Facebook hozzászólás

Nem csak a szívroham öl…

A felnőtt népesség mintegy 2-3 százaléka szenved szívelégtelenségben, a betegek fele belehal a betegségbe nemzetközi adatok szerint. Ezért is fontos lenne, hogy az emberek egész életük során kellő figyelmet fordítsanak szívük egészségére.

Sok százezer embert érint – Kép: Pixabay

A szívelégtelenség a szív működésének zavara, melynek következtében a szív nem képes normális pumpafunkcióját – azaz a vér szövetekhez, illetve szövetektől történő elszállítását – a megfelelő módon ellátni. Ennek következtében a szervezet szervei, szövetei nem jutnak a normális működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyaghoz. Emiatt a beteg fáradékonyságról, nehézlégzésről, esetleg lábdagadásról számol be. Enyhébb esetekben ezek a tünetek csak terheléskor, súlyos esetekben azonban már nyugalomban is jelentkeznek – mondja – dr. Nyolczas Noémi, a Magyar Kardiológusok Társasága Szívelégtelenség és szívizombetegségek munkacsoportjának elnöke.

Nemzetközi adatok alapján a felnőtt népesség mintegy 2-3%-a szenved szívelégtelenségben. A 65 év fölöttiek körében a betegség megjelenése elérheti a 10%-ot is.

Az elmúlt 15 év terápiás sikerei ellenére a betegség progresszív és magas halálozású. A diagnózis felállítását követő 4 éven belül a betegek közel 50%-a meghal, ugyanakkor a legsúlyosabb állapotú betegek fele nem éri meg az egy évet sem.

Ma Magyarországon 250-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben. Évente mintegy 30-35 ezer az újonnan diagnosztizált esetek száma. Ugyanakkor 45–65 százalékra tehető a korábban szívelégtelenség miatt kórházi felvételre kerülő betegek körében az egy éven belüli újabb kórházi kezelés aránya. Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye a betegség kialakulására, amely megfelelő kezelés nélkül fokozatosan romlik, végül halálhoz vezet.

Így tesz tönkre a magas vérnyomás!
Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azt azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is okoz egyes szervek esetében.

Éppen ezért nagy jelentősége van a prevenciónak. Fontos az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az elhízás elkerülése, a káros szenvedélyek – dohányzás, alkoholfogyasztás  – mellőzése, amellyekkel számos szív- és érrendszeri betegség kialakulása megelőzhető. Ezek betartásával csökkenthetjük a szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét is, ami az esetek döntő többségében már valamilyen meglévő szívbetegséget követően alakul ki.

Ha nem sikerült  elkerülni a szív- és érrendszeri betegség (magas vérnyomás, koszorúér-betegség stb.) kialakulását, akkor az észlelését követően járjunk rendszeres orvosi kontrollokra, szedjük az orvos utasításainak megfelelően a fölírt gyógyszereket. A szívelégtelenség tüneteinek (nehézlégzés, lábdagadás stb.) észlelésekor pedig azonnal forduljunk orvoshoz. A szívelégtelenség kezelése meglehetősen összetett feladatot ró az orvosokra, amely az optimális gyógyszeres terápián túl magában foglalja a különböző eszközös kezelési módok alkalmazását is. Ezek javítják a betegek panaszait, életminőségét, s meghosszabbítják élettartamukat.  Amikor a gyógyszeres, illetve az eszközös terápia ellenére továbbra is súlyos panaszok állnak fenn, vannak, akiknél lehetőség van műszívkezelés, illetve esetleg szívtranszplantáció alkalmazására.

Dagad a lábad? Ez lehet az oka!
A láb vizesedése, ödémásodása gyakori panasz, amit legtöbben vízhajtókkal próbálnak orvosolni. De nem biztos, hogy a tüneti kezelés hosszú távon hatásos, az alapproblémán pedig nem segít.

Mint azt dr. Nyolczas Noémi hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a betegek megfelelő szintű betegellátásban részesüljenek. Ez azonban – tette hozzá – leghatékonyabban és legmagasabb szakmai színvonalon csak egy jól szervezett gondozási program keretében, az úgynevezett szívelégtelenség ambulanciákon valósítható meg. A gondozás sarkalatos pontja a betegoktatás, amelyet a diagnózis felállítását követően azonnal meg kell kezdeni, ugyanakkor a beteg gondozása során végig folytatni kell.

Folyton dagad a lábad? Ez lehet az oka!
A láb vizesedése, ödémásodása gyakori panasz, amit legtöbben egyszerű vízhajtókkal próbálnak orvosolni. A baj ezzel az, hogy csupán a tüneti kezelés nem biztos, hogy hosszú távon hatásos, az alapproblémán pedig nem segít. Mi állhat a lábdagadás hátterében, és mit lehet tenni ellene?
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen…

Már nem vágjuk ki a rezet!

Furcsa dolog a rézhiány. A gondot az jelenti, hogy különösen jellemző tünetei nincsenek, így felismerése is…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!