Facebook hozzászólás

Mit tehetünk a csontritkulás ellen?

Sokan gondolhatják, hogy a diagnosztizált csontritkulás miatt óvakodniuk kell a mozgástól, holott ennek az ellenkezője az igaz. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa a megelőzés lehetőségeiről beszélt.

A fizikai aktivitás a legjobb csontvédő

A csontok épsége nem a fekvéssel őrizhető meg, sőt kifejezetten az erősítő gyakorlatok képesek megőrizni a csontok sűrűségét a menopauzán átesett nőknél. Ezt bizonyította skót Glasgow Caledonian University kutatása, amelyben 43 olyan tanulmányt vetettek össze, amelyek 4320 nőnél figyelték meg a fizikai aktivitás hatásait. Kiderült, hogy bár a csontritkulás az idősödés velejárója, a mozgás hatékonyan képes lassítani, sőt megakadályozni azt. Ráadásul, míg a nem mozgók közül 100-ból átlagosan 11 nő szenvedett el törést, addig a sportolók közül mindössze 7-en.

A mozgás minden formája jót tesz Kép: Pixabay

A csontok ásványi anyag tartalmát a különböző edzésprogramok kombinációja őrizte meg leginkább. Azoknál a nőknél, akik gyalogoltak, futottak, táncoltak és intenzívebb erősítést végeztek felváltva, 3 százalékkal kisebb mértékben volt kimutatható a csontritkulás, mint az inaktívaknál. Az is bebizonyosodott, hogy az izomerősítésnek döntő szerepe van a csontvesztés lassításában.

Sajnos, az is tévhit, hogy az úszás ebből a szempontból is ideális sport, ugyanis a csontképzésben csak az álló helyzetben végzett mozgásoknak van  csak szerepe. Az úszás viszont kitűnő bevezető sport lehet azoknál, akik régen nem mozognak, pár hónap után már jobban terhelhetővé válnak az izmok.

Az elhízás is rizikófaktor

Minél nagyobb mértékű a hasi elhízás, vagyis minél nagyobb arányú az ún. viszceláris zsír aránya, annál nagyobb az esélye a férfiaknak a csontritkulásra – ez derült ki a Radiological Society of North America kongresszusán bemutatott tanulmányból. A viszceláris zsír tulajdonképpen azok a belső szervekre rakódott zsírréteg, amely mélyen az izomszövet alatt található a hasüregben. Vagyis a sörhassal élő férfiaknak (és persze a nőknek is) nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, az alvászavarok, az asztma, az ízületi problémák és a cukorbetegség kockázatával kell szembenézniük, de a csonttömeg-vesztéssel is.

Tehetünk magunkért!

– A csontritkulás a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, és a csont szerkezete (minősége) is átalakul, a csontgerendák elvékonyodnak. Mindezek miatt a csont törékennyé válik, és számos törés bekövetkezhet, legjellemzőbben a gerincnél és a csípőnél. A csontritkulás függ az öröklött adottságoktól és az életkortól, de számos rizikótényező egészségtudatos magatartással elkerülhető – mondja dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd orvosa.

Ez vár rád, ha nem kezdesz el időben sportolni!
A rendszeres sportolásnak számtalan pozitív hatása ismert: önbizalmat ad, levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az erőnlétet, állóképességet, és az egészség megőrzésében is segít. Ám azt csak kevesen tudják, milyen súlyos, sőt, akár végzetes következményei lehetnek a mozgásszegény életmódnak. De az örök igazság erre is érvényes: elkezdeni sohasem késő!

Bizonyított tény, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás és a fizikai inaktivitás jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Utóbbira bizonyíték, hogy a fekvő betegeknél már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek. Vagyis a fizikai aktivitás lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa.
Ha előfordult már csontritkulás a családban, 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, a menopauza időszakában pedig minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Az ortopéd orvos feladata a kezelés és a megfelelő mozgásforma ajánlása is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…

Megint liftezik a vérnyomásod egész hétvégén!

Hosszú idő után végre vége szakad a frontokkal terhelt időszaknak, és elmondható, hogy nyugodtabbra fordul az idő…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!