Facebook hozzászólás

Könyvajánló: Asszonyi

Wessely Anna 1982-ben közreadott, Asszonyi Tamás munkásságát analizáló kismonográfiája után, több mint húsz év elmúltával ebben a most megjelent kötetben (Asszonyi, Szemimpex Kiadó) Tóth Antal művészettörténész tekinti át a művész izgalmas életművét.

Asszonyi Tamás figuratív szobrásznak indult, és az éremművészetben is a figurativitást folytatta, mert úgy ítélte meg és azt tartja ma is, hogy a tartalom, a mondanivaló az elsődleges, a fontos. Azt vallja, hogy nincs sok értelme a szépművű absztrakt formának, ha az nem hordoz tárgyi jelentést. Nála ez nem kényszerű választás, hanem meggyőződés kérdése.

Ő az, aki többek között “feltalálta” az érem harmadik, majd a negyedik oldalát. A recés peremű pénzérmék mintájára a művészi érmék peremét is bevonta az ábrázolásba. Hol úgy, hogy feliratot helyezett el rajta, hol meg azzal, hogy az éremlapon látható kompozíciót plasztikusan kifuttatta. Leginkább pedig azzal, hogy egyáltalán nem csinált peremet, és a két oldal domborulatait átvezette egymásba. Több érmébe beilleszthető és kiemelhető kisplasztikát helyezett el. Mind az érem, mind a mozdítható betétplasztika elő- és hátlapját megmintázta és feliratozta.

Életművét a kezdetektől napjainkig a tárgyakban realizálódó sziporkázó ötletgazdagság, játékosság és leleményesség jellemzi.

Egy értékekben dús korszak szellemiségét és jellegzetes vonásait megtestesítő művészet dimenziói bontakoznak ki a könyv reprodukcióinak szemlélői előtt.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Fullasztó napok váltják fel a hőhullámot!

Heves viharok vetettek véget az idén szokatlanul korán jött hőhullámnak vasárnaptól. A forró napok alatt három…

Ki fogunk tikkadni ettől a hőhullámtól!

Egész héten nem lesz vége a már lassan egy hete tartó kánikulának, sőt! A nagy meleg a hétvégéig kissé még…
1 / 1 485

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!