>
Facebook hozzászólás

Ne sirasd a fiatalságod! Van más dolgod!

A menopauza a nők életében nagy változás mind testi, mind lelki értelemben. A legtöbben igen nehezen birkóznak meg ezzel az időszakkal, hiszen nemcsak a fiatalságukat siratják, de több kellemetlen tünettel is szembe kell nézniük. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát arról kérdeztük, vajon mit lehet tenni a panaszok enyhítése érdekében, és mikor van szükség hormonterápiára?

Hormonális változások a menopauza időszakában

A nők életében a kamaszkoron és a terhességen kívül a legnagyobb hormonális változással járó időszak, ami szinte az egész test működésére komoly befolyást gyakorol, a menopauza. Nem csoda, hogy ekkor hőhullámok, hangulat- és vérnyomásingadozások, fejfájás illetve egyéb zavaró panaszok jelentkeznek. Hogy pontosan mi megy végbe ilyenkor a szervezetben? A női reprodukciós időszak 10-12 éves kortól 45-50 éves korig tart, utána a ciklusban nagy változások állnak be. Ekkor kezdődik a klimax, mely akár 10-15 évig is eltarthat. Oka, hogy a petefészkek egyre érzéketlenebbé válnak az agyalapi mirigyben termelődő, peteérést elősegítő hormonokra (LH, FSH). A progeszteronszint folyamatosan csökken, megszűnik a progeszteron-ösztrogén egyensúly, és ösztogéndominancia lép fel, majd később az ösztrogén mennyisége is jelentősen lecsökken – magyarázza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Változókorban a csendes infarktus végzetes lehet
A hormonális változások miatt, a változókor után a betegségek kockázata magasabb nők körében. A hölgyeket elsősorban az infarktus „csendes”, gyakran minden előjel nélküli, tünetmentesen lezajló formája érinti, mely az esetek többségében végzetes kimenetelű.

A menopauza szakaszai

 • Premenopauza: csökken a progeszteron szintje, a tüszőrepedés elmarad. Ekkor inkább „csak” vérzészavarok lépnek fel, a menstruáció nem marad el hosszabban;
 • Perimenopauza: a progeszteronszint csökkenése mellett az ösztrogén mennyisége is hullámzik, csökken az LH, FSH-val szembeni érzékenység;
 • Posztmenopauza: mind a progeszteron, mind az ösztrogén termelődése minimális;

A klimax leggyakoribb tünetei:

 • vérzészavarok
 • menstruáció elmaradása
 • túlsúly
 • hőhullámok
 • verejtékezés
 • depresszió, hangulatingadozás
 • vérnyomás problémák
 • emésztési zavarok
 • hajhullás
 • álmatlanság
 • fejfájás
Változókorú nő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nem kell, hogy évekig kínozzák a kellemetlen tünetek!

A menopauza időszakában bekövetkező panaszok a mindennapokra komoly negatív hatást gyakorolnak (ráadásul a hormonváltozások hatására az olyan szövődmények kialakulásának esélye is megnő, mint a mióma, vagy a csontritkulás), így nem csoda, hogy a nők mihamarabb véget akarnak vetni a kellemetlenségeknek. Sokan ekkor a természet patikájához nyúlnak (pl. vöröshere, orbáncfű, jamgyökér), ám gyakran ezek kevésnek bizonyulnak és csak a hormonterápia hozhat gyors és eredményes javulást. Hogy pontosan milyen készítmények alkalmazhatóak és hogy milyen dózisban, arról csakis nőgyógyász szakorvos dönthet előzetes állapotfelmérés után. A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes olyan szakembert választani, aki otthonosan mozog hormonális területen is, hiszen a jól beállított hormonterápia kulcsfontosságú mind a közérzet javítása, mind a klimax okozta szövődmények elkerülése szempontjából.

Bár sokan ódzkodnak használatuktól, ám szerencsére ma már olyan szerek vannak forgalomban (egy és többkomponensűek is), melyek bár egészen alacsony hormontartalmúak, mégis igen hamar nagyfokú javulást hozhatnak.

Fontos! A hormonterápia alatt rendszeres kontroll szükséges!

(Forrás: Nőgyógyászati Központ)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 161

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!