Facebook hozzászólás

Még a nők is férfifőnökre vágynak

Hogyan is várhatnánk el hasonló karrieresélyeket, ha a nők maguk sem bíznak a női vezetőkben? Ez lenne a „nők évszázada”? A nők karrier- és fizetési esélyei egyelőre egyaránt rosszabbak a férfiakéinál.

Kép: PP archív/BartosGyula

Amíg elvekről van szó, a magyarok nagy része (83%) hisz a mindkét nem képviselőiből álló vezetői csoportok hatékonyságában, a gyakorlatban azonban másképp áll a dolog a Randstad friss felmérése szerint. A megkérdezettek nagy többsége (77 százaléka) nem szívesen dolgozna női menedzserrel. És ami ennél is meglepőbb: nem foghatjuk ezt egyszerűen az erősebb nem előítéletes képviselőire! A nők 48 százaléka is inkább férfifőnöknek dolgozna. Ez meg is látszik a statisztikán: az ügyvezető igazgatók mindössze 3,4 százaléka nő ma Magyarországon. Pedig kutatások szerint azok a vállalatok, ahol nők is szerepet kapnak az irányításban, eredményesebbek a kizárólag férfiak vezette cégeknél. A női vezetők nagyobb aránya termékenyebb és innovatívabb munkahelyi környezetet eredményezhet, növeli az általános teljesítményt, vagyis versenyképesebbé teszi a vállalatokat.
Van, aki egy jobb állásért még a plasztikai sebészettől sem riad vissza…

Az innovatív cégek a nőkre szavaznak
A legnagyobb világcégek, úgy tűnik, mára felismerték mindezt, így hölgy az első számú vezető például a Facebook, a Pepsi Co., de a HP, a Xerox vagy például a Milkát és a Jacobsot is gyártó Kraft Foods vállalatnál is.  Van, aki nem is választott karrier és gyerek között. Marissa Mayer hat hónapos terhesen lett a Yahoo vezérigazgatója, de a kinevezése napján közölte, mindössze két hét szülési szabadságot vesz majd ki. Azóta pedig gyerekszobát alakíttatott ki közvetlenül az irodája mellett. Nos igen, Amerika a lehetőségek hazája…

A pénz beszél
Európa még nem tart itt, bár az unió jogszabályt fogadott el, hogy legalább a tőzsdén jegyzett cégek vezetői között feltornázza a nők számát, de a valódi változáshoz szemléletváltásra lenne szükség. Sok családban a mai napig egyértelműnek gondolják, hogy a nőnek otthon a helye a gyerekek mellett.

A karrier és a család összeegyeztetésére sokan a részmunkaidőben látják a megoldást, ami viszont gátolja a karrierépítést. Hogy a nők is nagy számban választják a család melegét, az nemcsak a hormonokon múlhat, hanem azon is, hogy a fizetések közötti szakadékot sem sikerült egyelőre áthidalni: ma egy magyar nőnek átlagosan két hónappal többet kell dolgoznia férfitársainál ugyanazért a pénzért.

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!