>
Facebook hozzászólás

Magány demenciában

A demenciával élők otthoni ápolásával kapcsolatos akadályok rengeteg frusztrációt, szorongást és magányt okoznak az érintetteknek. Ezen felül még a kérdésről való nyílt beszédet is lehetetlenné teszik – adta hírül az ír Alzheimer Társaság friss közleménye.

A szervezet a politikai döntéshozóknak is információt akar nyújtani az Alzheimer-kórban és más demenciában érintettek jobb támogatása érdekében. A publikációjuk szerint a betegek közösséghez való tartozása alapvető fontosságú lenne, ám ebben nem kapnak elég segítséget. Az is hozzájárul az elmagányosodáshoz, hogy a betegséggel együtt járó szellemi hanyatlás nehezebbé teszi, míg a munkából való kiesés miatti anyagi bizonytalanság egyenesen korlátozza a demenciában érintettek változatos társasági életének lehetőségét.

Magány demenciában, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

A corki egyetem kutatásában többek közt nyolc olyan emberrel készítettek interjút, akiket az elmúlt néhány évben diagnosztizáltak demenciával. A velük folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy a magány érzését nem a fizikai egyedüllét, hanem a kapcsolatok vagy a kapcsolati háló, valamint a helyi közösségi támogatásának hiánya okozza. Azok, akiknek a családja számára elérhető volt az otthoni gondoskodás és kijárós ápolók, sokkal jobb minőségű életet élhettek – szemben az ellátást nem élvezők szorongásával, frusztrációjával és magányosságával.

A társaság legfontosabb üzenete a szociális és egészségügyi szféra döntéshozói felé: elengedhetetlenül fontos, hogy a demenciával élők a betegség előtt élt társasági és közösségi életüket folytathassák a megfelelő támogatás mellett. Ehhez az is kell, hogy a széles közönség és a szolgáltatók, egészségügyi illetve szociális ellátásban résztvevő szakemberek, az önkéntesek is egyaránt jobban megértsék a demencia természetét és jellegzetességeit.

Ajjaj! Kétszer annyi sót eszünk, mint kéne
A WHO adatai szerint napi 9-12 gramm sót eszünk naponta, pedig ennek a fele is bőven elég lenne. A sok só káros hatásáról írt most a felejtek.hu, ahol a demenciáról és az Alzheimer-kórrol közöl mind a hozzátartozóknak, mind az enyhén demens betegeknek fontos, tudományos igényességű, de közérthető írás olvasható.

Dr. Bernadette Rock, az ír Alzheimer Társaság igazgatója elmondta: kutatásukból világosan látszik, hogy a demenciával kapcsolatosan mennyi félelem és stigma van még jelenleg is az emberekben. Mindez pedig megnehezíti a közösséghez tartozást, és az érintettek aktív bevonódását a társadalomba. Hozzátette, hogy az elmagányosodás és a társadalmi elszigetelődés pedig önmagában is a demencia rizikófaktorai.

A 68 éves Jacinta Dixon 2017-ben kapta meg Alzheimer-kór diagnózisát. Elmondta, annak ellenére, hogy családjával igen szoros és szeretetteli kapcsolatot ápol, még így is időnként magányosnak érezte magát. Úgy véli, hogy a társadalomban továbbra is rengeteg tévképzet és előítélet él a demenciával kapcsolatban, ami nehézzé teszi azt, hogy a korábban megszokott életét élhesse. A nő most a társaság Alzheimer-kórral élő emberek jogi és társadalmi képviseletével foglalkozó munkacsoportjában vesz részt. Sokkal produktívabbnak  és aktívabbnak érzi magát mióta csatlakozott. Úgy tapasztalta, kiemelten fontos, hogy a demenciával élők aktív részesei lehessenek a szűkebb közösségüknek és ehhez megkapják az összes szükséges támogatást és elérjék a nekik szóló szolgáltatásokat.

(Forrás: Irish Times, felejtek.hu)

Ott lenni, ahol senki más
Jótékonysági hangversenyt adott a székesfehérvári Primavera Kórus az Idősek Barátai program javára a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély koncerttermében. A Horányi Ottila vezette énekkar arra hívta fel a figyelmet, hogy támogassuk azokat az önkénteseket, akik elszigetelődött, magányos idősek embereket látogatnak, sétára kísérnek vagy éppen felolvasnak nekik.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!