>
Facebook hozzászólás

MEGELŐZÉS

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával szemben – derül ki egy kutatásból. A JAMA Neurology szaklapban közölt vizsgálatban a testmozgás hatását figyelték meg az idősek idegrendszeri működésére.

Az átlagosan 73 éves résztvevők mindegyikénél a béta-amioloid, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott fehérje emelkedett szintjét állapították meg a vizsgálatot megelőzően. Mindez azt jelentette, hogy esetükben magasabb esély mutatkozott a szellemi hanyatlásra. A vizsgálati személyek a mindennapokban úgynevezett pedométert, lépésszámlálót viseltek magukon.

Idős pár sétál, Kép: felejtek.hu
Idős pár sétál, Kép: felejtek.hu

Az összesen 8 évig tartó kutatás adatait elemezve a tudósok azt állapították meg, hogy a több testmozgás a szellemi hanyatlás alacsonyabb mértékével járt együtt a résztvevőknél.
Egészen pontosan: a napi 8900 lépés megtétele már jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór, a leggyakoribb demenciatípus kialakulásának kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Reise Sperling hozzátette, hogy már a kevesebb mozgásnak is vannak nem elhanyagolható pozitív hozadékai a szellemi egészségre nézve, de a leghatékonyabb megelőzésnek a napi 8900 lépés tűnik!

(Forrás: Independent, felejtek.hu)

40 %-kal növeli a rákbetegek túlélési esélyeit a mozgás

Tornázó-hölgyek, Kép: flickr
Kép: flickr

Bebizonyosodott: a mozgás a daganatos betegségek kezelése alatt is jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint az evidenciák egyértelműek, a szakma is nagy lelkesedéssel fogadta az eredményeket!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 164

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!