Facebook hozzászólás

Minden negyedik párnál késik a gólya

Elképesztően sok pár küzd napjainkban a meddőséggel. A gond ma már minden negyedik párt közvetlenül érint. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok egy olyan betegség, melyet sokan ismernek, mégsem tudnak róla néhány nagyon fontos dolgot. A PCOS betegségről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost faggatta a ratkotunde.hu.

Pontosan mi az a PCOS?

A PCO vagy PCOS egy betűszó. A P és a C a policysta elnevezés rövidítése. A ciszta olyan kis, folyadékkal telt képlet, mely önmagában, amíg kicsi, nem igazán jelent gondot, bár ez nagyban függ annak elhelyezkedésétől is.

Már gyerekkortól kell küzdeni a rák ellen!
Számos módon küzdhetünk a daganatos megbetegedések ellen – életkortól függően. A Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több ember küzdjön önmagáért. Ezen túl a szervezet összegyűjtötte, hogy mire kell odafigyelnünk saját érdekünkben. Mint kiderült, nem lehet elég korán kezdeni!

Az O az ovarium megjelenése a szóban, mely petefészket jelent, míg az S a sindroma rövidítése. Vagyis a betűszó egy olyan betegséget fed, mely apró ciszták sokaságának képződésével jár a petefészek kéreg alatt. Hogy miért jelentheti ez a meddőséghez vezető egyenes utat?

A PCOS és a meddőség között egy dominószerű kapcsolat van. A női test egészséges működése közben ciklikusan megérnek petesejtek, a tüszők kirepednek, és a sejt megkezdi vándorlását a méh felé, melynek végén optimális körülmények között megtermékenyülve beágyazódik, vagy annak hiányában a megvastagodott méhfallal együtt távozik a testből. A folyamat lelke a hormonális szabályozás, amiben napjaink életvitele miatt igen sok esetben jelentkezik hiba.

Terhes nő hasa, férje átkarolja, kettőjük keze szivet formál a nő hasán, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Amennyiben a szabályozás nem tökéletes, akkor a folyamat is tökéletlenül megy végbe. Jellemzően a hiba abban van, hogy a tüsző nem reped meg, vagyis az érett petesejt nem képes kiszabadulni. Mivel a kéregben reked, így átalakul, és kis ciszta lesz belőle. A dominóelv pedig innentől érvényesül. Minél több a ciszta, annál jobban elcsúszik a hormonális egyensúly, és annál több ciszta keletkezik. Ha pedig az érett petesejt nem képes kiszabadulni, úgy értelem szerűen sem a megtermékenyülés, sem a beágyazódás nem jön létre. A veszélye a betegségnek hogy igen sokáig felismerhetetlen maradhat, hiszen „normál” menzesz mellett is jelen lehet a szervezetben.

Hogyan lehet megelőzni, vagy visszafordítani?

Igen – bár sokan nagyon elkeserednek a PCOS diagnózisa hallatán – a betegség visszafordítható. Ehhez szakember segítségét kell kérni, de mi magunk is tevékenyen részt vehetünk benne. Ironikus módon pontosan azt kell tennünk, mint a megelőzés érdekében: megfelelően táplálkozni, és mozogni!

Az endokrin rendszer megfelelő működésének – mint a test összes szervrendszerének megfelelő működéséhez – elengedhetetlen a megfelelő tápanyagellátottság. Ez egyszerűnek hangzik, de egyáltalán nem könnyű. A mai ételek beltartalma ugyanis jelentősen alacsonyabb, mint 50 évvel ezelőtt, ráadásul a mindennapi stressz olyan extra energiafelhasználást jelent, mely hosszútávon komoly gondokat képes okozni. Kivédéséhez a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen, ám egyes esetekben ez is kevés lehet.

Dr. Angyal Géza arra is felhívta a ratkotunde.hu figyelmét, hogy abban az esetben, ha a nő kisbabát szeretne, nemcsak a tápanyagbevitelt kell optimalizálnia, hanem a raktárakat is fel kell töltenie. Ezek arra valóak, hogy a szervezetet felkészítsék az extra igények kielégítésére, amennyiben arra szükség van. A várandósság pedig éppen ilyen, és ezzel a test is tisztában van. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy ha a test nem „látja” biztosnak a várandósság kihordását, akkor annak kialakulására igen kicsi az esély. A tápanyagraktárak feltöltése emellett segít megelőzni a korai vetélés, illetve a koraszülés kialakulását is. A többletbevitel kivitelezésére a szakemberek többsége várandósvitamin szedését javasolja. Ám ott figyelni kell arra, hogy a tápanyagok a termékben szerves kötési formában legyenek jelen, illetve annak tagolása is megfelelő, összetétele komplex legyen. Elsőre azért van szükség, mert így a tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet. A tagoltság és komplexitás pedig gondoskodik arról, hogy a várandósság felkészülési/kialakulási, valamint annak fejlődési szakaszainak megfelelően adagolja a tápanyagokat.

(Forrás: ratkotunde.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Eldorádó!!! Frontmentes hétvége jön!

Végre azt mondhatjuk, hogy nem érkezik front a hétvégén! Sőt, napos lesz az idő! Gyerünk kirándulni, sétálni,…

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…
1 / 1 506

Receptek

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!