Facebook hozzászólás

Nem egymás szemére kell hányni!

Szomorú tény, hogy Magyarországon a meddő párok aránya kifejezetten magas. Ám ennek ellenére is nagyon sokan nem igazán értik, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy kire is vonatkozik. Ugyanis a meddőség nem egyenlő a nők problémájával, ugyanúgy érintheti a páros másik tagját is. A témában Ratkó Tünde szülésznő segít eligazodni. 

Mi számít meddőségnek?

Amikor azt a szót halljuk, hogy meddőség, a legtöbben arra gondolnak, hogy ez egy végleges állapot, ami azt takarja, hogy a meddő embernek sohasem lehet gyereke. A helyzet ugyan nem rózsás, de azért nem ennyire komor.

Szomorú pár, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A meddőség – amikor orvosi értelemben használjuk, vagyis amikor papírt kapunk róla – azt jelenti, hogy az adott párnak egy éven belül nem sikerült spontán a családalapítás, és a vizsgálatok szerint erre a következő évben is csak 10% körüli esély van. Jellemzően azért a termékenység is egyénfüggő, de elmondható, hogy a nőknek átlagosan minden ciklusban 20-25% esélyük van a teherbe esésre. Ez pedig egy évre vetítve egy egészséges nő, és persze egy egészséges férfi esetében bőven nagyon jó esélyekkel kecsegtet.

A meddő pároknak sem kell kétségbe esni, mivel ez a kifejezés is csak a pillanatnyi helyzetet írja le. Sok betegség orvosi segítséggel gyógyítható, sőt, nagyon sok esetben a tápanyagraktárak feltöltésével, a megfelelő mennyiségben, és megfelelő időben bevitt vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal a várandósság kialakulásának esélye jól növelhető. Ehhez azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, megfelelően táplálkozni, mozogni, és a szakemberek többségének ajánlása szerint várandós vitamin szedésével is érdemes támogatni a szervezetet.

Csak a nő lehet meddő?

Mivel a meddőség azt jelenti, hogy az illető termékenysége alacsony, így természetesen nemcsak a nőket érintheti ez a fajta probléma. Ratkó Tünde hozzáfűzte, hogy a tévhit alapja valószínűleg az, hogy a nők esetében számos tényező okozhatja a termékenység akár drasztikus csökkenését, mint például a PCOS, az IR, a hormonháztartás felborulása, a mióma, és még sorolhatnánk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiak ne lehetnének ugyanúgy érintettek a meddőségben.

Egyre több párhoz juthat el a lombikprogram
A statisztikai adatok szerint az újszülöttek több mint felének 30 éves vagy annál idősebb édesanya ad életet. Ennek oka a karrierépítés jelentőségének növekedése a nők körében is, illetve a párválasztás és a családi élet későbbre tolódása. A gyermekáldás elérésének sikeressége azonban az élekor előrehaladtával arányosan romlik, bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulásának aránya pedig növekszik. Az állami támogatással elérhető meddőség kezelési program kvótájának emelése által viszont egyre több, arra rászoruló családtervező párnak lesz lehetősége a lombik programokban való részvételre.

Sok pár rengeteg időt elveszít azzal, hogy kizárólag a nőre koncentrálva végeztet el egy sor vizsgálatot. Pedig az andrológia, ami a férfiak ivarszerveivel foglalkozó tudomány, ma már könnyen elérhető. Az andrológus szakorvos pedig vizsgálatokkal képes kizárni, vagy adott esetben igazolni a férfi meddőséget. Ezen vizsgálatok egy része kellemetlen ugyan, de teljesen veszélytelen.

Mi a helyzet, ha a férfi a meddő?

A férfiak meddőségének kezelése kissé nehezebb dió. A hátterében ugyancsak állhat endokrinológiai probléma, táplálkozásbeli, mozgásbeli, vagy életvitelbeli gond, de sokszor genetikai tényezőkkel is számolni kell. A spermaszám-csökkenés, a spermiumok alakjának, vagy mozgásának rendellenességei jelentik a gondot, amit csak a termelés befolyásolásával lehet orvosolni. Ehhez azonban mindenképpen szükség van a szakorvos segítségére.

A férfiak termékenysége is fokozható házilag, ha nem áll fenn semmilyen orvosi gond. Ebben az esetben is, akárcsak a nőknél, az életvitel, és a táplálkozás a fő pillérek. A stressz ugyanis drasztikusan hat a spermatermelésre, akárcsak a mozgáshiány, vagy az egészségtelen táplálkozás, mértéktelen alkoholfogyasztás. A férfiak szervezete is akkor működik a legtökéletesebben, ha a tápanyagraktárak fel vannak töltve. Bár számukra kissé más összetételben van szükség a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek összességére, a számukra gyártott készítmények – mellyel az egészséges életmódot lehetne támogatni – palettája gyér, és igen drága. Azzal azonban semmilyen problémát nem okozunk, ha a férfi is várandósvitamin készítményt szed, hiszen a tápanyagigény a nők esetében jellemzően alacsonyabb, mint a férfiaknál. A várandóssággal ez az arány ugyan majdnem azonos lesz – sőt, a nők javára is billenhet egyes részletekben -, de ez a férfiak szervezetének nem jelent gondot.

Forrás: ratkotunde.hu

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…

Megint liftezik a vérnyomásod egész hétvégén!

Hosszú idő után végre vége szakad a frontokkal terhelt időszaknak, és elmondható, hogy nyugodtabbra fordul az idő…
1 / 1 505

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!