Facebook hozzászólás

Ne Te mondd meg, majd az orvos: videoval

A csúszós, havas utak megnehezítik életünket, a legtöbb kézsérülés is a téli hónapokban történik. Van azonban, amikor elkerülhető a műtét, de a szakember azt tanácsolja, erről ne mi, hanem orvos döntsön.

Hiába az elővigyázatosság, a télies útviszonyok, a csúszós, havas járda, vagy a hólepel alatt meghúzódó jégtakaró súlyos baleseteket és sérüléseket okozhat. Egy lábsérüléssel még csak elmegyünk orvoshoz és röntgent is készíttetünk, a kézsérülésekre azonban sokan szó szerint csak legyintenek, mondván, nem törhetett el egy csont sem. A kézsebész azt mondja, ezzel olyan, akár hosszabb gyógyulási időszakot igénylő sérülést kockáztatunk, amely a kézfej, de akár az egész kar érzésvesztéséhez és mozgás beszűküléséhez vezethet.

Téli utcakép, nő hátulról, Kép: pixabay
Kép: pixabay

− Mivel a csúszás és esés pillanatában kezünkkel védjük testünk fontos részeit, így például a fejünket, a leggyakoribb sérülések a kezet, különösen a csuklót érik. Jó hír azonban, hogy nem kell feltétlenül műteni, a sérüléstől függ, elegendő-e a konzervatív kezelés, vagyis a gipszrögzítés. Ha azonban nyílt, darabos, instabil, vagy rossz irányú a törés, az operáció jelentheti csak a megoldást – fogalmazott Dr. Szalontay Tibor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebésze.

Ha elegendő a gipszrögzítés, akkor az első héten csak gipszsínt, vagy hasított gipszet helyeznek fel, hiszen az első héten a törött végtag még tovább duzzadhat, és helyet kell adni a térfogat növekedésnek. Csak ezután kerülhet fel a mindenki által jól ismert zárt, körkörös gipsz, és ezt általában 5-6 hétig szükséges viselni. A szakember szerint a páciensnek folyamatosan figyelnie kell ez idő alatt a végtagját, hiszen szoros gipsz esetén már kezdetben jelentkezhet érzészavar az ujjakon, és megváltozhat a színük is. Ha ujjaink fehérek és hűvösek az artériás oldal, ha duzzadtak és kékek a vénás oldal károsodott, ebben az esetben azonnal jelentkezni kell gipszlazításra.

 

 

− Azokat a csuklótöréseket kell operálni, amelyekben olyan mértékű az elmozdulás a törésben, hogy nem lehet helyre billenteni, vagy gipszrögzítésben jó helyzetben tartani a gyógyulás idejéig. A műtét célja a törés előtti helyzet és a legnagyobb stabilitás elérése.

A biztonságos síelés 6 pontja
Elérkezett a síelés, snowboardozás szezonja. Annak érdekében, hogy élményekkel feltöltődve, épen és egészségesen térjünk haza, ismernünk kell a közkedvelt téli sportok veszélyeit is, valamint azt, hogyan előzhetjük meg a baleseteket. A Tátrában 2017-ben összesen 2445 esetben hívták balesethez a Hegyi Mentőszolgálatot. Ez megközelítőleg 10 %-os emelkedést jelent a megelőző évhez képest.

Manapság leggyakrabban a tört darabok egyesítését lemezzel oldjuk meg, amit csavarokkal rögzítünk a csonthoz. Ez olyan stabilitást ad, hogy általában a sebgyógyulás 10-14 napja után kezdhető az óvatos gyógytorna. A lemezt és csavarokat nem szükséges a későbbiekben eltávolíttatni, ha nem okoz problémát, akár bent is maradhatnak – tette hozzá a kézsebész.

A gyógytorna ebben az esetben sem hanyagolható el, ha azt szeretnénk, hogy a kezünk teljesen terhelhető legyen, és akár fizioterápiás kezelés is használhat. A teljes gyógyulás sok esetben több hónapot is igénybe vehet, és nem mindig érhető el a sérülés előtti állapot. Ennek oka, hogy gyógyulhat a törés – akár gipsz, akár műtéti kezelés ellenére is -, rossz helyzetben, tapasztalhatunk az ízületben mozgáselmaradást, a csuklótájon külsőleg látható deformitást, de a csuklóban a kis csontok közötti szalag sérülései esetén instabilitás is kialakulhat.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!