>
Facebook hozzászólás

ÖNISMERET - NAGY UTAZÁSSAL

Örökölt családi minták a lelkünkben

Sokszor vesszük észre magunkon, hogy a szüleink, nagyszüleink mondatait, szófordulatait, gesztusait használjuk, és ekkor még nem gondolunk bele a tudat alatt ható, ismeretlennek tűnő mozgatórugóinkba. Pedig ezek észrevétlenül hagynak lenyomatot az életünkön, befolyásolják a kapcsolataink alakulását, a pénzügyeinket, vagy egyszerűen csak ugyanazokat a hibákat követjük el újra és újra. Amikor önmagunkat szabotálva kiszolgáltatottságot érzünk, amin nem tudunk úrrá lenni. Szerencsére az önmegismerés lehetőségei is fejlődnek, amivel ezek a nehézségek is leküzdhetők.

Önismeret, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Több mint 100 megkérdezett 92%-a tapasztalta már az életében, hogy hatnak rá a generációktól származó minták, és ugyanazokba a helyzetekbe kerül újra és újra, amit a szüleinél látott. Abban a válaszadók mindegyike egyetértett, hogy nemcsak a fizikai tulajdonságok öröklődnek, hanem a félelmek és a viselkedésminták is, ami egyértelműen befolyásolja az életünk alakulását, ha nem tesznek ellene.

Tipikusan abból veheted észre ezt, ha öntudatlanul szabotálod önmagad, kiszolgáltatottság érzésed van, és egyes helyzetekben nem látod a különböző lehetőségeid, csak azt, amit már rengetegszer végigjártál.

World Trade Center, Kép: flickr
World Trade Center, a tragédia után Kép: flickr

Mit mond erről a kérdésről tudomány?

A World Trade Center tragédiája után vizsgáltak várandós nőket, akiknek a tragédia hatására megnövekedett a szervezetükben a stresszhormon, a kortizol-szintje. Ez értelemszerűen a magzatra is hatással volt, maradandó hormonális és idegrendszeri változásokat idézett elő, a trauma lenyomata a megváltozott genetikai képletben benne maradt. Stresszessé, hiperaktívvá vagy szorongóvá váltak a gyerekek.

Ugyanezt az eredményt tapasztalták a holokauszt túlélői esetében is, így ma már nem kérdés, hogy sejtszinten is hordozzuk akár több generációra visszamenőleg a szülői lenyomatokat.

Dr. Bruce Lipton munkássága és Rachel Yehuda a New Yorki Mount Sienna Egyetem orvosi karának idegtudományi- és pszichiátria programjában foglalkozik kiemelten a poszttraumatikus stresszel, és kutatja annak hatásait.

Van megoldás a minták feloldására?

Szerencsére igen, több módszer is létezik, a legismertebbek a családállítás, blokkoldások, pszichológus segítsége vagy a Theta Healing. Hatékonyságában, eredményeiben kiemelkedik mindezek közül a Kolozsi Mariann által kidolgozott módszer, mely a Theta Healing és az epigenetika alapjain nyugszik. Min múlik ennek a módszernek az eredményessége?

− Elsőként egy döntést kell ahhoz, hogy változtatni akarjon, kilépve a komfortzónájából engedje a felismeréseket. Ezeknek a mintáknak a feltárása egy hatalmas lépés a komfortzónánkon kívülre, ezért legyünk türelmesek magunkkal. Ugyanakkor ha elindulunk ezen az úton,  jobbíthatjuk a saját életünket vagy családi kapcsolatainkat, ha dolgozunk ezekkel a felismerésekkel. A korábbi generációknak nem volt lehetőségük arra, hogy az önismeret útján elindulva feldolgozzák a megélt helyzeteiket, így ránk maradt a feladat, hogy a „szőnyeg alá söpört” lenyomatokat kitakarítsuk és harmonikussá rendezzük az életünket − mondta Kolozsi Mariann.

Dohányzás, kóros szenvedély, Kép: pexels
Dohányzás, kóros szenvedély, Kép: pexels

Mi történik, amikor elkezdünk dolgozni az öröklött családi mintáinkkal?

Kolozs Mariann 2012 óta számtalan kliensével ért el gyökeres változásokat. Egy esetben a dohányzásról próbált eredménytelenül leszokni valaki. Közös munkával feltárták, hogy már az édesapja alkoholizmusa is a nagyszülőktől öröklött minta eredménye volt, miszerint a függőségektől nem lehet megszabadulni. A felismerés után a kliens nehézségek nélkül tette le a cigarettát.

Rengeteg esetben számolnak be olyan tapasztalásról is, hogy megjavult családtagjaikkal az addig problémás viszonyuk, noha ők csak önmagukon dolgoztak, hosszú évek, évtizedek óta tartó konfliktusok oldódtak fel.

Karriertervezés 3 pontban

Felnőttképzés, Kép: pixabay
Felnőttképzés, Kép: pixabay

Érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottál az elmúlt évben, valamint miben szeretnél idén fejlődni. Az alábbiakban az ismert felnőttképzéssel foglalkozó cég szakértője segít néhány tippel, hogy karriered a céljaidnak megfelelően alakuljon 2019-ben.

Hogyan induljunk el az öröklött mintáink feloldásában?

A legfontosabb ebben a helyzetben is a tudatosság, hogy felismerjük, megértsük a hátráltató viselkedésünk sejtszintű gyökerét, ami már egy konstruktív folyamat kezdete. A külső segítség tud ebben segíteni, ahogy egy sebész is tudja, hol kell gyógyítania, intuitívan ráérez a probléma gyökerére. Fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal szemben, ugyanakkor legyen meg az elhatározásunk, hogy végigjárjuk az utat.

(Forrás: Kolozsi Mariann Tréningközpont)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…

Mit tegyek, ha rájövök, hogy demenciám van?

Jelentős változásokat hoz a te és szeretteid életében az Alzheimer-kór korai stádiuma (vagy enyhe Alzheimer-kór).…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!