>
Facebook hozzászólás

Nem ilyen volt a gyerekem, vajon mit rontottam el?

Amikor megváltozik a gyermekünk viselkedése, gyakran pánikba esünk és megijedünk, vajon mit ronthattunk el. Pszichológus felkeresése helyett érdemes ilyenkor laborvizsgálatot  végeztetni, mert lehet, hogy pajzsmirigyzavarok okozzák a viselkedési,- és koncentrációs problémákat.

Miért lesz a gyermekem pajzsmirigybeteg?

A pajzsmirigy problémák kialakulásának oka pontosan nem ismert, ám a genetikai hajlam és a kevés jód fogyasztása (ez Magyarországra kifejezetten jellemző) igencsak fokozza a zavar kialakulásának esélyét. Érdemes tudni, hogy a 2 éven aluliaknál diagnosztizált pajzsmirigybetegség komoly fejlődészavarokat okozhat, ezért mihamarabb kezelni kell- ez szerencsére ritka, és gyakoribb az, amikor már az iskoláskorú fiataloknál jelentkezik a probléma. Ekkor már okoz az állapot súlyos károkat, ám igen kellemetlen tünetekkel járhat, ráadásul a későbbiekben akár meddőséghez is vezethet!

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Gyakran más tünetek is jelentkeznek

A pajzsmirigyzavarok az esetek többségében több tünettel is felhívják magukra a figyelmet, ám ezek gyakran igen hétköznapi panaszok, hogy az ember sokszor átsiklik rajtuk. Ilyen a hangulatváltozáson kívül például a testsúlyban bekövetkezett változások, hajhullás, menstruációs zavarok, csökkent hideg-vagy melegtűrés, fokozott izzadás, szorulás/hasmenés- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Hogy pontosan milyen tünetek is jelentkeznek, az attól függ, hogy pajzsmirigy alul-vagy túlműködés áll-e fenn.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei: normál étkezés melletti hízás, fáradékonyság, álmosság, depressziós hangulat, székrekedés, hajhullás, menstruációs zavarok, csökkent hidegtűrés, alacsony vérnyomás, koncentrációs zavarok

Pajzsmirigy túlműködés tünetei: normál étkezés melletti fogyás, stressz, idegesség, hasmenés, gyakori széklet, szapora pulzus, fokozott izzadás, menstruációs zavarok

Zoltán Erika: Ez a betegség az önbizalmamat is kikezdte
Bár genetikailag soha nem volt csont sovány alkat – a változókor beköszöntével Zoltán Erika is egyre többet küzdött a hízással. Egy kivizsgálás során aztán kiderült, hogy tüneteit pajzsmirigybetegség okozza. Most őszintén beszélt a betegségéről …

Vérvétellel gyorsan megállapítható

A pajzsmirigyzavarok egyszerű vérvétellel gyorsan megállapíthatóak a TSH (agyalapi mirigy hormon), a pajzsmirigyhormonok: trijódthyronin (T3), tiroxin (T4) és pajzsmirigy ellenes antitestek (anti-TPO, anti-TGL) értékéből. A szakorvos szükség esetén ultrahanggal is megvizsgálja a pajzsmirigyet a szerv megnagyobbodása, illetve göbök jelenléte után kutatva.

Szerencsére az esetek többségében kordában tartható betegségről van szó, bár az illető gyakran élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul.  Fontos, hogy a gyermeke állapotát rendszeresen ellenőrizzék, ugyanis nem ritka, amikor dózismódosításra van szükség.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!