Facebook hozzászólás

Mutasd a szíved, megmondom, mit sportolsz!

Aki sportol, az biztosan egészséges, gondolhatjuk azok alapján, amit a mozgás jótékony hatásairól tudunk. Az azonban talán kevésbé közismert tény, hogy az intenzíven sportolók között gyakoriak a szív szerkezetét, illetve funkcióját érintő különböző eltérések, mint például a szív megnagyobbodása, a szívizom megvastagodása, a szívüregek kitágulása, vagy éppen az alacsony pulzusszám.  Mit jelentenek ezek az elváltozások? Mire kell gondolnunk, ha azt halljuk, hogy valakinek sportszíve van? Miért van szüksége a hobbi- és élsportolóknak egyaránt rendszeres kardiológiai szűrésére? Ezekre a kérdésekre válaszol  Dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.

Focizó gyerekek, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Milyen elváltozásokat okozhat a sport a szívben szerkezetében, illetve működésében?

Intenzív sportolás esetén, a sportolók szívében különféle elváltozások figyelhetők meg: megnagyobbodik a szív, megnő a tömege, megvastagodik a szívizom. Ezeket a változásokat összefoglaló néven sportszívnek nevezzük. A szív nagyságának növekedése mellett egyéb, nem kóros tünetek is jelentkeznek, ilyen például, az átlagosnál lényegesen alacsonyabb, (40-50/perc) pulzusszám. A jól edzett személyek EKG eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest, de az adatok akár sportáganként is eltérőek lehetnek, hiszen alacsonyabb terheléssel jár például a sportlövészet, az íjászat és a golf, míg a fallabda, az evezés, vagy a gyorskorcsolya extrém terhelést jelent a keringési rendszerre nézve. A szív struktúráját érintő változások is különbözőek az egyes sportágak között. A jelentős erőkifejtéssel járó sportágaknál, mint például a súlyemelés, a jellemzőbb inkább szívizom megvastagodása, míg a dinamikus sportágak esetében, mint a futás, a kézilabda, labdarúgás vagy a kosárlabda a szívüregek tágulhatnak ki.

Monique Angermüller gyorskorcsolyázó, Kép: wikimedia
Monique Angermüller gyorskorcsolyázó, Kép: wikimedia

Egészséges, ha valakinek sportszíve van?

A sportszív kialakulása a szervezet intenzív fizikai terhelésre adott természetes válasza, melynek során, a szívizomban új kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg annak érdekében, hogy a megnövekedett szívizom tömeg elég oxigént kapjon a működéséhez. A folyamatos és nagymértékű terhelés hatására azonban bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizom elhalás-, azaz szívinfarktus – illetve kitágult, renyhén működő szívizomzat talaján életveszélyes ritmuszavar.

Előzze meg a bajt szűréssel!

Az elváltozások időbeni felfedezéséhez és a hirtelen bekövetkező halálesetek megelőzéséhez, elengedhetetlenül fontos az intenzív testmozgást végzők esetében a rendszeres sport kardiológiai ellenőrzés, amely kiszűri és azonosítja az összes olyan tényezőt, amely veszélyt jelenthet az egészségre.

Golfozó, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Azonban nem szabad megfeledkeznünk a hobbysportolók szűréséről sem. Az ő helyzetük sajnos az ideálistól még nagyon messze van, hiszen esetükben a kötelező sport szakorvosi vizsgálatra sem kerül sor, így megfelelő kontroll hiányában nagymértékű szív- és érrendszeri kockázatnak vannak kitéve.

Mit jelent, hogy sport kardiológia?

A kardiológiai és a sport kardiológiai vizsgálatot meg kell különböztetni egymástól. Utóbbi speciálisan a sportolók szűrésével foglalkozik, hiszen az ő vizsgálati eredményeik a normál értékektől akár jelentős eltéréseket is mutathatnak. A kapott vizsgálati adatokat, speciálisan, személyre szabott módon, az adott sportág függvényében értelmezi, a sport kardiológiai jártassággal rendelkező szakorvos – tudjuk meg Dr. Sztancsik Ilonától.

(Forrás: Sportorvosi Központ)

Üzletemberek és szívbetegségek
Ha folyamatos stresszben élünk, ha minden nap teljesítmény kényszer alatt dolgozunk és túlhajszoljuk magunkat, akkor állandósul szervezetünkben ez a megfeszített, készültségi állapot, és a teljesítőképesség határának rendszeres túllépése végül felemészt minket. Ez néhány év alatt krónikus kimerüléshez vezet, a szervezet jelzéseként pedig kezdenek mutatkozni különféle testi és lelki panaszok. Gyakran megjelennek a különböző krónikus betegségek is, többek között a szív- és érrendszeri problémák: a szívritmus zavarok, a magas vérnyomás, a koszorúér-szűkület és annak súlyos következménye, a szívinfarktus.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!