>
Facebook hozzászólás

ÖSSZEFÜGGÉS?

Mi a közös a cukorbetegségben és a demenciában?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az inzulinfelhasználás nem megfelelő. Az inzulin segítségével a szervezet szabályozza a cukor mennyiségét a szövetekben, beállítja a megfelelő vércukorszintet. A cukor (glükóz) az egyike a szervezet legfontosabb energiaforrásainak, és elengedhetetlen az alapvető életfunkciók működéséhez.

Két meghatározó típusa van a cukorbetegségnek: az 1-es típusú és a 2-es típusú forma. A cukorbetegség harmadik fő változata átmenetileg jelentkezhet a terhesség időszakában. Vizsgálatok igazolták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőt jelent az Alzheimer-kór, a demencia vascularis és egyéb formái esetében, mivel a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szív- és érrendszeri problémák összefüggésbe hozhatók a demencia kialakulásával. Ezek a szövődmények az elhízás, a szívbetegségek különböző formái, az érbetegségek, a keringési zavarok, a magas koleszterinszint, és a magas vérnyomás.

Alzheimer-kór, grafika, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

A kutatások azt is igazolták, hogy a cukorbetegekhez hasonlóan az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében sem megfelelő az agy glükózfelhasználása. Az agy csökkent glükózfelvelő képességének hátterében agysejtelhalás állhat, ami korlátozza az agy információtovábbító képességét. Vascularis demencia esetében az agysejtek pusztulása az oxigénhiány miatt következik be, és az előbbiekhez hasonlóan előidézi az agysejtek közötti kommunikáció károsodását.

Az Alzheimer-kórban kialakuló plakkok, amelyeket béta-amyloid plakkoknak nevezünk, az agysejtek inzulinreceptoraira hatva csökkentik az agysejtek inzulinnal szembeni érzékenységét, ezzel gátolva az agysejtek cukorfelvételét.

Nevezhetjük-e az Alzheimer-kórt „harmadik típusú” diabétesznek?

Friss tanulmányok az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyának állapotát a cukorbetegségben szenvedőkéhez hasonlítják, részben amiatt, hogy mindkét esetben az agy inzulinnal szembeni érzékenysége csökken. Számos egyéb hasonlóság van a cukorbetegségben és az Alzheimer-kórban szenvedők agyának kórélettani állapota között, a cukorbetegséget azonban mégis csak kockázati tényezőnek tekinthetjük. Sok cukorbetegben kialakulhat idővel demens állapot, de ez egyáltalán nem törvényszerű.

A demencia megelőzésének aranyszabálya

Demencia megelőzése, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Donna Kaye Hill akkor jött rá, hogy nyolcvanéves édesanyja szellemileg hanyatlik, amikor az idős nő arra panaszkodott, hogy nem működik a telefonja. A lánya felhívta a szolgáltatót, akiktől megtudta, anyja három hónapja nem fizeti a telefonszámlákat.

Csökkentsük a cukorbetegség és a demencia előfordulásának kockázatát!

Ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Az egészséges életmód a szív-és érrendszer, illetve az agy állapotát egyaránt kedvezően befolyásolja.

(Forrás: felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!