Facebook hozzászólás

Ne Te mondd meg, majd az orvos: videoval

A csúszós, havas utak megnehezítik életünket, a legtöbb kézsérülés is a téli hónapokban történik. Van azonban, amikor elkerülhető a műtét, de a szakember azt tanácsolja, erről ne mi, hanem orvos döntsön.

Hiába az elővigyázatosság, a télies útviszonyok, a csúszós, havas járda, vagy a hólepel alatt meghúzódó jégtakaró súlyos baleseteket és sérüléseket okozhat. Egy lábsérüléssel még csak elmegyünk orvoshoz és röntgent is készíttetünk, a kézsérülésekre azonban sokan szó szerint csak legyintenek, mondván, nem törhetett el egy csont sem. A kézsebész azt mondja, ezzel olyan, akár hosszabb gyógyulási időszakot igénylő sérülést kockáztatunk, amely a kézfej, de akár az egész kar érzésvesztéséhez és mozgás beszűküléséhez vezethet.

Téli utcakép, nő hátulról, Kép: pixabay
Kép: pixabay

− Mivel a csúszás és esés pillanatában kezünkkel védjük testünk fontos részeit, így például a fejünket, a leggyakoribb sérülések a kezet, különösen a csuklót érik. Jó hír azonban, hogy nem kell feltétlenül műteni, a sérüléstől függ, elegendő-e a konzervatív kezelés, vagyis a gipszrögzítés. Ha azonban nyílt, darabos, instabil, vagy rossz irányú a törés, az operáció jelentheti csak a megoldást – fogalmazott Dr. Szalontay Tibor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebésze.

Ha elegendő a gipszrögzítés, akkor az első héten csak gipszsínt, vagy hasított gipszet helyeznek fel, hiszen az első héten a törött végtag még tovább duzzadhat, és helyet kell adni a térfogat növekedésnek. Csak ezután kerülhet fel a mindenki által jól ismert zárt, körkörös gipsz, és ezt általában 5-6 hétig szükséges viselni. A szakember szerint a páciensnek folyamatosan figyelnie kell ez idő alatt a végtagját, hiszen szoros gipsz esetén már kezdetben jelentkezhet érzészavar az ujjakon, és megváltozhat a színük is. Ha ujjaink fehérek és hűvösek az artériás oldal, ha duzzadtak és kékek a vénás oldal károsodott, ebben az esetben azonnal jelentkezni kell gipszlazításra.

 

 

− Azokat a csuklótöréseket kell operálni, amelyekben olyan mértékű az elmozdulás a törésben, hogy nem lehet helyre billenteni, vagy gipszrögzítésben jó helyzetben tartani a gyógyulás idejéig. A műtét célja a törés előtti helyzet és a legnagyobb stabilitás elérése.

A biztonságos síelés 6 pontja
Elérkezett a síelés, snowboardozás szezonja. Annak érdekében, hogy élményekkel feltöltődve, épen és egészségesen térjünk haza, ismernünk kell a közkedvelt téli sportok veszélyeit is, valamint azt, hogyan előzhetjük meg a baleseteket. A Tátrában 2017-ben összesen 2445 esetben hívták balesethez a Hegyi Mentőszolgálatot. Ez megközelítőleg 10 %-os emelkedést jelent a megelőző évhez képest.

Manapság leggyakrabban a tört darabok egyesítését lemezzel oldjuk meg, amit csavarokkal rögzítünk a csonthoz. Ez olyan stabilitást ad, hogy általában a sebgyógyulás 10-14 napja után kezdhető az óvatos gyógytorna. A lemezt és csavarokat nem szükséges a későbbiekben eltávolíttatni, ha nem okoz problémát, akár bent is maradhatnak – tette hozzá a kézsebész.

A gyógytorna ebben az esetben sem hanyagolható el, ha azt szeretnénk, hogy a kezünk teljesen terhelhető legyen, és akár fizioterápiás kezelés is használhat. A teljes gyógyulás sok esetben több hónapot is igénybe vehet, és nem mindig érhető el a sérülés előtti állapot. Ennek oka, hogy gyógyulhat a törés – akár gipsz, akár műtéti kezelés ellenére is -, rossz helyzetben, tapasztalhatunk az ízületben mozgáselmaradást, a csuklótájon külsőleg látható deformitást, de a csuklóban a kis csontok közötti szalag sérülései esetén instabilitás is kialakulhat.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…
1 / 1 505

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!