Facebook hozzászólás

Mennyi időm van még? Egészséges a petesejtem?

A modern orvostechnológiának, a korszerű diagnosztikai berendezéseknek is köszönhetően ma már képesek vagyunk megállapítani, hogy egy nőnek egy adott ciklusban egészséges petesejtje érett-e meg a gyermekvállalásra. Arról is képet kapunk, hogy a női szervezetnek milyen tartalékai vannak, sürgős-e a fogamzás, vagy még van idő a teherbe esésre. Dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, az Endocare Intézet meddőségi specialista válaszai a fogantatással kapcsolatos kérdésekre.

Egészséges vagy kóros lesz a petesejt?

Az ultrahangos vizsgálat során látjuk, hogy kiválasztódott az az egy tüsző, amelyik az érett petesejtet fogja szolgáltatni (az embereknél egy ciklusban egy petesejt érik meg, az ikerterhesség meglehetősen ritka). Ennek a tüszőnek a véráramlását elemezhetjük, és az eredmények alapján következtethetünk arra, hogy a benne lévő petesejt várhatóan működőképes, egészséges, vagy esetleg nagyobb valószínűséggel kóros. „Fontos megjegyezni” – teszi hozzá Szakács doktor -, „hogy mindig az adott ciklusban lehet következtetni arra, hogy a megérni készülő petesejt milyen tulajdonságokkal bír. Ennél előbbre egyelőre nem látunk.”

 

 

Egy húszéves, egészséges nőnek nagy valószínűséggel egészségesek a petesejtjei. Általában az életkor előrehaladtával egyre valószínűbb hogy kóros petesejtek kerülnek elő a petefészek tartalék-állományából. Az ultrahangvizsgálatokkor nemcsak azt lehet megállapítani, hogy az adott ciklusból várhatóan milyen petesejt érik meg, de azt is, hogy mikor érdemes együtt lenni a fogantatás érdekében. Általában azt gondoljuk, hogy a stabil 28 napos ciklusnál a ciklus 14. napja a fogantatásra a legalkalmasabb nap, de ez nem feltétlenül van így. Ultrahanggal nyomon követhető, a tüszőrepedés, ami sok esetben vagy hamarabb, vagy később következik be, mint a ciklus 14. napja.

 

 

Meddig eshet teherbe?

Ma már léteznek olyan vizsgálatok is, amelyekkel azt is meg tudjuk mondani, hogy az illető hölgy megfelel-e a saját életkori termékenységi átlagának, ami azért is lehet fontos, mert bizonyos esetekben azt javasoljuk, hogy ha a babavárás egyéb feltételei megvannak, akkor már ne várakozzon túl sokáig.

 

 

Terhes kismama, Kép: pixabay
Terhes kismama, Kép: pixabay

A vérből meghatározható, hogy a petefészkek mennyi tartalékkal rendelkeznek, ez megfelel-e az életkornak, esetleg alatta van az átlagosnak tekinthető, orvosilag meghatározott értéknek, azaz szorítja-e már az idő a leendő anyukát. A petefészkek működésére jellemző hormonjait is megvizsgáljuk. Kiegészítésképp a pajzsmirigy, mellékvese működését is ellenőrizzük, illetve ami nagyon fontos vizsgálat – az Endocare Intézet specialitása –: a szénhidrát-és inzulinháztartás ellenőrzése – mondja dr. Szakács Zoltán főorvos.

Ha kóros az inzulin-háztartás, az nemcsak a vércukorszint szabályozásával mutat összefüggést, hanem akár a petesejt érésére, fejlődésére is hatással lehet, így akár a megtermékenyülést, a terhesség kiviselését is negatívan befolyásolhatja. Ezért fontos az anyagcserezavarra utaló jelek kiszűrése vérminta elemzéséből – teszi hozzá határozottan a meddőségi specialista.

(Forrás: Endocare Intézet)

Itt kezdődik az atyai gondoskodás
Minden szülő, vagy leendő szülő egyik rémálma, hogy gyermekének genetikai rendellenessége lesz. Ennek megelőzésére az édesanya nagyon odafigyel a terhessége alatt önmagára, ez természetes. De mi a helyzet az apával? A kérdésben Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

HÍREK

1 / 1 127

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!