Facebook hozzászólás

Pitvarfibrilláció – életmentő lehet a véralvadásgátló kezelés

A pitvarfibrilláció, vagy más néven pitvarremegés az egyik leggyakoribb szívbetegség, a szívritmuszavar egyik formája. A probléma legsúlyosabb veszélye a szíven belüli vérrögképződés, ami akár halálos kimenetelű is lehet. De létezik prevenciós kezelés.

Kép: Wikimedia

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a szívpanaszok, legtöbbször a pitvarfibrilláció fordul elő. A betegség leírásának hatalmas irodalma van, ám leegyszerűsítve a lényege a szív működési ütemének, ritmusának megváltozása, melynek során a pitvarok percenként 300-400-szor húzódnak össze – ezért remegés a neve. Ehhez társul az, hogy a pitvari ingerületek szabálytalan időközökben tevődnek át a kamrákra, és hoznak létre összehúzódást. A pitvarok „remegése” során kiváló alkalom nyílik fali véralvadékok képződésére, amelyek a kamrákba kerülve igen gyorsan kilökődnek a perifériára, és az anatómiai okok miatt elsősorban az agyi artériákban kötnek ki. Ezeket elzárva alakul ki a stroke, vagyis a gutaütés.

A háttérben leggyakrabban magasvérnyomás-betegség, pajzsmirigy-túlműködés, veleszületett szívbetegség vagy a szívbillentyűk betegsége áll, ám előfordulhat, hogy a vizsgálatok során semmilyen mögöttes okra nem derül fény.

Itt az új véralvadásgátló!
Új típusú orális véralvadásgátló készítményeket dobtak nemrég piacra, amelyekkel megelőzhető a vérrögök kialakulása úgy, hogy az alvadási folyamatban lévő faktorok, enzimek és más anyagok működését gátolják. A sikeresen tesztelt készítmények új kapukat nyithatnak meg a trombózisos betegek számára.

A problémára általában szabálytalan szívverés, légszomj, szédülés és mellkasi fájdalom hívja fel a figyelmet, viszont megeshet –elég gyakran –, hogy nincs tünete, és csak egy orvosi vizsgálat során derül fény a betegségre. Viszont, ha már kialakul az agyi károsodás, már nagy baj van – mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája. Mivel ez az állapot igencsak kedvez a vérrögök kialakulásának, nagyon veszélyes: a keletkezett trombus a vérárammal elsodródhat, thromboembóliás esetet, leggyakrabban agyembóliát, stroke-ot okozva, mivel az elszabadult vérrög elzárhatja az erekben a véráramlás útját- magyarázza a szakember.

A pitvarfibrilláció kezelésének fontos részét képezi az antikoaguláns, azaz a véralvadásgátló terápia, hogy el lehessen kerülni a veszélyes szövődményeket. Erre a célra K-vitamin antagonisták, illetve az új típusú orális véralvadásgátlók (NOAC) szolgálnak. Az aszpirin hatása eléggé vitatott. Tanulmányok szerint bár mindegyik gyógyszercsalád használatával valamennyire csökkenteni  lehet a vérrögösödés kockázatát, ám ez utóbbiak kevesebb melléhatással rendelkeznek, és alkalmazásuk is lényegesen egyszerűbb, hiszen nem szükséges hozzá a folyamatos monitorozás. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy sajnos a leggondosabb kezelés mellett is 1-2%-ban előfordulhat a stroke. Természetesen azt, hogy melyik készítmény és milyen dózisban az ideális a beteg számára, megelőző vizsgálatok és az érintett kora, neme, testsúlya, egyéb betegségei alapján döntik el. (Forrás: Trombózisközpont)

6 dolog, amire figyelj – különösen, ha volt trombózisod!
A mélyvénás trombózist – amely akár életveszélyes is lehet – több tényező szerencsétlen egybeesése okozza. Van néhány dolog, amire mindenképpen figyelni kell, így csökkenthetjük az előfordulás, ismétlődés veszélyét.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!