Facebook hozzászólás

Minő meglepő: téli idővel kezdődik a tél

Nem tágít a száraz, téli hideg idő már a héten, de legalább látni fogjuk a napot! Lesz azért mire vigyáznunk! Kiugró vérnyomással, görcsös fájdalmakkal, fejfájással kell megküzdenie az időjárásra érzékenyeknek, ráadásul alaposan megnő a keringési panaszok, infarktusok veszélye is. 

Kutya, tél,Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Idén már az is meglepetés, hogy egy évszak végre olyan időt produkál, mint a neve – mondja Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója. Ilyen értelemben jó hír, hogy a tél tényleg téli idővel kezdődik, még ha ez pár fokkal el is marad a december eleji szokásos értékektől. Ez mindenképpen jó hír az élővilág számára, segít visszatérni a normális kerékvágásba, amiből a novemberi extrém meleg alaposan kilendítette. És nagyon jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása is.

Most meteogyógyászati szempontból viszonylag kedvező – bár meglehetősen fagyos – lesz a hétvége. Fronthatás nem érvényesül, és jelentős csapadék sem várható.  Néhány órára a nap is kisüt, érdemes lesz kiadósabb sétákat, kirándulásokat, a magasabb hegyekbe akár szánkózást is tervezni. A száraz hideg ugyanakkor sok időjárás-érzékeny ember számára sok – nem egyszer súlyos – problémát is okozhat. Gyakran jelentkeznek ilyenkor pácienseink időjárás-eredetű panaszokkal, kiugró vérnyomással, görcsös fájdalmakkal, fejfájással, és alaposan megnő a keringési panaszok, infarktusok veszélye is. Vigyázzunk, mert a száraz hideg könnyen kiszárítja a nyálkahártyáinkat, megnyitva ezzel az utat a kórokozók számára – hívja fel a figyelmet a meteogyógyász.

Ötven fölött vagy? Akkor van egy jó hírünk!
Jelenleg 1,6 milliárdra tehető a rövidlátók száma a világon, és az előrejelzések szerint ez a mutató majd 5 milliárdra emelkedni 2050-ig. Közülük 1 milliárd ember magas fokú, azaz 8 dioptria feletti rövidlátással küzd majd! A megdöbbentő adatok részben civilizációs okokra vezethetők vissza: miközben sokat bámulunk monitorokat, kijelzőket, televíziót, egyre kevesebbet nézünk távolra. A származás és a genetika miatt meglehetősen nagyok a területi eltérések, a legérintettebbek a kelet-ázsiaiaki, ahol már jelenleg is 80-90%-os a rövidlátás előfordulásának aránya, de az európaiak 20-30%-a is érintett.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi a közös a cukorbetegségben és a demenciában?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az…

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…
1 / 1 504

Receptek

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!