Facebook hozzászólás

Mosásból is megárt a sok

A hölgyek természetes törekvése, hogy mindig frissek, tiszták és illatosak legyenek. Igaz ez az intim területeikre is, ám az intimhigiénia gyakran kényszeres tisztálkodásba csap át. Ez viszont többet árt, mint használ, különösen akkor, ha az irrigálásról van szó.

A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is. A hüvelynek öntisztuló tulajdonsága van, viszont a külső nemi szervet naponta legalább egyszer szükséges megmosni.

– Fontos hangsúlyozni azonban, hogy napi egy-kettőnél több alkalommal ne használjuk ezeket a termékeket, hiszen sokszor tapasztaljuk azt, hogy a túlzottan gyakori intimtáji mosakodás szintén az egyensúly felborulását eredményezheti – mondja Dr. Supák Dorina, a Neutromed intim higiéniás termékcsalád szülész-nőgyógyász klinikai orvosa.

Fekvő nő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A leggyakoribb eset, hogy az intim mosakodókat nem kizárólag külsőleg használják a nők, hanem tudatosan a hüvelyt is átmossák.

– Ennek hatására változhat a pH, az egyensúly, a Lactobacillusok száma csökken, a fertőzésveszély pedig ezzel párhuzamosan nő – mutat rá a szakértő, aki felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres irrigálás, vagyis a hüvely átöblítése az egyik legrosszabb, amit intimhigiénia címen elkövethetünk magunk ellen.

A viták kereszttüzében álló irrigátorok tulajdonképpen egy pici zuhanyrózsára hasonlítanak, amelyek vízzel és abban feloldott tejsavval, kamillával, vagy egyéb kemikáliával is működhetnek. A gyakorlati mechanizmusuk szerint a hüvelybe kell helyezni őket, az irrigátorból kiáramló folyadék pedig kimossa a károsnak vélt baktériumokat, váladékokat és a menstruációs vért is.

– De mi is történik valójában ilyenkor? – tesszük fel a kérdést, majd a doktornő meg is válaszolja azt: a Lactobacillusok fizikailag is kimosódnak a hüvelyből, ezáltal teret engedve a kórokozó baktériumok, gombák szaporodásának. Ezek alapján az irrigátorok rendszeres alkalmazása semmiképp nem javasolt. Kivételes esetben nőgyógyászunk kifejezett utasítása mellett használjuk csak. Sokkal jobb hatást érünk el a Lactobacillus tartalmú hüvelyflóra regeneráló kúpok alkalmazásával.

Változó korba léptél? Erre az öt dologra figyelj!
A változókor a nők életének egyik meghatározó szakasza, 10-15 évig is eltarthat. Jelentős hormonális változások mennek végbe ekkor, amelyek az egész szervezetre hatással vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az időszak nem betegség, hanem egy természetes folyamat, s a menopausa után is törekedni kell a nőiség megőrzésére, megélésére és a minél teljesebb életre. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa összegyűjtötte azt az öt területet, amelyre fokozott figyelmet érdemes fordítani a változó korban lévő hölgyeknek.

Az irrigátorok használatával nemcsak kimoshatjuk a kórokozókat, hanem akár a nagy nyomás hatására a patogén, azaz fertőzést okozó baktériumok a méhbe, illetve a petevezetékbe, kismedencébe kerülhetnek, ahol súlyos gyulladást, meddőséget is okozhatnak. A tévhitek azonban itt még mindig nem értek véget!

– Néhányan, tájékozatlanság hiányában fogamzásgátló tulajdonsággal ruházzák fel az együttléteket követő irrigálást, vagy azt feltételezik, hogy a hüvelyből kimosva a nemi betegségek terjedésétől is megóvnak bennünket. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek téves megállapítások, tehát ilyen céllal se alkalmazzuk az irrigálást – emeli ki a szakértő.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. Az intim mosakodók között megtalálhatók az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is, sőt figyelembe veszik a korodat is!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

Receptek

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!