>
Facebook hozzászólás

Ne kérj jégkockát az italodba! Tele van kórokozókkal

2013 tavaszán a 12 éves New Tampa-i Jasmine Roberts kísérlete bizonyította, hogy a gyorséttermi jégkockagépeket bizony gyakrabban kellene tisztítani. Most a Daily Mail újság Angliában is megvizsgálta, hogy mennyire egészséges jeges üdítőt inni a McDonald’s-ban, a KFC-ben vagy a Burger Kingben. Az újság által végzett teszten tíz étteremből hat bukott meg.

A vizsgálat során az éttermek üdítőihez adagolt jég és a WC-csészék vizének tisztaságát vették górcső alá. Sok esetben kiderült, hogy utóbbi – a gyakori takarításnak köszönhetően – tisztább, mint az italokban úszó jégkockák.

 

Mint dr. Melody Greenwood, a Health Protection Agency – Egészségvédelmi Ügynökség – laborvezetője elmondta, sokan hiszik, hogy a jégben az alacsony hőmérséklet miatt nem élnek meg a kórokozók. Ez azonban pusztán illúzió, hiszen az E. coli baktérium például túléli a 0°Celsius-fok alatti hőfokot is. Az Escherichia coli jellemzően melegvérű állatok és az ember tápcsatornájának alsó szakaszában él, sok típusa ártalmatlan, de egyes fajtáik ételmérgezést okozhatnak.

Honnan származnak a kórokozók?

Egyes gyorséttermekben az ivóvízben található baktériumok mennyiségének kétszeresét mutatták ki az üdítőkhöz adott jégkockákból. Ennek két oka lehet: egyrészt a jégkockagépek ritkán történő tisztítása, másrészt az, hogy a gyorséttermekben dolgozó személyzet nem fordít kellő figyelmet a kézmosásra, illetve a szedőkanalak higiéniájára. A vizsgálatban részt vevő éttermek közül több vitatta a kapott eredményeket, többen pedig jelezték, hogy felülvizsgálják a jégkészítési folyamatokat, valamint a személyzet higiénés szokásait.

Forrás: www.balaicza.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!