Facebook hozzászólás

Már nem egzotikus betegség, mégis kevesen védekeznek

Az elmúlt hetekben Közép-Európa számos országából, így Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is jelentettek tömeges Hepatitis A-megbetegedéseket. Az összességében több száz embert érintő járványok rámutatnak: a fertőzött étellel és vízzel gyorsan terjedő Hepatitis A nem egzotikus betegség, ám van megoldás!

Sárgaság, Kép phil images
A jól ismert sárgaság, Kép: phil.images

Magyarországon tavaly mintegy ezer esetet jelentettek, az elmúlt hetekben a Gödöllőn megfertőződött mintegy 30 gyerek közül 17-en kerültek kórházba.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte minden évben 1,4 millió új fertőzést okozó betegség védőoltással megelőzhető. A Hepatitis A vírus elleni védőoltás Magyarországon nem része a nemzeti védőoltási programnak!

Az elmúlt másfél hónapban fertőző májgyulladást (közismert nevén “sárgaságot”) okozó Hepatitis A-járványok söpörtek végig a régióban. Itthon Gödöllő környékén, dél-kelet Szlovákiában, illetve Csehország Morvaországban százakat betegített meg a vírus, újra rávilágítva arra a tényre, hogy nem kell egzotikus országokba utaznunk ahhoz, hogy a Hepatitis A-vírus megfertőzzön felnőttet, gyereket.

Csehország déli részét, Morvaországot az elmúlt 25 év legnagyobb Hepatitis A-járványa sújtja, amelyben idén ősszel már legalább 151 ember betegedett meg. A cseh egészségügyi hatóságok 600 embert már beoltottak a fertőzés ellen, és szigorú járványmegelőző intézkedéseket vezettek be a forgalmas helyeken, így a kórházakban, templomokban és tömegközlekedési eszközökön.

Ugyancsak ez év őszén járvány tört ki az Aggteleki Nemzeti Park szlovákiai szomszédságában fekvő község, Jólész környékén is. A helyi járványban már legalább 50 ember betegedett meg a regionális járványügyi hivatal jelentése szerint. Az iskolákban szigorúbb higiéniai szabályokat vezettek be, és azonnal megkezdték az érintettek oltását.

Védőoltás Hepatitis A ellen, Kép: staticflickr
Védőoltás Hepatitis A ellen, Kép: staticflickr

Fontos megjegyezni, hogy a betegség nemcsak a szegény, rossz higiéniás körülmények között élők körében ütheti fel a fejét. A népszerű luxusüdülőhelyen, Hawaii-on is Hepatitis A-járvány tört ki idén nyáron: az Egyesült Államok egészségügyi szakhatósága már 135 beteget jelentett, akik közül 39 felnőtt kórházi ápolásra szorult. A fertőzöttek száma valószínűleg magasabb lesz ennél, az azonban már most biztos, hogy Hawaii történetében még nem fordult elő ilyen súlyos Hepatitis A-járvány. Szintén az amerikaiakat sújtotta az a tömeges megbetegedés, melyet Egyiptomból importált, Hepatitis A vírussal fertőzött fagyasztott eper okozott a nyár végén. Egy 40 tagállamban jelen lévő népszerű kávézó használta fel az epret egyik italához, amely legalább 134 embert betegített meg, 9 különböző amerikai államban. 54 beteg kórházi kezelésre is szorult.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon 1,4 millió új Hepatitis A-fertőzés fordul elő évente. A magyarok közkedvelt úticéljai közül Egyiptom és Tunézia kiemelt, Törökország, Olaszország, Horvátország és Görögország pedig közepes kockázatú terület.

Mit kell tudni a Hepatitis A-ról?

A fertőző májgyulladást okozó vírusok egyik leggyakoribb változata a Hepatitis A, amely rendkívül könnyen és gyorsan terjed. A kórokozó szájon át, feko-orális úton, széklettel szennyezett mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel és ivóvízzel kerülhet a szervezetbe. A Magyarországon is jellemző, sporadikus Hepatitis A-járványok gyakori gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, ahol a gyerekek közvetlenül érintkeznek egymással.

A védőoltásról
Magyarországon a Hepatitis A elleni vakcina nem szerepel a kötelező védőoltások között, az egyén felelőssége tehát, hogy magát és környezetét megvédje ettől a potenciálisan súlyos következményekkel járó és ragályos betegségtől. Ha rendelkezésre áll elegendő idő, akkor javasolható a kombinált oltóanyag alkalmazása, így kialakítható a védettség mind az A, mind a B vírustörzs ellen.

Gödöllő város több óvodájában, iskolájában is felbukkanó Hepatitis A vírus miatt 17 gyerek szorult kórházi ápolásra, de már mintegy 30 megbetegedést észleltek. A helyi tisztifőorvos nyilatkozata szerint valószínűleg területi esethalmozódásról van szó és a fertőzöttek száma még nőni fog. Egyes óvodákban megkezdték a gyerekek oltását.

A Hepatitis A-megbetegedések száma alapján a WHO a közepesen fertőzött területek közé sorolja Magyarországot, ám az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a fertőzések száma itthon is. Míg 2011-ben 82 fertőzött beteget regisztráltak, addig 2014-ben már 1556 embert fertőzött meg a vírus. Az elmúlt évben ugyan csökkent a regisztrált esetek száma, de 2015-ben még mindig mintegy ezer esetet jelentettek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az összes Hepatitis vírus okozta fertőzésen belül is abszolút dominált a Hepatitis A aránya. A Hepatitis infectiosa-diagnózissal bejelentett megbetegedések 80%-áért a Hepatitis A vírus felelt. Nálunk a megbetegedések országos eloszlása egyenetlen: a legtöbb fertőzést évek óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből észlelik.

Nem kellenek egzotikus utazások vagy rossz higiénés körülmények a vírus terjedéséhez, elég, ha megiszunk egy smoothie-t egy felkapott kávézóban. A hosszú és tünetmentes lappangási idő miatt bárhol, bármikor kialakulhatnak járványok.

 Aki “A”-t mond, mondjon “B”-t is!
Mintegy 1000 regisztrált beteg, 2 éttermi eredetű járvány, 1 haláleset: ez a Hepatitis A-fertőzések 2015-ös hazai mérlege. A WHO szerint a Hepatitis A vírus szempontjából Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik. További részleteket itt találsz!

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!