>
Facebook hozzászólás

Minden hatodik ember volt már depressziós

A depresszió ma az egyik legelterjedtebb népbetegség szerte a világon így Magyarországon is. Nem lehet eleget beszélni erről a tabu témáról, hiszen még mindig sokan titkolják, nem kezelik betegségüket, és megalapozatlan magyarázatokkal nyugtatják magukat. Sokak szerint aki felvállalja a betegségét, azt megbélyegzik. Minden hatodik ember – a nők 24, a férfiak 10 százaléka – élete során legalább egyszer megtapasztalja a depresszió kínjait, amelyek súlyos esetben leírhatatlan szenvedést okoznak, végkifejletként pedig akár öngyilkosságig is vezethet!

Depresszió női festett arc törött üveg mögött, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Szembenézve a betegséggel, megfelelő terápiával pedig visszanyerhető az örömérzet, a rendszeres napi ritmus, újra önmaga lehet a beteg a munkában és a családban is. A depresszió havonta Magyarországon 200.000 embert érint, akiknek hozzávetőlegesen csak a fele részesül kezelésben. Egy depressziós epizód kezeletlenül 6-8 hónapig, vagy akár hosszabb ideig is tarthat, és krónikussá is válhat.

A depresszió a rokkantságot okozó betegségek sorában évtizedek óta előkelő helyen áll, ugyanúgy, mint a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, vagy a krónikus mozgásszervi elváltozások. Sokszor észre sem veszi a környezet, hogy a depresszióra jellemző tünetek jelentek meg szerettükön és az ennek leküzdésére megjelent esetleges alkoholproblémának vagy a hangulatingadozásoknak sokkal mélyebb gyökerei vannak. A depresszióban szenvedő egyének nagy többsége visszaesésre hajlamos, ha nem kezelik kellő gondossággal és odafigyeléssel.  Ebben segíthet a beteg számára a pszichiáterrel szoros együttműködésben kialakított terápia, amibe beletartozik az ideális gyógyszer megtalálása, és lehetőség szerint a szakszerű pszichoterápia is. A rendszeres testmozgás, illetve a rendszeresség általában, tehát a helyes napi ritmus szerinti életmód – gondolva itt az étkezések, a munka, a társas kapcsolatok és az alvás-ébrenlét rendezettségére – elengedhetetlen.

TUDJ IDŐBEN EGYET HÁTRA LÉPNI!
Mindened megvan, mégsem vagy boldog? Ugye te is találkoztál már az úgynevezett jól menő vállalkozóval! 40-es, 50-es éveit tapossa, cége befutott, ahogy mondani szokták, mindene megvan, szép család, otthon, nyaraló, kocsik, és egyszer csak megkeseredett lesz, esetleg mindent felrúg, végül megbetegszik! A részleteket itt olvashatod el! Érdemes!

Ezzel együtt, még így is gyakoriak lehetnek a maradványtünetek, például az örömtelenség, az érzelmi tompultság, az érdektelenség, a motiválatlanság, és az alvászavarok is. Ezeknek a tüneteknek a fennállása megakadályozza a beteg korábbi életritmusának visszatérését, és visszaeséshez, vagy más társbetegségek kialakulásához vezethetnek, sőt, súlyos problémákat jelenthet a mindennapi munkavégzésben is. A korán felismert és jól kezelt betegség azonban csak minimálisan vagy egyáltalán nem zavar be a beteg életébe. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani azt a reális elvárást, hogy a beteg visszanyerje régi önmagát. Ma még mindig tabu övezi a pszichiátriai betegségeket, sokan titkolják és csendben szoronganak a mindennapokban, miközben, ha magas a vérnyomásuk vagy gyomor problémáik vannak, orvoshoz fordulunk, és gyógyszert szednek fizikai tüneteket produkáló betegségeikre. Vajon miben különböznek ettől a lelkünk betegségei? Különleges jelentőségű az a hír, hogy idén az Év gyógyszere díjat egy antidepresszív szer nyerte el.

Tudtad?
Dorothy az Ózból, alias Judy Garland 47 évesen ment el! Itt olvasd a részleteket!

Az elismerést a Klinikai Farmakológiai Társaság ítéli oda minden évben azzal a céllal, hogy segítse a leginkább hatékony és betegbarát készítmények elterjedését. A depresszió megfelelő kezelése abban segít, hogy elkerüljük a visszatérő kórházi kezeléseket, a depresszió ne váljon krónikussá, ne veszítsük el családunkkal a kapcsolatot, és akár a munkánkat is, aminek elvégzésére egyébként egyre kevésbé lennénk képesek.

Ha a következő tüneteket érzékeli huzamosabb ideje önmagán vagy családtagján, mindenképpen keressen fel szakembert a probléma kezelésére: örömérzés elvesztése, alvászavar, testtömeg változás, fáradtság, csökkent koncentrációs képesség, öngyilkossági gondolatok!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!