Facebook hozzászólás

Pajzsmirigyben nem ismerünk tréfát

Számtalan oka lehet a meddőségnek, amelyek egy része hormonális eredetű. Ilyen például a pajzsmirigyhormon termelésének elégtelensége – mondta el dr. Rencz Rita endokrinológus, a Svábhegyi Gyógyintézet szakorvosa. Az endokrinológus doktornő a folyamatot és a lehetőségeket mutatja be interjúnkban.

A pajzsmirigyhormonokról:

A pajzsmirigyhormon a szervezet sejtjeinek működését szabályozza: gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, a szervezet energiafelhasználását, és elősegíti az oxigénfelvételt.

Fontos szerepe van a sejtek fejlődésében, normál differenciálódásában. Hiányában gyengül a fogamzóképesség, elégtelenné válik a progeszteron-elválasztás, gyakoribb a megtapadási nehézség illetve a koraidős vetélés.

Nyak, pajzsmirigy, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mivel a pajzsmirigy hormonjainak nagyon fontos szerepük van a magzat egészséges testi és szellemi fejlődésében, ezért hiányukban a spontán vetélésen kívül halvaszületés, koraszülés, illetve fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő.

Sokszor tünetmentes

Nem mindenki tapasztalja tünetekkel a pajzsmirigyhormon hiányát – mondja dr. Rencz Rita. – Sokszor a problémára úgy derül fény, hogy a páciens koraidős vetélés, vagy sikertelen teherbe esési kísérletek kapcsán kerül endokrinológushoz. A súlyosabb esetek természetesen járhatnak panaszokkal, de ekkor sem mindig ismerik fel a pajzsmirigy-betegséget. Meddőség illetve vetélés esetén részletes, egyéb okokra is kiterjedő kivizsgálás szükséges – teszi hozzá Rencz doktornő.

Mi a teendő gyanú esetén?

Ha felmerül a gyanú, a legfontosabb a kivizsgálás – mondja dr. Rencz Rita. A vizsgálat vérvételből, hormon- (és szükség szerint antitest-meghatározásból), és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából áll.

Minden negyedik párnál késik a gólya
Elképesztően sok pár küzd napjainkban a meddőséggel. A gond ma már minden negyedik párt közvetlenül érint. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok egy olyan betegség, melyet sokan ismernek, mégsem tudnak róla néhány nagyon fontos dolgot. A PCOS-betegségről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost faggatta a ratkotunde.hu.

Mi a következő lépés, ha beigazolódik a gyanú?

Igazolt pajzsmirigy-alulműködés esetén gyógyszeres kezelésre van szükség. A normál hormonszintek elérése után lehet terhességet vállalni.

Ha teherbe esik a páciens

Terhesség alatt fokozott figyelemmel kell kísérni a pajzsmirigy működését, és ha szükséges, a kezelést módosítani szükséges. A pajzsmirigy-alulműködés jól kezelhető betegség, gondozás mellett nem kell aggódni a baba egészségéért.

(Forrás: Svábhegyi Gyógyintézet)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!