Facebook hozzászólás

Nemcsak a terhesség, a szoptatás is hatalmas kihívás a szervezetnek

Kiemelten fontos a tápanyagpótlás a szoptatás alatt, hiszen a tejtermelésnek a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság alapfeltétele. Ezt sajnos sokan elfelejtik, emiatt pedig a babájuk táplálása – minden erőfeszítésük ellenére – sajnos sokszor messze nem kielégítő. A szoptatással kapcsolatos kérdéseinkre Ratkó Tünde szülésznő ad válaszokat.

Miért energiaigényes a szoptatás?

Sokan úgy gondolják, a szoptatás már gyerekjáték, hiszen a baba már nem csatlakozik a köldökzsinórral az anyukához, már nem hatalmas a kismama pocakja, ez már sétagalopp lesz a várandóssághoz képes. A szóképnél maradva: sétagalopp, erőltetett menetben, hegynek felfelé.

Szoptatás, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A szoptatáskor a baba ugyan valóban nem a köldökzsinóron veszi fel a tápanyagokat, azokat most már a szopáskor lenyelt anyatej fedezi. Ez azonban azt jelenti, hogy ugyanúgy, ahogyan a várandósság alatt, most is teljes egészében az édesanya gondoskodik a baba tápanyagigényéről, most is a saját testéből fedezi azt, hiszen az anyatejet az édesanya szervezete termeli, és annak tápanyagtartalmát is az anya szervezetének állapota határozza meg, vagyis a tápanyagok pótlása kiemelt jelentőségű.

Nem csoda, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasol várandósvitamint mind a terhesség, mind a szoptatás időszakára. Hiszen csak étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket a mai, csökkent beltartalmú élelmiszerekkel szinte lehetetlen.

De miért is van olyan nagy szükség a vitaminpótlásra a szoptatás alatt?

– jódhiány: Magyarország mérsékelten jódhiányos terület, ez az oka, hogy nálunk a pajzsmirigy betegségek népbetegségnek számítanak. Ennek köszönhető az is, hogy az anyatej jódtartalma is sokszor nem kielégítő. Az OÉTI adatai alapján a hazai kismamák 42%-nál jódhiányos az anyatej, és 25%-nál még a minimum jódszintet sem éri el.

– cink: a cink a rézzel együtt kiemelt jelentőségű a várandósság és a szoptatáskor is. Nemcsak a baba fejlődésében töltenek be kulcsszerepet, hanem a felszálló fertőzések megelőzésében is a kismamáknál (ezek okozzák a vetélések és koraszülések 80%-át). A cink szintje a szülés után drasztikusan lecsökken, mivel az anya testéből távozik a placenta is, mely cinkben igen gazdag. Ezt a veszteséget pedig mindenképpen pótolni kell!

Mi is történik egy kismamában?
Minden trimeszterben más, és más, sok esetben kellemetlen, sokszor boldogságot hozó változások, melyekre fel kell készülni. Egyes részletek, mint például a második és harmadik trimeszterre jellemző légszomj, kikerülhetetlenek, mások azonban a megfelelő segítséggel javíthatóak, eltüntethetőek. A témában Ratkó Tünde szülésznő segít.

– depresszió: ma már orvosi tény, hogy a depresszió (így természetesen a szülés utáni depresszió is ide tartozik), és a szülés utáni fáradság esetében is tápanyaghiányos állapot áll a háttérben. A tápanyagok szintjének csökkenése a szervezetben a hormonháztartás felborulásával is együtt jár, mely nemcsak a kedvünket teheti tönkre, a prolaktin hormon termelésének lassításával az anyatejtermelést is leállíthatja.

– minek ennyi anyag? A lapokban rendre lehet olvasni olyan nyilatkozatokat, melyek azt mondják, a kismamáknak elég csak folsavat és D-vitamint szedni. Ez azonban csak akkor igaz, ha a kismama szervezet minden más szükséges anyagból (vas, cink, réz C-vitamin, A-vitamin, magnézium,…) megfelelően ellátott, és a tápanyagraktárai is szépen fetöltöttek. Azonban ma, a dolgozó anyák világában, ahol mindennapos a rohanás, a stressz, a gyors, és félkész ételek fogyasztása, olyan ritka, mint a fehér holló. A tápanyaghiányos állapotok nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy világszerte minden negyedik pár meddőséggel küzd, így a tápanyagok pótlása nemcsak jó dolog, hanem szükségszerű is – teszi hozzá Ratkó Tünde!

Ratkó Tünde honlapja, Kép: Ratkó Tünde
Kép: Ratkó Tünde

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógyszeripar által leginkább használt karbonátok (pl.: réz-karbonát) a szervezet számára nem a legjobban hasznosítható formák. Ezek az anyagok ugyanis biológiailag inaktívak, felszívódásuk nagyon alacsony arányú, vagyis lényegében csak drága vizeletet eredményeznek.

Amikor várandósvitamint választunk, olyan mellett döntsünk, mely biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat (pl.: réz- glükonát, magnézium – citrát) tartalmaz. Ennek azért van jelentősége, mert ezeket a szervezet szinte maradéktalanul képes hasznosítani, a karbonátokhoz képest a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb, vagyis ennyivel biztosan hatékonyabbak.

A várandósvitamin esetében az is fontos, hogy az a megfelelő igényeket szolgálja ki. A szervezet ugyanis nem azonos vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat igényel végig a felkészülés – terhesség – szoptatás alatt. Az igény megegyezik az szervezet felkészítése, és az első trimeszter alatt, de megváltozik a második trimeszterben, és megint más anyagokat igényel a szervezet a harmadik trimeszter, illetőleg a szoptatás alatt.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!