Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Mozgás és élmény egyszerre: a korcsolyázás

Korcsolyázni nem csak a mozgás kedvéért lehet és érdemes, de a siklás, a társaság, az elkortyolt forralt bor vagy tea feledhetetlenné is teszik a tél egyik legkedveltebb sportját.  

A siklás testileg-lelkileg feltölt

A rendszeres korcsolyázás bizonyítottan remek módszer a stressz levezetésére, ráadásul a szabad levegőn végzett mozgás megdolgoztatja a légzőrendszert, erősíti az immunrendszert és edzi a láb-, valamint a far izmait. Sőt, bonyolultabb mozdulatok esetében még a váll, a kar és a törzs izmai is terhelés alá kerülnek, így a kezdők egy-egy alkalom után változatos helyeken érezhetnek izomlázat. A gyakorlatlanabbakra különösen jellemző, hogy több izmot használnak, mint amennyire valóban szükség van, de amint koordináltabbá válik a mozgás, egyre kisebb energiával lehet siklani a jégen.
Nagyon fontos azonban, hogy ne törekedjünk túl gyors fejlődésre és hamar megtanult látványos mozdulatokra, hiszen ez egyrészt nagyon megterhelő, másrészt baleset-veszélyes is. A rendszeres gyakorlás viszont meghozza az eredményt: nem csak edzettebbé, fittebbé, de egészségesebbé is válhatunk. A korizás egyes krónikus betegség rehabilitációjában is hasznos, az asztmások, allergiások például kevesebb tünetről számolnak be a heti legalább 3X1 órás korcsolyázás eredményeképpen.
A korcsolyázás igazi társasági élménnyé is válhat, ha kellemes közösségben, zsúfoltság nélkül, nagyszerű környezetben siklunk a jégen. Nappal Budapest látképe, este pedig a város káprázatos fényei teszik varázslatossá a mozgást, ha a naphegyi Oxygen Wellness pályáján korcsolyázunk.

4 tanács kezdőknek

1. Lassan a testtel!
Amint elfáradtunk, lassítsuk a tempót vagy álljunk meg pihenni! Egyetlen trükk sem éri meg a kockázatot, csakis fokozatosan tanuljunk új trükköket. Ha a társaság forgatni vagy húzni szeretne bennünket, ne szégyelljünk nemet mondani, hiszen a kezdők sokkal hamarabb elvesztik az egyensúlyukat.
2. Kesztyű nélkül soha
A kesztyű az egyik legfontosabb felszerelés, ami nem csak hideg ellen véd, de ha elesünk, azt ujjaink legfontosabb védelmezőjeként a többiek korcsolyájának élétől is óv. Éppen ezért a vastag, bélelt, akár síkesztyű az ideális.
3. Legyen megfelelő a korcsolya mérete és a rögzítése
A méret akkor megfelelő, ha nem érik el a lábujjak a korcsolya orrát, sőt nagyjából 1 centis hézag van köztük – az ennél kisebb és nagyobb távolság sem ideális. Korcsolyázás közben ajánlott a dupla zokni viselése is. A korrekt rögzítés végett mind a fűzőt, mind a csatokat érdemes még használat előtt kipróbálni, ezek ugyanis jellemzően szállítás vagy használat közben szoktak megsérülni.
4. Az éleztetés elkerülhetetlen
Az életlen korcsolya egyik ismérve, hogy a tükörjégen szétcsúsznak miatta a lábaink. Éppen ezért aki rendszeresen korcsolyázik, szezononként legalább egyszer, de szükség esetén akár kétszer is éleztesse meg a sporteszközt- különösen, ha szemmel láthatóan sérült vagy nincs éle. Megóvhatjuk a korcsolya épségét, ha a jégen kívül élvédőt használunk.

forrás: www.oxygenwellness.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy…
1 / 345

HÍREK

1 / 1 127

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!