Facebook hozzászólás

Lehet, hogy meddő vagyok?

A családra vágyó nők többsége egy idő után – ha sikertelen a próbálkozás – elkezd gyanakodni, hogy valami esetleg nincs rendben. Sajnos azonban viszonylag kevesen tudják, hogy mikor is érdemes szakemberhez fordulni, mennyi az az idő, amit érdemes megvárni, és hogyan is lehet fokozni az esélyeket. A Témában Ratkó Tünde szülésznő segít.

Idő, idő, idő

Sokakban él a tévhit, hogy a fogamzásgátló szedését követően legalább fél, háromnegyed év, mire a szervezetből kiürül a szer. A mai, modern tabletták esetében ez már nem igaz, vagyis a letételt követő harmadik hónaptól mindenféle kockázat nélkül jöhetne a baba. A hormon tartalmú készítmények sok esetben elfednek olyan gondokat, melyek a családalapítást lehetetlenné teszik, így sajnos a fogamzásgátló sokszor beleszól a tervekbe. Ezenkívül azzal is számolni kell – és ma már valóban nem lehet figyelmen kívül hagyni -, hogy a termékeny korú nők életében a stressz fokozott, a munkahelyük, a társadalmi elvárások miatt. Emellett mozgáshiányos életmóddal él a legtöbb hazai ember, ráadásul az egészséges táplálkozás sincs a mindennapi érdeklődés homlokterében.

Sétáló pár háttal, Kép: pixabay
Sétáló pár háttal, Kép: pixabay

A szakember abban az esetben is tud segíteni, ha még csak a próbálkozás elején járunk, de ilyenkor még inkább csak kivizsgálásokat ajánl, illetve általános dolgokat mond el. A szakirodalom egy év sikertelen próbálkozás után tekinti meddőnek a pácienst, vagyis ennyi idő eltelte után már komolyabb segítségre szorul a pár.

Szégyenkezni emiatt nem kell, mivel ma, világszerte minden 4.-5. pár meddőséggel küzd.!

Az esélyek fokozása

Ahhoz, hogy a várandósság esélyét növelni tudjuk, mindenképpen el kell kezdeni rendszeresen mozogni, és egészségesen étkezni. Ez nem azt jelenti, hogy maratont kell futni, de napi fél óra könnyű mozgásnak mindenképpen helyet kell szorítani a mindennapjainkban. Az étkezések során törekedni kell arra, hogy minél több friss élelmiszert együnk, és minimálisra kell csökkenteni a gyors-, vagy a félkész termékeket.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu olvasóinak azt is kiemelte, hogy sajnos a tömegtermelés az élelmiszerek tápanyagtartalmát drasztikusan csökkentette. Ez az oka annak, hogy a szakemberek ma már javasolják a babára vágyó nőknek és a kismamáknak, hogy várandósvitamint szedjenek. A szervezet ugyanis az évek alatt elveszíti a raktárakban felhalmozott tápanyagokat, így sajnos a működése is átalakul. A várandósság hatalmas kihívás a testnek, így annak létrejötte csak akkor valósulhat meg, ha a tápanyagok, nyomelemek vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a szervezetben.

Gondoskodik rólunk a természet, de nem eléggé
Amit valószínűleg nem kell senkinek magyarázni, az az, hogy miért is olyan fontos a tápanyagok pótlása a várandósság alatt, de az azért egy kicsit kevésbé megfogható, hogy miért kell már előre készülni, vitamint szedni, egészségesen élni, ha babát szeretnénk? Ez nem jön magától? Ratkó Tünde szülésznő ad tanácsokat.

A készítmények kiválasztásánál vezető szempont, hogy minél jobban hasznosuljanak a bennük lévő anyagok. Ehhez szerves kötésű anyagokat (-citrát, -glükonát, …) keressünk a dobozon az összetétel feltüntetésénél. Fontos továbbá, hogy a várandósságot a megfelelő bontásban szolgálja ki a készítmény. A női szervezetnek és a babának más anyagokra van szüksége a felkészülés és az első trimeszter alatt, mint a második trimeszterben, vagy a harmadikban és a szoptatás alatt. Ennek oka egyszerű: a trimeszterekre bontás a baba fejlődési szakaszait is jelöli. Más trimeszter – más tápanyagszükséglet.

A harmadik dolog, amit nagyon sokszor elfelejtünk, hogy nemcsak a nőnek kell felkészítenie a testét! A férfiak esetében a stressznek és az egészségtelen életmódnak ugyanúgy romboló hatása van. A spermaszám és minőség csökkenése annyira komoly gond, hogy ma már a meddő párok 40%-nál a férfi oldalán keresendő a baj. Vagyis az erősebbik nem esetében a tápanyagraktárak feltöltése ugyanolyan fontos, mint a hölgyeknél. Esetükben a „férfivitamin” kiválasztásánál ugyanúgy fontos a szerves kötések megléte, valamint a cink mellett számos más anyag jelenléte is, hiszen a spermatermelés támogatása nem egyetlen anyag feladata, hanem összetett folyamat, melyhez ráadásul idő is kell!

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!