Facebook hozzászólás

Magas a vérnyomásod? Károsíthatja a memóriádat!

A magas vérnyomás több betegséget is okozhat, de hogy még memóriazavarokat is, arra egy nemrég megjelent tanulmány hívta fel a figyelmet. A tartós magas vérnyomás ugyanis jelentősen károsíthatja az erek falát, ami kihat a gondolkodásra is.

A középkorúaknál diagnosztizált magas vérnyomás kezelése azért kiemelkedően fontos, mert meghatározza, hogy idős korban mennyire fogja az illetőt szenilitás sújtani. Kutatások szerint ugyanis szoros összefüggésbe hozható a középkorúaknál mért magasabb szisztolés és diasztolés érték a későbbi években fellépő memóriagondokkal.

Életmódváltással is normalizálható a hipertónia – Kép: Pixabay

Az említett vizsgálatban több mint 4000 fő olyan 50 év körüli hipertóniás beteget vontak be, akiknél még nem jelentkeztek gondolkodásbeli problémák. Később – 76 éves koruk körül – ismételten megmérték a vérnyomásukat, majd MRI segítségével az agyi ereiket is ellenőrizték. Ennek során megállapították, hogy jelentős összefüggés van a középkorúként mért magas vérnyomás és az időskori agyban lévő érkárosodás között.

Bár eddig is látható volt az összefüggés, ám újdonság, hogy 50%-kal nagyobb az időskori demenciára az esély, ha az illetőnek már az 50-es éveiben is magasak voltak az értékei.

A tartós vérnyomás-emelkedés úgy károsítja az ereket, hogy azok belső felszínén apró sérüléseket hoz létre. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet. A károsodott erekben emellett csökken – vagy megszűnik – a vérátáramlás, és az ellátandó agyterület emiatt károsodik, elhal, és kisebb-nagyobb területek a működése is megromlik – magyarázza dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája, aki hozzátette, ez nem csupán az agy ereire, hanem a test minden részén lévőkre is vonatkozik. Éppen ezért a magas vérnyomás további gyakori szövődményei közé tartozik a stroke, a szívinfarktus, valamint a merevedési panaszok.

Figyelj a mellékhatásokra, ha vérnyomáscsökkentőt szedsz!
A magas vérnyomás kezelésének alappillére az életmód-változtatáson kívül a gyógyszeres terápia. Bár nagy eredményeket lehet így elérni, bizonyos készítmények esetén mellékhatások léphetnek fel az arra érzékenyeknél.

Általánosságban elmondható, hogy a magas vérnyomás sikeresen kezelhető, de az esetek mintegy 90%-ában nem gyógyítható betegség. Ebben nagy szerepe van a rendszeres kardiómozgásnak, a megfelelő, sószegény táplálkozásnak, valamint a stressz csökkentésének. Vannak olyan esetek, amikor pusztán életmódváltással normalizálható a vérnyomás, ám gyakori, amikor gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Ma már szerencsére rengeteg olyan készítmény van a piacon, ami pozitív hatással van a hipertóniára, ám ennek kiválasztása és adagjának meghatározása orvosi feladat, amelyhez előzetes vizsgálat és rendszeres kontroll szükséges. (Forrás: Trombózisközpont)

Lekókad a fejed a napközben? Ez lehet a probléma!
Bár az álmosság és a fáradtság nem a magas vérnyomás-betegség tipikus tünete, ám a háttérben megbújó alvási apnoénak már annál inkább. Vajon miként függ össze az alvás közbeni légzéskimaradás a hipertóniával, és miként lehet segíteni a problémán? Most megtudhatod!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 154

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!