Facebook hozzászólás
255

Parázs téma

Aki csak teheti, a nyári estéket szívesen tölti vízparton, teraszon egy kis grillezéssel egybekötve. Ám legyünk körültekintőek, a szabad tűzön sütött, grillezett ételek készítése és a bográcsozás veszélyekkel is járhat.

„- A szabadban sütésre-főzésre a felkészülés úgy kezdődik, hogy megbízható helyen vásároljuk meg az alapanyagokat” – figyelmeztet az életmód tanácsadó. Szigethy Emma azt javasolja, hogy grillezéshez mindig jó minőségű, frissen vásárolt húst használjunk. A mélyhűtöttet pedig felhasználás előtt engedjük fel, mert csak így sül át a belseje alaposan!

Kép: Wikipedia

„- Különítsük el a nyersanyagokat a hűtőszekrényben, és az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket használjunk. A húsokat azonos méretűre, és ne túl vastagra szeleteljük, mert, ha így tesszük a rácsra, akkor egyszerre készülnek el. A pácolás ideje alatt a húst hűtőszekrényben tároljuk, és csak akkor vegyük ki, ha már a forró grillre helyezzük. Csontos hús grillezése hosszabb időt vesz igénybe, de figyeljünk arra is, hogy, ha elkezdtük a grillezést, ne hagyjuk félbe, fejezzük is be, ne halasszuk későbbre.

Sütéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grillnél a fűtőszálra, mert füst keletkezik. A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű, vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni, ez megakadályozza, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, fekete lesz, az ilyen ételt nem szabad megenni! Süssük át alaposan a húsokat, de ne süssük túl!” – tette hozzá az életmód tanácsadó.

A bográcsban készült húsétel, egytálétel a hosszú főzési idő miatt biztonságos ételkészítési mód. Legyünk viszont óvatosak a zöldségekkel!

Kép: Wikipedia

” – Divatját éljük a zöldségek, gyümölcsök grillezésének is, de célszerűbb frissen fogyasztani, mert így benne maradnak a vitaminok, az ásványi anyagok, a rostok! Mossuk meg jól, mielőtt tálaljuk! A saláták mosását, szeletelését, az öntetek készítését lehetőleg ott végezzük, ahol közel van a csap, hiszen többször szükséges kezet mosni. Ha erre mégis a szabadban dolgozunk velük, akkor előre kell gondoskodni elegendő tiszta vízről.-”

Tálaláskor a készételt mindig tiszta tányérra rakjuk, a nyers alapanyagokkal, az azokhoz használt edényekkel, eszközökkel ne érintkezzék. Az ételeket, salátákat, önteteket takarjuk, nehogy légy vagy más rovar kerüljön bele.

Szigethy Emma azt ajánlja, hogy a fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsük le.

” – A megmaradt készételt, fogyasztás előtt 72 Celsius fokra forrósítsuk át, nem elég csak megmelegíteni. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt, ennek segítségével könnyen ellenőrizhetjük a tényleges hőmérsékletét. – ”

És még egy jó tanács a parti végére:

” – S, ha már elfogyasztottuk a finomságokat, mosogassunk el mindent, ne hagyjuk a zsiradékot, az ételmaradékot rászáradni az edényekre! -”

Mire ügyeljünk kánikula idején? Ezt itt tudod meg!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!