Facebook hozzászólás

Penészgomba – lakásban veszélyes

Ha túl párás lakás, a nedvesség kedvező feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásának. A túl száraz levegőjű lakásban viszont erősödhetnek az asztmások tünetei. Hol a középút? Hogyan ne legyen olyan magas a páratartalom, amely miatt a levegőbe került penészgomba spórái az arra érzékenyeknél kellemetlen, allergiás tüneteket válthatnak ki?  

A penészgombákról

Kedvelik a párás környezetet a A penészgombák. Leginkább nedves falakon, fürdőszobák sarkaiban, beázott plafonon telepednek meg. De a szobanövények földjében is elszaporodhatnak a penészgombák: a virágföldön látható fehér pöttyök a penészgomba jelenlétét jelzik. Aki tehát allergiás a penészre, ha teheti, ne tartson otthon szobanövényeket – leginkább abban a szobában ne, ahol az éjszakákat tölti. A falakon és a szobanövények földjében található penészgombák spórái a levegőbe kerülve allergiás tüneteket okozhatnak.

Védekezés a penészgombák ellen, Kép: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet honlapja
Penészgombák, Kép: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet honlapja

Tünetek

A levegőbe került penészgomba spórák az arra érzékenyeknél klasszikus allergiás tüneteket válthatnak ki: szemviszketés, köhögés, tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet. Súlyosabb esetben asztmás tüneteket is kiválthatnak. Ritkább esetben a penészgomba által termelt toxikus anyagok irritálhatják a nyálkahártyákat: a kötőhártyát, az orr nyálkahártyáit és a tüdő léghólyagocskáit.

7 tipp, hogy jobb legyen a lakás levegője
Több oka is lehet, ha túl a tavaszi nagytakarításon még mindig nem érezzük elég frissnek lakásunk levegőjét. Dr. Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont szakembere összefoglalta, hogyan javíthatunk a belső levegő minőségén?

Hogyan védekezhetünk a penészgomba ellen?

Az első, fontos lépés a penészesedés okának megszüntetése. Lényeges az is, hogy tartsuk a lakásban a levegő páratartalmát 55% alatt! Mindezek mellett magát a penészes falat is erősen kell kezelni az ok megszüntetését követően is, annak érdekében, hogy ne jöjjön elő újra a penészesedés. Ha egy köbméter levegőben több mint ötszáz gombaspóra található, a kutatások szerint ez jelentősen fokozza az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben tehát a penészedést kiváltó okot megszüntettük, érdemes levegőtisztító berendezést is használni, javasolják a gyermektüdőgyógyászok.

(Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…

Ég veled, mobil! Most nincs olvasás!

Sokan csak most jutnak odáig, hogy végre szabadságra menjenek. A rég áhított utazás azonban többekben félelmet…
1 / 1 491

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!