Facebook hozzászólás

Öt dolog, amit nem tudsz a dobozos üdítőkről

Fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás a nyári melegben: a dietetikusok ajánlása szerint ez lehet víz vagy tápanyagban gazdag és egészséges gyümölcslé. Vajon igaz az, hogy a hosszabb szavatossági idővel rendelkező dobozos gyümölcslevek legalább olyan egészségesek, mint amit otthon készítünk? Az alábbiakban lerántjuk a leplet az 5 legelterjedtebb mítoszról, ami a dobozos gyümölcsleveket övezi.

Európai Parlament Kép: pixabay
Európai Parlament Kép: pixabay

MÍTOSZ: Jobb a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen enni, mert így több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a gyümölcslevek.

TÉNY: A 100%-os gyümölcslevek friss zöldségekből és gyümölcsökből készülnek, így tápanyagtartalmuk majdnem azonos, tehát tökéletes vitamin- és ásványi anyag források. A termékeket pasztörizálják, de a folyamat nem csökkenti jelentősen a tápértéküket. Felmerült valakiben is, hogy a nagymama által készített gyümölcslevek nem egészségesek? Ugyanez vonatkozik a dobozos gyümölcslevekre is.

MÍTOSZ: A dobozos gyümölcslevek hozzáadott édesítőszert tartalmaznak és fogyasztásuk nem ajánlott a gyerekeknek.

Hízunk, hízogatunk, de van remény
Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek. A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.

 

TÉNY: A dobozos 100%-os zöldség- és gyümölcslevek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – az Európai Parlament által 2011-ben elfogadott tilalomnak megfelelően. Csak olyan természetes cukrokat tartalmaznak, amelyek megtalálhatók abban a zöldségben vagy gyümölcsben, amiből a levek készülnek. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fontos összetevői az étrendünknek, a dobozos 100%-os gyümölcslevek pedig fontos részei lehetnek gyermekeink étrendjének.

MÍTOSZ: A dobozos gyümölcslevek egészségtelenek a tartósítószerek és egyéb mesterséges hozzáadott anyagok miatt.

TÉNY: A gyümölcslevek gyártásakor több követelménynek kell megfelelni, ezeket nemzeti és uniós jogszabályok szabályozzák. A jelenlegi szabályozás értelmében a 100%-os gyümölcslevekhez tartósítószereket, mesterséges színezéket és aromákat tilos hozzáadni.

Dobozos üdítő, Kép: Tetra Pak Lengyelország
Kép: Tetra Pak Lengyelország

MÍTOSZ: A gyümölcsleves dobozok egészségtelenek, a csomagolás alkotóelemei bejutnak az élelmiszerekbe.

TÉNY: Semmi sem állhatna távolabb a valóságtól. A kartondobozoknak különleges szabványoknak és előírásoknak kell megfelelniük, és a fogyasztók számára teljesen biztonságosnak kell lenniük. A kartondoboz kialakítása adja a benne lévő tartalom megfelelő védelmét az olyan külső tényezők káros hatásaival szemben, mint a levegő, a nedvesség vagy a fény. Általában papírból készülnek (átlagosan 75%), de tartalmaznak műanyagot (20%) és alumíniumot (csak 5%) is. A doboz többrétegű szerkezete garantálja, hogy a termék megőrzi frissességét tartósítószerek nélkül, az alumíniumréteg pedig (az emberi hajszálnál vékonyabb) aszeptikus védőréteget képezve gátolja a mikrobák bejutását a gyümölcslébe. Ez az alumínium réteg soha nem érintkezik közvetlenül a doboz tartalmával.

MÍTOSZ: A kartondobozok szennyezik a környezetet, mivel műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak.

Nem mindenkinek édeni a nyári gyümölcsszezon
Az a legjobb a nyárban, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre a piacon vagy a zöldségesnél. A nagy kánikulában az ember ki is van éhezve ezen lédús ételekre, így nem is csoda, hogy a melegebb hónapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit! A témában Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa áll rendelkezésünkre.

TÉNY: A kartondoboz, több anyagból álló csomagolás, amely teljes mértékben újrahasznosítható. A viszonylag egyszerű rétegelválasztási technológiának köszönhetően papír, műanyag és alumínium különíthető el a feldolgozásra használt ún. hidropulperben, így kiváló minőségű másodlagos nyersanyag nyerhető. A karton újrahasznosításakor a cellulózból papírtermékek készülnek, míg a műanyagot és az alumíniumot a műanyagiparban hasznosítják – például kerti bútorok előállításához.

A gyümölcs- és zöldséglevek értékes vitamin- és ásványi anyag források, sokféle antioxidánst tartalmaznak, míg a természetes gyümölcslevek és püré gyümölcslevek értékes rostokat is tartalmaznak. A napi étrendet tökéletesen kiegészítik, ezek adják az alapvető tápanyagokból szükséges mennyiséget, támogatva az immunrendszer működését, szabályozva az emésztőrendszert, és lelassítva az öregedési folyamatot. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Okostányér ajánlása szerint naponta legalább négy adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javasolt, ebből legalább 1 adag legyen friss vagy nyers. A gyümölcs- és zöldséglevek szintén jó vitaminforrások, és hozzájárulhatnak a szervezet folyadékszükségletének kielégítéséhez is, főleg ha magas gyümölcstartalmú típusokat választunk.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

HÍREK

1 / 1 131

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!