>
Facebook hozzászólás

Már gyerekkortól kell küzdeni a rák ellen!

Számos módon küzdhetünk a daganatos megbetegedések ellen – életkortól függően. A Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több ember küzdjön önmagáért. Ezen túl a szervezet összegyűjtötte, hogy mire kell odafigyelnünk saját érdekünkben. Mint kiderült, nem lehet elég korán kezdeni!  

Magzati- és csecsemőkorban az egészséges testtömeg fenntartása, az egészséges táplálkozás, valamint terhesség alatt a rákkeltő anyagokkal történő érintkezés csökkentése segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A szoptatás védi az anyát a mellrák későbbi kialakulásának kockázatától, és extra védelmet ad a babának is. A csecsemőnek 1-2 éves korban meg kéne kapnia a Hepatitis B védőoltást, ami védelmet nyújt a májrák kialakulása ellen.

Boldog fiatal pár, Kép: pixabay
Boldog fiatal pár, Kép: pixabay

Gyermekkorban az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a fizikai aktivitást, az, ami az élet korai szakaszában segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. 10 év alatti gyermekekre különösen erős hatással vannak a rákkeltő anyagok (pl. cigarettafüst, kipufogógáz), vegyi anyagok (például növényvédőszer, BPA-tartalmú anyagok) vagy ha túlzott napsütésnek vannak kitéve. A 9-13 éves korú lányokat be kell oltatni HPV (humán papillomavírus) ellen, és a szülőknek, családoknak, tanároknak, gyermekeknek tisztában kell lenniük a kisgyermekeknél jelentkező rák jeleivel és tüneteivel.

A serdülőkor egy kritikus időszak, ekkor kezd kialakulni a jövőbeni egészségmagatartás, beleértve a dohány- és alkoholfogyasztást valamint a helytelen táplálkozást – ami mind hozzájárulhat a daganatok kialakulásához. A szexuális felvilágosítás szintén fontos, tájékoztatni kell a tizenéveseket, hogy hogyan csökkenthetik a HPV és HIV-vírus kockázatát – mivel mindkét betegség kockázati tényező. A fizikai aktivitás szintje általában csökken tinédzserkorban, figyeljen rá, a gyermekét tartsa aktív állapotban, hogy csökkentse a daganatos betegségek kockázatát.

Tényleg mellrákot okoz a melltartó?
Még mindig nem tudja pontosan az orvostudomány, hogy mitől alakul ki az emlőrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban. Az biztos, hogy az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás növelheti a kialakulásának kockázatát. Az egyik ismert kozmetikai cég a Mellünk Egészségéért Védőnői Program keretében összegyűjtötte a legismertebb tévhiteket.

Felnőttkor: 30 éves kortól a nőknek védettséget kell kapniuk a méhnyakrák ellen. (Ez országtól függően lehet HPV-teszt, Pap-teszt vagy egy ellenőrző vizsgálat). A magas kockázati tényezői csoportba tartozókat (dohányzók) szájüregi daganatokra vonatkozó vizsgálattal kéne ellenőrizni.

Idősebb korosztály: 50 éves kortól kezdődően minden nőnél és férfinél vastagbélrákot kellene szűrni, 50 év feletti nőknél 2 évente kellene mammográfiai vizsgálatot végezni.

Látható, hogy számos megelőzési lehetőség van, így ha mindenki a legjobb tudása szerint helytáll (az állam jó minőségű szűrési és kezelési lehetőségeket kínál, a civil szervezetek megfelelően támogatják az érintetteket és aktívan részt vesznek az egészségnevelésben, az egyének pedig eljárnak az indokolt szűrésekre, és igyekeznek egészségesen élni) akkor eredményesen akadályozhatjuk meg a daganatos betegségek kialakulását.

MOZGÁS ÉVE!
A Rákellenes Világnap (World Cancer Day) idén ezzel a szlogennel jelentkezik, hogy mindenki felfedezhesse, hogy – akár egyedül, akár társakkal közösen – tehet a rákbetegség ellen. Idén a mozgás szerepe áll a középpontban.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!