Facebook hozzászólás

VÉDD A SPERMÁD!

Nem biztos, hogy igazi férfi, aki olyan, mint Adonisz

Kisportolt testű, jóképű, sikeres az ideális férfi, és persze rendelkezik azokkal a tradicionálisan szükséges adottságokkal, melyeket a nők keresnek, köztük a termékenység. Azonban a szépségideál hajszolása ez utóbbiban kárt tehet. Hogy miért vagy hogyan? Arról Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember mesél.

L-arginin

Sokan még biztosan nem hallottak erről az anyagról, azok azonban, akik aktívan edzenek, formálják a testüket, és kidolgozzák az izmaikat, szinte biztosan. Az arginin ugyanis egy olyan, úgynevezett feltételesen esszenciális aminosav, melyet a szervezet ugyan képes előállítani, de csak bizonyos körülmények között. És hogy miért hallhattak róla az aktívan edzők? Mert jelentős szerepe van az izomépítésben és a szövetek regenerálásában.

De itt nem áll meg a hatásainak listája! Az arginin fő funkciója a nitrogén-oxid előállításának fokozása, amivel az erek tágulását segíti elő, így pedig természetesen szerepet játszik a potencia megtartásában, emellett pedig a hormonok, tápanyagok és az gázok keringésének elősegítésében is.

Vénusz és Adonisz, Titian, Kép: wikimedia
Vénusz és Adonisz, Titian, Kép: wikimedia

De hogy jön ide a termékenység?

Az arginin szerepet játszik a fehérjeszintézisben, illetve a stressz hatásainak kivédésében is. Mindkét említett funkciója kiemelten fontos a spermiumok minőségének javításában és megőrzésében, ezen keresztül pedig komoly hatást gyakorol a termékenységre is – mondja Ratkó Tünde.

Az intenzív edzés, mely az álomalak eléréséhez szükséges, sajnos az arginin szintjét csökkenti a szervezetben. Azok, akik rendszeresen és intenzíven edzenek, szinte biztosan az arginin pótlására szorulnak. Az ok nagyon egyszerű: az arginin szintézise csak megfelelő tápanyag-ellátottság mellett működik. Az edzés pedig fokozott tápanyagbevitelt igényel, melyet csak akkor tudunk megfelelően megtenni, ha a tápanyagokat komplex formában pótoljuk.

Ez ma már csak nehezen megoldható a táplálkozással, nem véletlenül javasolják a szakemberek a vitamin-készítények szedését. Azonban a férfiak esetében is igaz, hogy a készítmény akkor hatásos, ha komplex, vagyis sok összetevős, melyek közül a lehető legtöbb szerves, biológiailag aktív kötéssel rendelkezik (-citrát és -glükonát kötési formák). Természetesen a készítménynek sok egyéb mellett L-arginint is tartalmaznia kell.

Kendőzetlenül a férfi koronaékszerekről

Szexis férfi, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Egyre többet kell foglalkozni a férfiak meddőségével, még akkor is, ha nem szeretnénk. Hiszen ma már elmondható, hogy a meddő párok esetében 40%-ban a férfiak meddősége, 40%-ban a nőké, 20%-ban pedig egyéb problémák okozzák a gyermektelenséget. De mi is gátolja a férfiak nemzőképességét? A témában Ratkó Tünde szülésznő segít. 

Mi van, ha nincs?

Az argininhiány létező állapot de sajnos közvetlenül semmi sem utal rá. Azonban tudjuk, hogy bizonyos betegségek kezelésében az argininnak fontos szerepe van. Ilyenek a magas vérnyomás, a meddőség, a szív és érrendszeri gondok, a koncentrációs zavarok, vagy éppen az impotencia.

Az arginin hasznosulását segítik a szénhidrátok, így érdemes olyan étrendet követni, melyben ezekből sincsen hiány. Az l-arginin hatásai miatt egyes esetekben a túlzott bevitele (például több arginin tartalmú készítmény egyidejű szedése) ellenjavallt. Ilyen lehet a májbetegég a vesebetegségek, vagy a cukorbetegség, de figyelni kell a bevitelre herpesz esetén is.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!