a negyedik oldalát. A recés peremű pénzérmék mintájára a művészi érmék peremét is bevonta az ábrázolásba. Hol úgy, hogy feliratot helyezett el rajta, hol meg azzal, hogy az éremlapon látható kompozíciót plasztikusan kifuttatta. Leginkább pedig azzal, hogy egyáltalán nem csinált peremet, és a két oldal domborulatait átvezette egymásba. Több érmébe beilleszthető és kiemelhető kisplasztikát helyezett el. Mind az érem, mind a mozdítható betétplasztika elő- és hátlapját megmintázta és feliratozta.

Életművét a kezdetektől napjainkig a tárgyakban realizálódó sziporkázó ötletgazdagság, játékosság és leleményesség jellemzi.

Egy értékekben dús korszak szellemiségét és jellegzetes vonásait megtestesítő művészet dimenziói bontakoznak ki a könyv reprodukcióinak szemlélői előtt.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!