Facebook hozzászólás

Őrült tévhitek a kismamasportról

Csavarodó köldökzsinórt okoz, ha a kismama tornázik – ilyen, és ehhez hasonló téves információkat adnák át egymásnak a várandósok, amitől alaposan meghökkennek a szakemberek. Ezeket segít most rendbe tenni dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu-nak.

A mozgásról

A mozgás, vagyis a rendszeres sport (séta, túrázás, futás, vagy bármilyen más sporttevékenység) hozzátartozik, illetve alapfeltétele az egészség megőrzésének. Ez igaz a mindennapokban, és igaz akkor is, amikor a nő várandós, babát tervez, szoptat, vagy éppen már van gyermeke. A mozgás – természetesen ésszerű keretek között – nem hogy nem okoz bajt, hanem kifejezetten jót is tesz, még a várandós kismamáknak is!

Terhes kismama sportol, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Fontos azonban tisztázni azt, hogy mit is értünk normál keretek között. Azok a nők, akik rendszeresen sportoltak a terhesség előtt, nem kell, hogy lemondjanak a mozgásról. A futás, az úszás, a vívás és hasonlók is teljesen biztonságosan űzhetőek várandósan is. Persze a maraton lefutását nem ekkorra kell időzíteni, de a rendszeres edzés tartható, figyelembe véve a teherbírást, és nem megerőltetve a kismamát. Egyes sportok csak azért ellenjavalltak, mert nagy a sérülés veszélye a magzatra nézve. Ilyen a kézilabda, a súlyemelés, a birkózás, stb. Ezekben az esetekben a fizikai sérülések kockázata igen nagy, vagyis várandósan nem jó űzni őket (a súlyemelés különösen tabu).

Most is elkezdhetem?

Azok a kismamák, akik a terhesség előtt nem mozogtak, sokszor nem mernek sportba kezdeni várandósan. Pedig lehet, csupán szem előtt kell tartani, hogy most nem szabad nagyon megerőltetni magunkat. Ha eddig sohasem futottunk, vagy régen nem űzzük ezt a tevékenységet, akkor inkább a nagyobb séták mellett tegyük le a voksunkat.

Egy elterjedt tévhit, hogy a mozgással olyan hatást is gyakorolhatunk a magzatra, amitől megcsavarodik a köldökzsinór, vagy a baba nyakára tekeredik. Fontos tudni, hogy a magzat a méhen belül, magzatvízben, és a placenta védelmében helyezkedik el, vagyis a mozgásból eredő behatások nagyrészt ringatózásban merülnek ki, semmi másban. A köldökzsinórban két verőér és egy visszér helyezkedik el, melyek spirálisan futnak, vagyis tekeredés esetén sem záródnak el.

A sportos nők elégedettebbek a testükkel
A 18-59 éves magyar nők közül azok elégedettebbek a testükkel, akik rendszeresen mozognak vagy kiegyensúlyozottabban, egészségesebben táplálkoznak – derül ki egy piackutató és egy karcsúsítókrém márka közös felméréséből. A nők nagy része azt nyilatkozta, hogy kerüli az alkoholos italok fogyasztását és a dohányzást, vélhetően azért is, hogy formában legyenek. Míg a különböző fogyasztótablettákat inkább mellőzik. Életmódtól függetlenül azonban vannak olyan megoldások, amelyek mindenkinek segíthetnek a csúcsforma elérésében.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak azonban kiemelte, hogy a mozgás hiánya kedvez a pangó vérellátásnak, a hízásnak, a kedvetlenségnek és az általános rossz közérzetnek. Jobban ki vagyunk téve mozgás nélkül a stressz ártalmainak, valamint az emésztésünkre is rányomhatja a bélyegét, vagyis igen rossz hatást gyakorol a szervezetre.

Mozgás és táplálkozás – ez a kulcs

Az egészség megtartásához, illetve a test optimális működéséhez a mozgás és a táplálkozás kiegyensúlyozottsága elengedhetetlen. A várandós kismamáknak, illetve a babát tervező nőknek azonban sokszor az étkezés már kevés ahhoz, hogy a megnövekedett tápanyagigényeket fedezzék, vagy a tápanyagraktárakat feltöltsék. A megoldás ebben az esetben nem lehet az, hogy többet eszünk, hiszen az élelmiszerek beltartalmával van a gond. Ez az oka, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja. A készítményeknél fontos, hogy szerves kötésű vegyületekkel (pl.:-citrát, -glükonát) legyenek jelen a benne szereplő anyagok, hiszen így a hasznosulásuk 80%-kal is jobb lehet. Fontos továbbá a megfelelő tagoltság is. A várandósság három trimeszterből áll, ezeknek azonban eltérőek az igényeik, vagyis egyetlen készítménnyel igen bajosan fedhető le az egész terhességi idő.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!