Facebook hozzászólás

Ne feküdj azonnal kés alá!

Már gyermekkorban elkezdődhet az a folyamat, amely fiatal felnőttkorban porckorongsérvhez vezethet. A legsúlyosabb ágyéki gerincproblémát genetikai okok is előidézhetik, de többnyire tartáshibák, mozgásszegény életmód, gyenge mélyhát- és hasizmok járulhatnak hozzá. A szakember szerint minimális változtatásokkal el lehet kerülni az akár bénuláshoz is vezető mozgásszervi problémát.

Azzal, hogy az evolúció során az ember felegyenesedett, a gerincoszlop alsó részére, az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti szakaszra nehezedik a terhelés nagy része. A mindennapok során gerincünket éri a legnagyobb terhelés, így ha nem alakult ki a fejlődés alatt a megfelelő tartóizomzat és gyengék a mély-, illetve a hasizmok, idővel ez mozgásszervi panaszokhoz, derékfájdalomhoz, lumbágóhoz, legrosszabb esetben porckorongsérvhez vezethet. Az sem mindegy persze, ki, mit örökölt genetikailag, mennyire erősek a kötőszövetek.

Irodai munkát végző nőnek fáj a dereka, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el, amelyek elősegítik a gerincoszlop hajlékonyságát, problémamentes mozgékonyságát. A porckorongokat egy kocsonyás mag, illetve egy rostos gyűrű alkotja, amely víztartalma, és így rugalmassága életmódunk miatt csökkenhet. Ebben az esetben a porckorong kiboltosul, elkezdi nyomni az alsó-, vagy felső végtagot ellátó ideggyököket, amely éles fájdalommal járhat.

Míg az ortopéd szakemberek elsősorban műtétet javasolnak, a reumatológusok gyógyszert írnak fel, a gerincgyógyász szakorvos azt javasolja, ha tudjuk, kerüljük el az operációt és az állandó gyógyszerszedést.

– A deréktáji panaszok esetében sokszor nem készítenek röntgen- vagy MR képalkotói vizsgálatot, pedig ezekkel lehet egyértelműen kizárni egy gyulladást, porckorong-kopást, sérvet. Ezek ugyanis olyan részletgazdag diagnózist tudnak felállítani, amely a szakorvost is segíti a pontos kezelés felállításában. Emellett azt is érdemes tisztázni, a páciens milyen életmódot él: ülő-, vagy kemény fizikai munkát végez-e, ha sportol, az mennyire terheli meg az ágyéki gerincet. Fontosak az esetleges tartáshibák, illetve mennyire alakult ki az egyedfejlődés során a megfelelő tartóizomzat – fogalmazott. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa, gerincgyógyász szakorvosa.

Nem pánikkeltés!
A legtöbben csak legyintünk, amikor fáj a hátunk, a gerincünk. Pedig akár komoly betegségek első tünete is lehet! Tuberkulózis, gerincsérv, daganat, csontritkulás – minderre utalhat a vissza-visszatérő hátfájás. Olvass a részletekről!

Szerinte nagyon fontos, hogy ezeket a panaszokat megelőzzük, és ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Mozgásszegény gyermekkort követően nagyobb eséllyel alakul ki már fiatal felnőttkorban porckorongkopás. A betegség a 18-60 év közötti korosztályra a legjellemzőbb.

Ha már éles fájdalmat, zsibbadást, bizsergető érzést tapasztal a végtagjaiban, nagy esély van rá, hogy felborult a gerinc mögötti izmok egyensúlya, így törekedni kell rá, hogy mozgásterápiával mindezt helyreállítsák.

Fájós gerincoszlop stilizált rajza, Kép: sajtóanyag
Fájós gerincoszlop stilizált rajza, Kép: sajtóanyag

– A fájdalom mellett ijesztő tünet lehet az izomerő elgyengülése a kézujjakban, a végtagokban, súlyosabb esetben pedig, ha az idegek is károsodnak, bénulás, illetve széklet- és vizelettartási problémák léphetnek fel.  Ebben az esetben már csak a műtét segíthet. Ha még nem ennyire előrehaladott a porckorongok kopása, mozgásterápia, gyógytorna, gerincstabilizáló tréning, illetve manuálterápia lehet a megoldás, kiegészítésként pedig fizikoterápiát szoktam javasolni – tette hozzá a gerincgyógyász szakorvos.

Napi 20 percet az egészségért?

  • Szervezz gyerekeiddel mozgás-gazdag programot, ha tehetitek, menjetek úszni!
  • Úgy alakítsátok ki a tanulósarkot, hogy egyenes háttal, kényelmes környezetben tudjon a gyerek leckét írni!
  • Ha ülőmunkát végzel, szerezz be egy ergonomikus-, vagy Spinális széket, épp szemben ülj a számítógép monitorjával, az egérpad lehetőleg támassza meg a csuklódat!
  • Ha sokat vezetsz, tégy az ülésre egy ékpárnát, amely folyamatos mozgásra kényszeríti a mélyizmokat.
  • Kiváló választás lehet a fitball, de ezt ne használd egy nap 1-2 óránál többet.
  • Az ágymatrac ne legyen sem túl puha, sem túl kemény.
  • Végezz rendszeresen mélyizom-erősítő gyakorlatokat, napi 20 perccel megelőzheti a későbbi panaszokat, vagy javíthat állapotodon.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!