Facebook hozzászólás

Magas hőmérséklet plusz levegőszennyezettség halálos!

A hideg levegő közismerten komoly légzőszervi problémákat okozhat: súlyosbíthatja bizonyos krónikus betegségek tüneteit vagy éppen elősegíti bizonyos fertőző betegségek (pl. influenza) kialakulását. A Queenslandi Technológiai Egyetem legújabb kutatásából azonban az derült ki, hogy a levegő felmelegedése sem feltétlenül jelent csupa jót.

Shilu Tong professzor és Cizao Ren PhD. hallgató a levegő hőmérsékletének és a levegőszennyezés mértékének hospitalizációra (kórházi felvételre) gyakorolt hatását vizsgálta Brisbane városában. A szakemberek elsősorban a szív- és érrendszeri valamint légzőszervi betegségekre koncentráltak. Mintegy alátámasztva a korábbi ismereteket, a kutatók megállapították, hogy amennyiben a levegő hőmérséklete 25 fok fölé emelkedik, nagymértékben csökken a légúti megbetegedések (pl. asztma vagy tüdőgyulladás) miatt kórházba felvettek száma. ‘Ez azonban csak akkor igaz, ha közben a levegő szennyezettsége nem túl magas, mert az képes közömbösíteni a hőmérséklet okozta kedvező hatást’ – mondta Ren. ‘Bár kutatásunk nem állapított meg közvetlen ok-okozati összefüggést, csupán a jelenségek együttes előfordulását, mégis úgy vélem, hogy a levegőszennyezettség súlyosbítja az allergiás és egyéb légúti betegségek tüneteit– mondta a kutató.

A szív- és érrendszeri betegek számára úgy tűnik, hogy a magas hőmérséklet és levegőszennyezettség halálos kombináció. ‘Azt tapasztaltuk, hogy a szívroham vagy gutaütés miatt kórházba kerülők száma meredeken emelkedik, ha a hőmérséklet 24 fok fölé emelkedik’ – mondta Ren. A szakember szerint a magas hőmérséklet eleve megterhelő a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára, de korántsem annyira az, ha a levegőszennyezettség alacsony. A pontos okokat a szakemberek egyelőre nem ismerik de úgy vélik, az lehet a háttérben, hogy a magas hőmérséklet az emberi szervezetet eleve érzékenyebbé teszi, és egy beteg szervezet ilyenkor már nehezebben tud megbirkózni egy újabb egészségkárosító tényezővel, a levegő szennyezettségével.

Forrás: www medipress.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!