>
Facebook hozzászólás

Na, ezt már tényleg nem birom!

A nyár, a frontok és a hőmérséklet-ingadozás erősen megnehezítik a kismamák dolgát. A hatalmas pocakkal ugyanis ezeket a hatásokat sokszor nehezebben viselik a nők, mint előtte. Szerencsére azonban lehet ellene tenni. A védekezés módjáról, és a frontok, hőmérséklet-ingadozás hatásairól Ratkó Tünde szülésznő beszélt. 

Igen, egyértelmű hatása van!

Egyesek szkeptikusak a frontok egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, pedig ez bizonyított tény. Az is igaz azonban, hogy minden ember más, így nem mindenkire gyakorolnak azonos hatást az átvonuló, váltakozó frontok.

Terhes nő nyáron, semleges, Kép: pixabay
Terhes nő nyáron, semleges, Kép: pixabay

A légnyomás-ingadozás, a hőmérséklet-változás és más, a frontokkal együtt járó eltérések a vegetatív idegrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat. A frontérzékenység akkor jelentkezik, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között fennálló egyensúly megbomlik. A frontérzékenység egyedi mértékű, vagyis általános dolgokat igen nehéz megfogalmazni vele kapcsolatban. Tény azonban, hogy melegfronti hatásoknál a szülésszám megnő, bár ennek pontos okára egyelőre nem sikerült fényt deríteni.

A kismamák, az idősek, a kisgyerekek illetve a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők fokozott veszélynek vannak kitéve. Sőt, a pocakban a baba is érzékeny lehet a frontokra, hiszen a 23. héttől a vegetatív idegrendszer anatómiailag teljesen kifejlett. A babák egyébként is érzékenyebbek a fronthatásokra, hiszen szervezetük még nem tudott hozzáedződni a környezeti hatásokhoz.

Mit tehetünk ellene?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a fronthatásokkal együtt járó légnyomásváltozás, illetve a sokszor akár 15-20°C-os hőmérséklet-ingadozás érthető módon nagyon megterheli a kismamák szervezetét. Védekezni akkor tudunk ellene, ha az immunrendszer megfelelő, optimális működése biztosított, ilyenkor a hatások minimalizálhatóak.

Ver a víz, kismama? Jó lesz vigyázni!
A nyári kismamáknak a meleg mellett szembe kell nézniük még egy kellemetlen részlettel, ez pedig a fokozott izzadás. A várandósság alatt egyébként is fokozottan izzadunk, ami nyáron még intenzívebb, ez pedig gondokat is okozhat, hiszen az izzadság nem csak víz! A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a mi, és a ratkotunde.hu segítségére.

Az immunrendszer optimális működésének alapfeltétele a megfelelő vitaminellátottság, melyet az étkezéssel kellen fedeznie az embereknek. Ez azonban az élelmiszerek beltartalmának jelentős csökkenése miatt egyre nehezedd, sokszor nem megoldható – ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja. A megfelelő vitaminellátottság segít elkerülni a felszálló fertőzések kialakulását is, melyek a koraszülések és vetélések majd 70%-ért (!) felelősek.

A készítmények között is olyan mellett tegyük le a voksunkat, melyben az anyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrát, -glükonát), mivel így azok hasznosulása, a szervezetbe való beépülése akár 80%-kal is jobb! Illetve mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a három trimeszternek eltérő tápanyagigénye van, így olyan készítményt válasszunk, mely megfelelően tagolt, hogy a legjobban szolgálhassa ki a kismama szervezetének igényeit.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

Receptek

OTTHON

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…
1 / 351

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!