Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Meddőség: lehet, hogy az étrendben van a bibi?

A meddőség drámai méreteket öltött a fejlett országokban az elmúlt húsz évben. A párok 25–50 százalékánál már az első gyermek fogantatása is nehézségekbe ütközik. A meddőségnek orvosi szempontból nagyon sok oka lehet, ugyanis általában többtényezős problémáról van szó.

Mindkét jövendőbeli szülőnek fel kell készülnie – Kép: Pixabay

A fogantatás elmaradását több tényező is befolyásolja, a leggyakoribbak mégis elsősorban a hormonális rendszer működési zavaraira vezethetők vissza – magyarázza Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Lényeges, hogy az éretlen petesejtből (ún. oocitából) mintegy 3 hónap, amíg érett petesejt jön létre, és alkalmassá válik a megtermékenyülésre. Ezért is nagyon fontos már a megtermékenyülés előtti 3–6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is jelentkezhetnek. Ezért már a gyermekvárás eltervezésekor alapvető hormonális és immunológiai, genetikai vizsgálatok, életstílus, diéta és adott esetben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az anovuláció (mikor az ovuláció nem következik be), a szabálytalan menstruációs ciklusok. A progeszteron-, a prolaktin-, a TSH-szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlen szükséges.

Mire figyeljünk?
Alkohol: bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyítja, hogy a napi öt pohár bor 3–6 hónapon át is ártalmas, közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét. Ráadásul az alkohol a spermiumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3–6 hónappal elhagyandó!
Kávéfogyasztás:
napi egy kávénál több már jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását, és ártalmas a peteérésre.
Kóla, energiaitalok és más üdítők: mellőzzük ezeket!
Dohányzás: egyértelműen káros. A cigarettafogyasztással arányosan csökken a megtermékenyülés valószínűsége.

Mindkét jövendő szülőnek figyelembe kell vennie, hogy a hormonális egyensúly felborulásának a diétahibák is okozói lehetnek.

A xenoösztrogénekről ma már tudjuk, hogy az egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak, és jelentőségük a „civilizációs”  hatások miatt rendkívül megnőtt. Mivel ezek a kémiai anyagok  a szervezet hormonális és immunológiai működésébe durván beavatkoznak, ezért az irodalom  hormonális bombáknak (endocrine disrupteres=EDC) nevezte el ezeket az anyagokat, amelyek hormonszerűen viselkednek, és felborítják a hormonális egyensúlyt, illetve akár véglegesen károsíthatják az endokrin szerveket.

A xenoösztrogének csoportjába tartoznak: alkilfenolok és származékaik, ftalátok, biszfenol-A és hasonló fenolok, PCB (poliklórozott bifenilek) vegyületcsoport, lángfogók, PBDE-k, halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok), peszticidek, rovarirtók, gyógyszerek, fémek és fémtartalmú vegyületek. Ezek közül különösen fontosak a rovarirtók (DDT és származékaik), a ftalátok, amelyek megtalálhatók a PVC-ben és más műanyagokban, festékekben, ezért a 2008-tól az USA kongresszusa betiltotta ezek alkalmazását.

Testi okok, lelki gondok
A pajzsmirigy, bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése – akárcsak alulműködése- számtalan problémát okozhat, azonban a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris depresszióval és a szorongással is összefüggésbe hozható.

A veszély óriási, mert ételekbe kerülhetnek, de a mosogatószerekben éppúgy megtalálhatók, mint a körömfestékekben, a cumis üvegekben, játékok festékében, samponokban, dezodorokban, arckémekben. Ezek az anyagok azért is rendkívül károsak, mert  nem  vagy nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak, és a testsúlycsökkentés (fogyás)  során  kikerülnek a keringésbe, és az anyagcsere felborulását, rákos  daganatokat is okozhatnak (emlő-, prosztata-, bélrákok).

A természetes növényi anyagokban lévő hormonok (fitoösztrogének, például szójatartalmú ételek) szintén károsak, de hatásuk sokkal rövidebb ideig tart, a szervezetben lebomlanak.

Nem kívánja a szexet? Betegségre is utalhat!
A szex a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat az, ha valaki huzamosabb ideig nem kívánja. Bár gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, azonban meglehet, hogy betegség húzódik a háttérben.

A gyógynövények közül az Agnus Castusról (barátcserjéről) sikerült bizonyítani, hogy egyértelműen javítja a megtermékenyülés esélyét, a hormonális egyensúly helyreállítását és a termékenységet. A készítmény különösen hatásos, ha a sárgatestfázis megrövidült, a prolactinszint emelkedett, növeli a progeszteron-ösztrogén arányt, csökkenti a fokozott vérzést. Fontos azonban tudni, hogy a kezelésnek egyénre szabottnak kell lennie. Ez tehát nem „csodaszer”, amelynek hatása mindenki számára egyformán, azonos dózisban és azonos módon alkalmazható a siker reményében.

Vitaminok, nyomelemek
Folsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely a terhesség alatt védi az örökletes anyagot, a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavar, a spina bifidával szemben). Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal már célszerű szedni. A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.
Cink: mind a hormonális, mind az immunológiai működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszómakárosodás és immunológiai zavarok léphetnek fel. Mindkét leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket cink bevitelével kiegészíteni.
Szelén
: nyomelem, antioxidáns hatású, és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhesség alatt a szelénszint általában alacsony, és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermiumszámot és a spermiumok mozgását is javítja.
Esszenciális zsírsavak: főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prostaglandinok mennyiségét).
E-vitamin: szintén fontos antioxidáns.
C-vitamin: antioxidáns kapacitása révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől.
L-Arginin: esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékban elegendő, de néha szükséges a bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpeszfertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt), ne vigyenek be ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat, és növelik a betegség kiújulásának veszélyét!
L-Karnitin: szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpeszveszélyt.

www.endokrinkozpont.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 127

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!