>
Facebook hozzászólás

Kulturális Örökség Napjai

A hétvégén rendezik meg a Kulturális Örökség Napokat, a fő téma az idén a víz. A természetes tavak és folyók védművei, hídjai, a kastélyparkok és közterületek tavaihoz kapcsolódó építmények, a forrásházak, kutak, víztornyok és tározók, a fürdők, a csatornázással kapcsolatos létesítmények épített örökségünk mindennapi és nagyon fontos részei. Bemutatásukkal szeretnének tisztelegni a szervezők ipari építészetünk, technikatörténeti eredményeink előtt.

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva az Épített Örökségért Felelős Európai Miniszterek Második Európai Konferenciáján – melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án – Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. Néhány európai ország, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság hamarosan csatlakozott a kezdeményezéshez és megrendezte a “Nyitott Kapuk Napját”.

1999 óta Magyarországon is minden évben megrendezik, a European Heritage Days elnevezésű rendezvény sorozatot. Ráadásul hazánkban tematikus rendezvényeket gyűjtenek a koordinátorok. Az idén a Vizek Házai a központi téma, így számos ehhez kapcsolódó programot látogathatnak az érdeklődők. Több sétát is szerveznek, de ezek jelentős részére jelentkezni kellett előre és regisztráció már lezárult. Nyitottak viszont az egyes létesítmények programjai, itt a múzeumok tárlatai mellett rendhagyó helyszínek is találhatóak.

Ilyen például az Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Nukleárisbaleset-elhárítási Központja, a CERTA. Ez az intézmény csak a Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Ehhez kapcsolódnak az OAH működéséről, tevékenységéről szóló előadások. Közvetlenül az előadások után a CERTA központ kísérővel, csoportokban látogatható. A CERTA-ban egy szimulált nukleáris balesetet követve ismerkednek meg a központ tevékenységével.

Országszerte több tucat program várja a látogatókat, érdemes szemezgetni a rendezvény honlapján található felsorolásból.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!