Facebook hozzászólás

KISMAMÁK BAJBAN

Már nem vágjuk ki a rezet!

Furcsa dolog a rézhiány. A gondot az jelenti, hogy különösen jellemző tünetei nincsenek, így felismerése is kifejezetten nehéz. Hogy lehet mégis kiszúrni? Gondolni kell a lehetőségére – mondják a szakemberek. A réz pótlása kiemelten fontos, főleg a kismamáknak, hiszen ilyenkor a szervezet rézigénye is megnő. Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász mondja el a részleteket.

Rézhiány és tünetei

A réz minden élőlény számára elengedhetetlen nyomelem, minden egyes sejtünkben jelen van. A fő feladatai közt szerepel többek közt, hogy segítse az oxigén kapcsolódását a hemoglobinhoz, a cinkkel összekapcsolódva pedig kiemelt szerepet játszik az oxidatív stressz elleni fellépésben.

Egy átlagos felnőtt rézigénye 0,9 mg naponta, ám egyes helyzetekben a javasolt mennyiség jelentősen megnőhet, akár 3 mg/nap adagra is. Kiemelten rézigényes időszakok lehetnek bizonyos betegségek, de a várandósság is ide sorolható. A magzat számára a megfelelő rézellátás kulcsfontosságú, mivel nemcsak a növekedésében veti vissza a babát a rézhiány, hanem idegrendszeri fejlődési elmaradásokat is okoz.

Terhesség ősszel, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A rézhiánynak – mint azt már írtuk – jellemző tünetei nincsenek, de mindenképpen gyanakodni kell jelenlétére abban az esetben, ha sokat vagyunk levertek, depresszióval küszködünk, magas a vérnyomásunk, vagy gyakoriak a szervezetünket érintő fertőzések.

Fertőzések

A kismamáknak a fertőzések különösen veszélyesek. Ezek ugyanis gyakran vaginális problémát jelentenek. Minden nő életében legalább egyszer átesik valamilyen vaginális fertőzésen, különösebben nem is kell velük foglalkozni, rendszerint gyorsan helyre jönnek. Csakhogy várandósság esetén hatalmas kockázatot jelentenek az egyszerű fertőzések is. Ilyenkor ugyanis könnyebben válnak felszállóvá, így pedig a magzatot is veszélyeztetik. Hogy mekkora gondot jelentenek a felszálló fertőzések, azt jól mutatja, hogy jelenleg a vetélések és koraszülések 70%-ért ezek a gondok a felelősek!

A réz hatékonyan képes fellépni a fertőzések ellen is, hiszen a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bír – mondja dr. Angyal Géza. Pótlása azonban nem egyszerű, mivel a tápanyagban a jelenléte a talaj rézellátottságától függ. A réz mennyisége pedig gyorsan csökken a talaj kizsákmányolása, a tömegtermelés, a műtrágyázás és más, bevett mezőgazdasági módszerek miatt is. Pótlása azonban – szerencsére – táplálékkiegésztőkből, vitaminkészítményekből is jól megoldható.

Kockahas várandósan?

Terhes kismama sportol, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mindig nagy kérdése a kismamáknak, hogy terhesség alatt lehet-e sportolni? Mert ha igen, akkor kinek lehet? És ha ez is megvan, akkor mit? És hol vannak a határok? És ha sportol a kismama, akkor nem is fog nagyon meghízni a terhesség alatt? Egyáltalán normális a kockahas a várandósság végéig? Ratkó Tünde szülésznő segít megválaszolni a kérdéseket.

Ott azonban több dologra is figyelni kell. Maga a réz mindenképpen biológiailag aktív állapotban legyen jelen a készítményben – ez jellemzően réz-glükonát formát jelent –, mivel így a hasznosulása, a szervezetbe való beépülése összehasonlíthatatlanul jobb. A réz hasznosulásában a cink is fontos szerepet játszik, mely szintén biológiailag aktív formában (cink-citrát) lehet jelen a készítményben. A rézre és a cinkre folyamatosan szüksége van a szervezetnek, de ez nem minden anyagra igaz. Egyes vitaminok például a harmadik trimeszterben már nem szükségesek plusz pótlás formájában a szervezetnek, vagyis a kiválasztott készítménynek követnie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is.

A réz hasznosulásának szempontjából fontos az is, hogy tojást és tejet ne fogyasszunk egyszerre vele. Ez a két élelmiszer ugyanis olyan anyagokat is tartalmaz, melyek befolyásolják a réz hasznosulását, akár jelentősen is ronthatják azt.

Mikor pótoljuk?

A réz a leginkább az állati eredetű táplálékokból képes hasznosulni. Ennek megfelelően azok a kismamák, nők és férfiak, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, mindenképpen gondoljanak a megfelelő rézpótlásra!

Kismamák se várjanak, már a terhesség tervezésétől kezdve érdemes a szervezetet támogatni a megfelelő várandósvitaminnal. Sajnos ugyanis a rézhiány sokszor visszafordíthatatlan károkat okozhat.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!