Facebook hozzászólás

Miért nem érti a Nagyi, amit mondok?

Dr. Andrew E. Budson neurológus a Psychology Today oldalnak írt cikkében egy nemrégiben nála járt betegét idézi fel. Remekül eltársalogtak az időjárásról és a férfi terveiről azzal kapcsolatban, hogy hamarosan golfozni fog. Úgy tűnt, hogy a gondolkodási folyamatai teljesen épek. Ám amikor a golf részleteire terelődött a szó, a doktor számára egyértelmű lett, hogy a férfi szinte semmit nem ért a párbeszédükből.

Néha előfordul, hogy valaki azért nem érti a beszélgetést, mert hallásproblémái vannak. Amikor emlékezeti vagy más gondolkodási nehézségek állnak fent, elképzelhető, hogy az illető egyszerűen nem érti meg, amit mondanak neki.

Nagyi és unoka, Kép: felejtek hu
Kép: felejtek hu

A nyelv megértése – folytatja a professzor – egy alapvetően emberi jellemző. Az anyanyelvünket automatikusan sajátítjuk el gyermekkorunkban. Megtanuljuk a nyelvtant és a nyelv felépítését – de emellett hatalmas szókincs birtokosai is leszünk. A szavakra vonatkozó memóriarendszert szemantikus emlékezetnek is nevezik – ez köti össze például az „alma” szó hangjait a gyümölcs képével az agyunkban.

Egy 1996-os kutatásban sikerült először kimutatni, hogy a szemantikus, azaz a szavakra vonatkozó emlékezetért az agy halántéklebenye felelős. Amikor a kutatók stroke-on átesett betegek agyát vizsgálták, azt találták, hogy a halántéklebeny sérülésének helye kapcsolatban volt azzal, hogy milyen szókincs előhívása okozott nehézséget az adott személynek. Akinek a halántéklebeny elülső, a szemekhez közelebb eső részén volt károsodása, annak az emberek nevét volt problémás felidézni, míg a hátsó rész sérüléseivel az eszközök, tárgyak megnevezésének nehézsége járt együtt. A közbülső terület károsodásai az állatok neveinek előhívásával voltak kapcsolatban.

A normális öregedés során az agyunk halántéklebenyének elülső részei az idő előrehaladtával zsugorodnak, ezért igen gyakori az emberek neveinek felidézése terén tapasztalt probléma.

Jogi ügyek Alzheimer-betegségben
Amikor valakiről megállapítják, hogy Alzheimer-kórral vagy más demenciával él, a hosszú távú tervezés részét képezi az adott személy jogi ügyeinek intézése is. Azért, hogy megfelelő támogatást nyújthassanak ügyfeleiknek, a brit Alzheimer Társaság külön tréningeken oktatja az ügyvédeket a betegség jellegzetességeire és kihívásaira. Ezen kívül azt is megtanítják a résztvevőknek, hogy milyen megközelítéssel tudják a leginkább támogatni a demenciában érintetteket és szeretteiket a szükséges jogi lépések meghozatalában.

Viszont nem szokványos, ha valakinek eszközök, állatok, hétköznapi dolgok megnevezésével vagy az ezekre vonatkozó szavak megértésével adódnak nehézségei.

A szakértő szerint árulkodó jel arra, hogy a szerettünk gondolkodási folyamataival valami nincs rendjén, ha azon kapjuk magunkat, hogy rendszeresen kimondunk egy-egy szót a szüleink vagy nagyszüleink helyett, mert olyan sokszor elakadnak a dolgok megnevezésében. Az is árulkodó jel lehet, ha már egy ideje egyszerűsített nyelvezetet használnunk az adott hozzátartozónkkal, hogy biztosan megértse, amit mondunk.

Leggyakrabban az elsőként feledékenységgel jelentkező Alzheimer-kór okozza a későbbiekben a szótalálási és megértési problémákat, de más demenciatípus vagy egyéb betegség is állhat a háttérben. Ilyen lehet a stroke is, de létezik egy ritka, szemantikus demenciának nevezett állapot is, mely kifejezetten nyelvi nehézségekkel jár.

Ha a demenciával élő szerettünk nehezen ért meg minket, az orvos szerint több módszerrel is támogathatjuk a kommunikációt. Használhatunk egyrészt más, egyszerűbb szavakat, de támaszkodhatunk a nem nyelvi és nem szóbeli kommunikációra is.

(forrás: Psychology Today, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!