Facebook hozzászólás

STRESSZ A CSOK ÁRNYÉKÁBAN

Mit tegyek, ha nem jön a tesó?

A családtervezés fontossága mindig kiemelt volt a párok életében. Most azonban a hazai keretek között még inkább az lett, hiszen sok támogatást csak 2-3, esetleg 4 gyermek után lehet igénybe venni. Azok, akik rászánják magukat arra, hogy előre „bevállalnak” néhány plusz gyereket, könnyen szembesülhetnek az úgynevezett secunder meddőséggel. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Meddőség vs. Secunder meddőség

A meddőség orvosi kifejezés, mely azt jelenti, hogy az adott pár normál együttlét mellett egy éven belül nem képes a gyermeknemzésre. Ez korántsem jelenti azt, hogy egyáltalán nem képesek rá, ugyanakkor a kivizsgálás ilyenkor már erősen indokolttá válik. A meddőség leggyakoribb kiváltó betegségei a PCOS az IR, valamint az endometriózis.

Ugyanakkor tény, hogy a meddőségek túlnyomó többségét egész egyszerűen az okozza, hogy a nők szervezete nincsen felkészülve, felkészítve arra, hogy képes legyen kihordani egy másik életet, hiszen ez hatalmas megterhelést jelent, ami komoly plusz tápanyagszükségletet generál. Ezt azonban a legtöbb esetben étkezésből fedezni a mai keretek között képtelenség.

Terhesség, Kép: pp/archív
Kép: pp/archív

A secunder meddőség kialakulásánál a tápanyaghiány még markánsabban van jelen – persze a terhesség során kialakuló, vagy azt követően jelentkező esetleges betegségek is előfordulnak. A tápanyaghiány létrejöttére itt rájátszik még az is, hogy a nő szervezete kimerül a terhesség alatt, így a második, harmadik baba már nem sikerül. Ez hatalmas lelki megterhelés is, arról a stresszről már nem is beszélve, amit a támogatások elvesztése, esetleges visszatérítése jelent.

AMH és meddőség

A pajzsmirigy-betegségekre mindenképpen erősen oda kell figyelni, mivel hormonjai révén a termékenységre is jelentős hatást képes gyakorolni. Összefüggést mutat az úgynevezett AMH-szint alakulásával is, mely szerencsére javítható. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos volt a ratkotunde.hu, és így kedves olvasóink segítségére.

Tápanyagpótlás

Mind az elsődleges, mind a secunder meddőség esetében sokat segíthet az, ha megfelelő módon pótoljuk a hiányzó tápanyagokat – amit ma már a szakemberek jelentős része is ajánl – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A tápanyagok megfelelő pótlására a várandósvitaminok remek alternatívát jelentenek, de csak abban az esetben, ha azok összetevői megfelelően hasznosulnak a szervezetben. Ez nem olyan egyértelmű, mint elsőre hisszük. A biológiailag inaktív formájú kötések az anyagokban ugyanis hátráltató tényezők. Ezeket még aktívvá kell alakítania a testnek, és csak akkor képes hasznosítani. A folyamat során azonban igen nagy mennyiségben „vesznek el” az anyagok. Azok a készítmények, melyek eleve biológiailag aktív anyagokat tartalmaznak (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) akár 80%-kal is jobban hasznosulhatnak.

A félelem is okozhatja a meddőséget!

Igen magas, és évről évre egyre csak nő Magyarországon a meddő párok száma. Ez már önmagában is nagyon aggasztó, hiszen rámutat arra, hogy nagyon sok felderítetlen betegséggel állunk szemben. Ugyanakkor számolni kell azokkal a tényezőkkel is, melyeket mi magunk generálunk. Ebben az esetben a szüléstől való beteges rettegéssel, vagyis a tokofóbiával foglalkozunk. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segít eligazodni.

Mindig más

Nagyon sokan elfelejtik, hogy a várandósság három trimeszterből áll, mely három fejlődési szakaszt fed le, és ezeknek a tápanyagigénye is eltér. A megfelelő tápanyagpótlásnak tehát az is alapfeltétele, hogy ezeket az eltérő igényeket képesek legyünk kiszolgálni.

A megfelelő tápanyagpótlás sem képes minden esetben visszaadni a termékenységet. Ugyanakkor tény, hogy a betegségek gyógyulási idejét rövidíti, kezelését megkönnyíti, és olyan állapotra hozza a szervezetet, hogy a kór kiküszöbölése után a legtöbb esetben a fogantatásnak már nincsen semmilyen gátló tényezője a nő részéről.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!