Facebook hozzászólás

Könyvajánló: Asszonyi

Wessely Anna 1982-ben közreadott, Asszonyi Tamás munkásságát analizáló kismonográfiája után, több mint húsz év elmúltával ebben a most megjelent kötetben (Asszonyi, Szemimpex Kiadó) Tóth Antal művészettörténész tekinti át a művész izgalmas életművét.

Asszonyi Tamás figuratív szobrásznak indult, és az éremművészetben is a figurativitást folytatta, mert úgy ítélte meg és azt tartja ma is, hogy a tartalom, a mondanivaló az elsődleges, a fontos. Azt vallja, hogy nincs sok értelme a szépművű absztrakt formának, ha az nem hordoz tárgyi jelentést. Nála ez nem kényszerű választás, hanem meggyőződés kérdése.

Ő az, aki többek között “feltalálta” az érem harmadik, majd a negyedik oldalát. A recés peremű pénzérmék mintájára a művészi érmék peremét is bevonta az ábrázolásba. Hol úgy, hogy feliratot helyezett el rajta, hol meg azzal, hogy az éremlapon látható kompozíciót plasztikusan kifuttatta. Leginkább pedig azzal, hogy egyáltalán nem csinált peremet, és a két oldal domborulatait átvezette egymásba. Több érmébe beilleszthető és kiemelhető kisplasztikát helyezett el. Mind az érem, mind a mozdítható betétplasztika elő- és hátlapját megmintázta és feliratozta.

Életművét a kezdetektől napjainkig a tárgyakban realizálódó sziporkázó ötletgazdagság, játékosság és leleményesség jellemzi.

Egy értékekben dús korszak szellemiségét és jellegzetes vonásait megtestesítő művészet dimenziói bontakoznak ki a könyv reprodukcióinak szemlélői előtt.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erős hidegfront érkezik – fokozódnak a szívpanaszok!

Erős hidegfront érkezik észak felől: a nyár véget ér, és gyenge fagy is kialakulhat. A markáns változások fokozott…

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!