Facebook hozzászólás
640

Leves- és turmixdiétával készülj a tavaszra!

Kezdődik, kezdődik! Jön a tavaszi fogyókúrák és méregtelenítések időszaka! Segítünk, hogy ezt kevés kalóriabevitellel és éhezés nélkül, egészségesen élhesd túl. A leves- és turmixdiéta, no meg a finom főzelékek napjai következnek!

Méregtelenítés és kevesebb kalóriabevitel: ezek az alapjai a leves-és turmixdiétáknak, amelyek alkalmazásával egészségünket is megőrizhetjük. Mindezt kiegészíthetjük a főzelékek legfinomabb változataival is. Hogyan tegyük mindezt? Ebben segít  Bajor Zsuzsanna dietetikus szakértő .

Tápanyagban dús, és egészséges is

Az ízletes, sokféle zöldségből elkészíthető levesek egyre népszerűbbek. Már önálló „levesező” éttermek is vannak a városokban, így nem csoda, ha egyre többen választják a diétának ezt a formáját. Egy másik kedvelt és tápláló finomság a zöldség- vagy gyümölcsturmix, amely cukor nélküli, zsírszegény változatban, szintén nagyban hozzájárul a diéta sikeréhez. A főzelékek pedig örök kedvencek, és egy kiegyensúlyozott étrend megkerülhetetlen részei magas élelmi rosttartalmuk és változatos elkészítésük miatt. Fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk őket!

Egy leves–turmix diéta elsődleges célja a méregtelenítés és kalóriabevitel csökkentése. Kiváló tehermentesítő az emésztőrendszer számára úgy, hogy közben tápanyagokban dús és egészséges, melegítő vagy akár frissítő ételt fogyasztunk.

Másik közkedvelt ételcsoport a főzelékek, amelyek táplálóak és könnyűek, ezért étrendünkbe legalább hetente egyszer érdemes beiktatni őket. Elkészítésüknél természetesen figyelembe kell venni az egészséges előírásokat: liszt és tejtermék helyett sűrítsünk burgonyával vagy növényi tejszínnel, de választhatjuk a saját anyaggal való sűrítést is. Ha a főzelékdiéta mellett döntünk, akkor számoljunk azzal is, hogy ez felér egy méregtelenítő kúrával: a zöldséges ételek ugyanis megszabadítanak a lerakódott salakanyagoktól, segítenek a könnyebb emésztésben.

Hetente legalább egyszer együnk főzeléket!

A levesek, valamint a zöldségturmixok és smoothie-k azért olyan népszerűnek, mert táplálóak, szervezetünkben könnyen hasznosulnak, és magas rosttartalmuknak köszönhetően képesek hosszabb időre is éhségérzetünket csillapítani. Kalóriatartalmuk nem számottevő, és magas folyadéktartalmukkal hozzájárulnak a napi ajánlott folyadékszükséglet biztosításához.

Bármelyik ételt is válasszuk ezek közül, a hozzájuk választható zöldségek száma és kínálata bőséges: borsóból, babból, csicseriborsóból, sárgarépából, lencséből is elkészíthetők. A tavasz beköszöntéig ezeket a hozzávalókat konzerv- és üveges változatban beszerezni a legegyszerűbb.

Néhány ötlet az elkészítéshez!
● A zöldségturmixhoz adjunk hozzá valamilyen gyümölcsöt is (például almát, körtét), így teljesebb ízt kapunk!
● Az italok dúsítására használjunk ásványvizet, natúr joghurtot, mandula- vagy szójaitalt!
● Csináljunk lengyeles főzeléket! Ez sűrítés nélkül készül, az alapanyagot sós vízben vagy gőzben megfőzzük, leszűrjük, tálra halmozzuk, és megszórjuk vajon pirított zsemlemorzsával. A vajat helyettesíthetjük margarinnal. A diétás étkezéshez javasolt ez a fajta elkészítés.

Segíti az emésztést, zsírszegény, és még finom is
Segítik az emésztést, alacsony a zsírtartalmuk, húspótlóként is fogyaszthatók és könnyen felhasználhatók: a hüvelyes növényekben – mint a zöldbab, a szárazbab vagy a zöldborsó – megtalálható tápanyagok a téli időszakban különösen fontosak szervezetünk számára.

Átlagos levesfogyasztás esetén 2,5–4 deci mennyiséget, összetett levesekből, mint például az Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves 5 decit, míg az erő-, krém- és gyümölcslevesekből 2–2,5 decit szokás tálalni az Országos Egészségfejlesztési Intézet szerint. Tanulmányok bizonyítják, hogy ha az ebédet egy tál levessel kezdjük, utána  húsz százalékkal kevesebbet eszünk a főételből.

További információk és receptek: a Bondulle oldalon olvashatók.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!